IPA

Dompel jezelf onder in de smaakexplosie van IPA bier. Elke slok biedt een avontuur vol bitterheid en levendige aroma's.

 

Wat is IPA bier?

IPA, oftewel India Pale Ale, is met een opmars bezig die niet te stoppen is. Steeds meer bierliefhebbers ontdekken de frisse, bittere smaak en fruitige aroma’s van IPA bieren. Met IPA’s kun je jezelf oneindig blijven uitdagen; het kan altijd nóg hoprijker, krachtiger en smaakvoller.

 

Het geheim van elke IPA zit ‘m in de gebruikte hop. Er zijn veel verschillende hopsoorten en de smaken en aroma’s lopen sterk uiteen. Van gras en dennennaald tot lychee en citrus. Brouwers houden ervan om daarmee te experimenteren, ook tijdens het brouwen. Ze voegen extra hop toe aan hun bier. Dit doen ze door twee keer zoveel te gebruiken. Of door grote 'theezakken' met hop toe te voegen. Dit gebeurt aan het einde van het brouwproces. Dit zorgt voor meer aroma's in het bier.

 

Het avontuur stopt nooit, gelukkig maar. IPA bieren bevatten meestal tussen de 5.5% - 7.5% alcohol, maar sommige kunnen meer dan 10% bevatten.

Het ontstaan van IPA bier

Brouwers ontdekten in de 18e eeuw al dat bier langer goed bleef als je meer alcohol en meer hop gebruikte. Tegenwoordig weten we dat hop en alcohol ‘natuurlijke conserveringsmiddelen’ zijn, maar dat was toen nog een raadsel.

 

De soldaten vonden het sterke en bittere bier perfect. De smaak past ook wel erg goed in de tropische hitte. Zo was iedereen tevreden. En wij vandaag ook nog steeds, want IPA’s zijn voor veel bierliefhebbers het perfecte craft beer. Check onze rijke collectie en stel je eigen reis rond de wereld in IPA bier samen!

 

Vijftien jaar geleden had niemand in Nederland er nog van gehoord. De Engelse bierstijl was bijna verdwenen. Amerikaanse craftbrouwers hebben het opnieuw populair gemaakt. Nu houden mensen ervan en zijn IPA bieren bijna niet meer weg te denken bij een gezellig avondje.

Wat heeft de India Pale Ale met India te maken?

In de 18e eeuw was Engeland een machtige natie met soldaten overal in de wereld om de koloniën te beschermen. Hoe krijg je soldaten zover om helemaal naar India te vertrekken? Door in hun contract te zetten dat zij wekelijks recht hadden op een pint bier.

 

Probleem: In India groeide geen gerst. Het was er te warm voor de gistcellen om goed te werken. Het bier moest dus uit Europa komen en dat kostte een paar maanden zeilen in die tijd. Nu was het bier dat oorspronkelijk hier werd gebrouwen zeker niet bedoeld om lang te liggen. Dat dronk je maar beter binnen een week op. Toen het transportschip bij de rots van Gibraltar aankwam, was het bier al bedorven.

 

De ontwikkeling van de India Pale Ale was een reactie op de noodzaak om bier over lange afstanden te transporteren zonder dat het bedierf. Door het alcoholpercentage te verhogen en meer hop toe te voegen, vonden de brouwers een effectieve manier om bier vers te houden tijdens de maandenlange reis van Engeland naar India. Deze innovaties leidden tot de creatie van een nieuwe, robuuste bierstijl die vandaag de dag nog steeds populair is en bekend staat om zijn krachtige smaak en aroma.

IPA bierpakket

Je houdt van IPA’s en denkt dat je alles wel zo’n beetje hebt geproefd. Mooi niet dus. We hebben dit IPA bierpakket tot aan de nok toe gevuld met hop. Daar word je toch heel blij van?

 

Dit bierpakket IPA is verkrijgbaar in 12, 18 of 24 stuks. Perfect om te geven als cadeau of om op ontdekkingstocht door de wereld van IPA bieren. Ontdek jouw favoriet of geniet samen met vrienden van heerlijk hoppige bieren.

Foodpairing tips

IPA bieren, met hun uitgesproken bitterheid en fruitige aroma's, zijn ideaal om te combineren met een scala aan gerechten. Probeer ze eens met gegrilde vleesgerechten zoals steak of barbecue, waar de hoppige bitterheid mooi door het vet snijdt. Ze passen ook uitstekend bij pittige en belegen kazen, zoals scherpe cheddar of blauwe kaas, en verrassend goed bij zoete desserts zoals citroentaart of donkere chocolade.

 

De kruidige complexiteit van een chicken curry wordt prachtig aangevuld door de hoparoma’s van een IPA. Terwijl een burger, of het nu rundvlees, kip of vegetarisch is, een heerlijke boost krijgt. Ontdek deze harmonieuze foodpairings en til je culinaire ervaring naar een hoger niveau!

Andere bierstijlen uit Blond & Krachtig