Weizen bier

Ontdek de verfrissende, licht troebele wereld van Weizen bier, waar zachte tarwemout en subtiele fruittonen samenkomen voor een onweerstaanbare dorstlesser perfect voor elke gelegenheid!

 

Verschil Weizen en witbier

Noem het Weizen, Weißbier of Weissbier, maar géén witbier! Dat is echt iets anders. Weizen betekent letterlijk ‘tarwebier’. Minimaal 50% tot 70% van het moutbeslag moet volgens de traditie uit tarwemout bestaan, en dat proef je! Tarwe geeft namelijk een volle en romige smaak met banaanaroma’s van de typische gist. De grote hoeveelheid tarwe zorgt ook voor de bekende frisse (soms licht-zurige) smaak en doordrinkbaarheid. Het alcoholpercentage ligt rond de 5%. En de gist? Die schenk je mee. Dat geeft net een beetje extra smaak!

Van Weizen naar hefeweizen

Nu we toch met Duitse taalles bezig zijn: als ‘weizen’ tarwe betekent, wat is dan een hefeweizen? Helaas wordt het er niet veel spannender op, want ‘hefe’ betekent: gist. Hefeweizen betekent dat het gist niet uit het bier is gefilterd en dat je bij het inschenken een natuurlijk troebel en romig bier krijgt. Er bestaan ook gefilterde varianten, deze heten meestal Kristall Weissbier en zien eruit als een pils. Maar ze smaken zoals een tarwebier hoort te smaken.

Weerstand tegen weissbier

Weissbier bestaat al zo’n 500 jaar. Grappig genoeg heeft de stijl nogal wat problemen en onderdrukking gekend. Het is zelfs meermaals nadrukkelijk verboden om tarwebier te brouwen! De ene keer zei men dat het tarwe beter kon worden gebruikt om brood te bakken, de andere keer vond men het een overbodige smaakvariant. Die kon gemakkelijk gemist worden. Weissbier heeft alle weerstand overleefd en daardoor kun jij er vandaag nog altijd van genieten.

Weizen kan ook donker zijn

Lange tijd waren weissbieren allemaal licht van kleur. Dat komt door de hoeveelheid tarwe. Die zorgt ervoor dat weissbieren een lichtere kleur hebben dan bieren van puur gerst, haver of rogge. Tegenwoordig bestaan er ook Dunkelweissbieren.

Witbier en Weizen pakket

Er zijn zoveel soorten wit en Weizen bier! We hebben ze mooi bij elkaar gezet, zodat je ze eens goed kunt vergelijken. Het Weizen bierpakket is verkrijgbaar in 12, 18 of 24 stuks. Welke is jouw favoriet?

Foodpairing tips

Als je op zoek bent naar de perfecte hapjes of gerechten om te combineren met Weizen bier, hebben we alvast enkele heerlijke suggesties voor je. De zachte, licht fruitige smaken van Weizen bier passen uitstekend bij geitenkaas, waarbij de romige textuur van de kaas prachtig samengaat met de verfrissende tonen van het bier. Voor een klassieke Duitse pairing, probeer het eens met Weisswurst; de milde en sappige worst brengt de subtiele kruiden van de Weizen prachtig naar voren.

 

Weizen bier kan ook verrassend goed combineren met saté, waarbij de zoete en hartige smaken van de pindasaus worden versterkt door de lichte citrusnoten van het bier. En voor een stevige maaltijd is varkensvlees een uitstekende keuze; de rijke smaken van het vlees worden perfect in balans gebracht door de lichte en verkwikkende eigenschappen van Weizen bier. Probeer deze combinaties en ontdek hoe Weizen bier je culinaire ervaring kan verrijken!

De perfecte weizen in vier stappen

Om optimaal te genieten van het gist verdient de volgende schenkmethode de voorkeur:

  1. Pak een klassiek hoog Weizen glas
  2. Houd het glas in een hoek van 45 graden en schenk zeer beheerst het bier in waarbij je probeert zo min mogelijk schuim te creëren.
  3. Als er nog ongeveer tien procent in de fles zit, stop je met schenken en zet je het glas rechtop.
  4. Je rolt de fles stevig heen en weer en schenkt daarna met een ferme plens het restant in het glas.

Zie hoe het gist vervolgens al ‘draden trekkend’ door het bier naar beneden zweeft en de schuimkraag blijft overigens lang en trots op je bier staan. Heel verleidelijk!

Andere bierstijlen uit Fris & Fruitig