Bockbier

Verken de wereld van bockbier en vind direct de beste bieren voor jouw smaak.

Andere bierstijlen uit Donker & Rijk

Wat is Bockbier?

Er wordt wel eens gemopperd dat de Nederlandse biercultuur het best te vergelijken is met een bloementuin waaraan al jaren geen onderhoud meer is gepleegd. Het onkruid heeft er vrij spel en verstikt alles wat de tuin ooit zo mooi maakte… Je begrijpt dat onkruid hier symbool staat voor het biertype ‘pils’, terwijl alle andere bieren alleen nog een ondergeschikte rol als speciaalbier spelen.


Bockbier, vaak ook geschreven als bock bier, is een traditioneel seizoensbier dat zijn oorsprong vindt in Duitsland en zijn weg heeft gevonden naar Nederlandse harten, vooral in de vorm van herstbok. Dit type bier is bekend om zijn rijke, volle smaak en wordt meestal gebrouwen met een hoger alcoholpercentage dan standaard lagers, vaak variërend tussen de 6% en 7%. Bockbier wordt traditioneel in de herfst en winter gedronken, omdat het een verwarmende werking heeft en goed past bij de koudere maanden.

Het verstikkende succes van pils

Na de opkomst van ondergisting, heeft het biertype ‘pils’ de wereld compleet veroverd. Tegelijkertijd mogen we best trots zijn op het internationale succes van de Nederlandse pilseners! Ja, ze hebben veel traditionele bierstijlen in de verdrukking gebracht, maar twee stijlen zijn altijd fier overeind gebleven: oud bruin bier en bockbier. In Nederland is vooral de donkere herfstbok variant onverminderd populair. Het is nog altijd het meest gedronken Nederlands speciaalbier. 

Geschiedenis en oorsprong van Bockbier

Bock bier heeft zijn wortels in de Duitse stad Einbeck, waar het voor het eerst werd gebrouwen in de 14e eeuw. Dit bier, oorspronkelijk bekend als "Einbecker Bier", werd populair door heel Duitsland en later daarbuiten. De naam "Bockbier" ontstond in Beieren, waar de Beierse brouwers het bier adopteerden en het symbool werd voor kracht. Dit bier werd traditioneel gebrouwen voor feestelijke gelegenheden en had een lange rijpingsperiode nodig om zijn volle smaak te ontwikkelen.

Soorten Bockbier: Herfstbok en Lentebok

Bockbier is een echt seizoensbier dat van origine van oktober tot ver in maart gedronken werd. Tegenwoordig beperken de grotere brouwers die periode tot eind november. De kleinere brouwers trekken hun eigen plan en houden het bier langer beschikbaar. Naast de bekende herfstbok, is er ook een lentebok, een fris en fruitig blond bier dat perfect past bij het voorjaar. Het biedt een lichtere, fruitigere smaak zonder de karamelsmaak van herfstbok.

Het brouwproces van Bockbier

Het brouwen van bockbier is een kunst op zich, waarbij elke stap zorgvuldig moet worden uitgevoerd om de kenmerkende smaak te bereiken. Dit proces kan variëren afhankelijk van de variant van bock bier die wordt gebrouwen, maar enkele basisprincipes blijven hetzelfde.

Van traditionele methode tot moderne variaties

Traditioneel wordt bockbier gebrouwen met een hoge moutdosering en een langere lageringstijd, wat zorgt voor de diepere smaak en het hogere alcoholpercentage. Nederlands bock bier was altijd van lage gisting, maar sinds enkele decennia zijn brouwers begonnen te experimenteren met bovengisting, zoals bij de oervorm van bokbier, de Einbecker Ur Bock. Ook experimenteren grote brouwers met ingrediënten, zoals Heineken met hun Tarwebok, geïnspireerd op de Beierse traditie van tarwebockbier.

Welke gerechten passen bij Bockbier?

Bockbier is niet alleen een genot om op zichzelf te drinken, het is ook een uitstekend bier in combinatie met voedsel. De rijke smaken van bockbier kunnen worden gecombineerd met een verscheidenheid aan gerechten, van hartige maaltijden tot zoete desserts.

Bockbier - Foodpairing tips en ideeën

Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met heerlijk bockbier? Wij doen alvast enkele suggesties:

  • Bittere chocolade: De intense smaken van donkere chocolade passen perfect bij de volle karamelsmaak van herfstbok.
  • Geitenkaas en Gruyère: Deze kazen bieden een mooie balans met de zoete, moutige smaak van bockbier.
  • Biefstuk & Stoofpot: De robuuste smaken van vleesgerechten worden versterkt door de rijke, broodachtige tonen van bockbier.

Daarnaast kun je creatief zijn en nieuwe combinaties uitproberen, zoals lentebock met een pittig gerecht, waarbij de frisheid van het bier het pittige karakter van het eten in balans brengt.

Bockbier in de Nederlandse biercultuur

In Nederland speelt bockbier een unieke rol binnen de bredere biercultuur. Het is een van de weinige biersoorten die echt seizoensgebonden is, wat het een speciaal moment maakt wanneer het weer verkrijgbaar is. 

 

Steeds meer merken en brouwerijen brouwen Bock bier, zoals La Trappe, een trappistenbier. Uiltje brengt ook ieder seizoen weer nieuwe Bock bieren op de markt. 

Pas sinds kort op de tap

Opmerkelijk genoeg wordt dé biertraditie van Nederland pas sinds 1983 op fust afgevuld en in de horeca verkocht. Daarvoor was bockbier alleen in de fles verkrijgbaar. Tegenwoordig heeft elke zichzelf respecterende brouwerij haar bok in een vat zitten, en we ontvangen jaarlijks ruim veertig bockbieren met open armen.

 

Als je zelf wilt genieten van verschillende bockbieren of andere soorten speciaalbier, overweeg dan eens een zorgvuldig samengesteld bierpakket. In onze bierpakketten zitten ook regelmatig bockbieren verwerkt.

Veelgestelde vragen over Bockbier

Wat is het verschil tussen Herfstbok en Lentebok?

Het belangrijkste verschil tussen herfstbok en lentebok ligt in de smaak en het alcoholpercentage. Herfstbok is meestal donkerder, voller van smaak en heeft een hoger alcoholpercentage, terwijl lentebock lichter en frisser is, met een lager alcoholgehalte. Beide zijn echter seizoensgebonden en worden traditioneel respectievelijk in de herfst en lente gebrouwen.

Hoe lang kun je Bockbier bewaren?

Bockbier heeft over het algemeen een houdbaarheid van enkele maanden tot een jaar, afhankelijk van het alcoholpercentage en de manier waarop het is gebrouwen. Donkere, sterkere bockbieren kunnen langer worden bewaard dan lichtere varianten. Het is echter altijd het beste om het bier binnen de aangegeven houdbaarheidsperiode te drinken voor de optimale smaak.

Waarom is Bockbier seizoensgebonden?

Bockbier is van oudsher een seizoensgebonden bier vanwege het brouwproces en de ingrediënten die traditioneel in bepaalde tijden van het jaar beschikbaar waren. Herfstbok werd gebrouwen om in de koude maanden van de herfst te drinken, terwijl lentebok bedoeld was om de komst van de lente te vieren. Deze traditie wordt vandaag de dag nog steeds in ere gehouden, waardoor bockbier een seizoensgebonden traktatie blijft.