Fruitbier

Andere bierstijlen uit Fris & Fruitig

Over fruitbier

Veel fruit, veel variatie. Fruit speelt duidelijk de hoofdrol in dit bier. Misschien denk je nu: dat is niet heel spannend, maar dan heb je het mis. Dare to Drink Different daagt je uit om eens een Vlaams rood met fruit te proberen bijvoorbeeld. Ook in deze biersoort is er van alles te ontdekken. Meestal is fruitbier een mengeling van witbier met vruchtensap. Denk bijvoorbeeld aan een rosébier of de fairtrade bieren van Mongozo. Voor als het even niet zo ingewikkeld hoeft of je gewoon lekker in de zon zit.

Vloeibare zure matten

Helemaal aan het begin van de biergeschiedenis brouwde men bier vooral op goed geluk. Het resultaat was over het algemeen weliswaar een fris drankje, maar ook enorm ZUUR. Om het geheel lekkerder te maken voegde men er allerlei kruiden en specerijen aan toe. Uit deze periode stamt bijvoorbeeld ook honingbier, dat nog altijd bestaat. Over Dare to Drink Different gesproken: lef hadden ze wel in die tijd. Eigenlijk kwam elk ingrediënt dat de smaak niet verpestte in aanmerking om gebruikt te worden. Men experimenteerde er dan ook lustig op los.

Kersen in je bier, dat is eigenlijk een heel goed idee

Goed, men gooide dus zo’n beetje alles in bier om het op smaak te brengen. Zo kwam er ook een moment waarop iemand dacht: waarom voeg ik niet gewoon een heleboel zoete kersen aan het zure bier toe? Deze vruchten losten vrolijk op en gaven hun suikers en smaak af aan de eerste lambic bieren. Tegenwoordig kennen we nog altijd de kersen-, framboos- en perzikbieren van onze zuiderburen, die lambic met deze vruchten op natuurlijke wijze aanzoeten. De echte toppers behoren wereldwijd tot de hoogst gewaardeerde bieren op Untappd. In de VS betalen ze een fortuin voor de meest gezochte Belgisch kersenbieren. In onze webshop vind je er een aantal voor een vriendenprijsje.

Fruitbier - Foodpairing tips

  • Als aperitief
  • Fruitsalades
  • Chocolade desserts
  • Exotische gerechten

Van extreem zuur naar juist heel zoet

De laatste jaren slaan de zure bieren van voorheen helemaal door naar de andere kant. Steeds meer traditionele lambic brouwers brengen veel zoetere varianten van hun fruitbieren op de markt. Vaak zijn het bestsellers. Daardoor brengen ook veel brouwerijen, die er vroeger niet over peinsden iets met fruit te doen, een lijn ‘fruit’ bieren uit waarvan het glazuur spontaan van je tanden springt. Allemaal prima als je ranja lekker vindt, wij houden meer van avontuurlijke en natuurlijke bieren.

Witbier en fruit: dát is een lekkere match

De meest recente ontwikkeling is het experimenteren met witbier en fruit. Het zacht-zoete van een Belgisch witbier met haar koriander en citrusvrucht gaat een paring aan met fruitsuikers om een ode aan het zoet te brengen. Als alles mooi in balans wordt gebracht, levert dat zeker heerlijk kruidige en verfrissende bieren op. En ja, die zijn het lekkerst op het terras.