IPA

Andere bierstijlen uit Blond & Krachtig

Wat is IPA?

IPA, oftewel, India Pale Ale, is met een opmars bezig die niet te stoppen is. Steeds meer bierliefhebbers ontdekken de frisse, bittere smaak en fruitige aroma’s. Met IPA’s kun je je zelf oneindig blijven uitdagen; het kan altijd nóg hoprijker, krachtiger en smaakvoller. Het geheim van elke IPA zit ‘m in de gebruikte hop. Er zijn veel verschillende hopsoorten en de smaken en aroma’s lopen sterk uiteen. Van gras en dennennaald tot lychee en citrus. Brouwers houden ervan om daarmee te experimenteren, ook tijdens het brouwen. Ze stoppen twee keer zoveel hop in hun bier of hangen aan het einde van het brouwproces nog grote ‘theezakken’ met hop in de lagertank (dry hoppen) voor extra aroma’s. Het avontuur stopt nooit, gelukkig maar. Het alcoholpercentage van IPA’s ligt meestal tussen de 5,5% – 7,5%, maar kan oplopen tot ver boven de 10%.

IPA was bijna RIP

Vijftien jaar geleden had niemand in Nederland er nog ooit van gehoord: India Pale Ale (roepnaam: “Ay-pie-eey”, oftewel: IPA). De oorspronkelijk Engelse bierstijl was ooit met uitsterven bedreigd, maar is door Amerikaanse craftbrouwers herontdekt en tot publiekslieveling gemaakt. Maar wat betekent ‘India Pale Ale’ en wat is nou precies het verschil met IndiaN Pale Ale? Om met dat laatste te beginnen: het enige verschil tussen India Pale Ale en Indian Pale Ale is dat het laatste verkeerd geschreven is. De naam geeft aan dat het ‘bleke bier’ (pale ale) voor India bestemd was. Dat is iets heel anders dan ‘Indian Pale Ale’, wat betekent dat het bleke bier in India zou zijn gebrouwen.

Wat heeft een India Pale Ale met India te maken

In de 18e eeuw was Engeland een wereldmacht en werden overal soldaten gestationeerd om de koloniën te bewaken. Hoe krijg je soldaten zover om helemaal naar India te vertrekken? Door in hun contract te zetten dat zij wekelijks recht hadden op een pint bier. Probleem: in India groeide geen gerst (het belangrijkste brouwgraan) en het was er te warm voor de gistcellen om hun belangrijke werk te doen. Het bier moest dus uit Europa komen en dat kostte een paar maanden zeilen in die tijd. Nu was het bier dat oorspronkelijk hier werd gebrouwen zeker niet bedoeld om lang te liggen. Dat dronk je maar beter binnen een week op. Tegen de tijd dat het transportschip de rots van Gibraltar had bereikt, was het bier dus al bedorven…

IPA bierpakket

Je houdt van IPA’s en denkt dat je alles wel zo’n beetje hebt geproefd. Mooi niet dus. We hebben dit IPA bierpakket tot aan de nok toe gevuld met hop. Daar word je toch heel blij van? Do you dare? 

 

Dit bierpakket is te verpakt in een 12, 18 of 24-pack. Perfect om te geven als cadeau of om op ontdekkingstocht door de wereld van IPA bieren. Ontdek jouw favoriet of geniet samen met vrienden van heerlijk hoppige bieren.

Foodpairing tips

Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met IPA bieren? Wij doen alvast enkele suggesties:

  • Vleesgerechten
  • Pittige en belegen kazen
  • Zoete desserts
  • Chicken curry
  • Burgers

Hop, hop, hop met IPA

Slimme brouwers ontdekten in de 18e eeuw al dat als je meer alcohol in het bier liet ontstaan (daarvoor gebruik je gewoon meer graan) en meer hop gebruikte, het bier langer goed bleef. Tegenwoordig weten we dat hop en alcohol ‘natuurlijke conserveringsmiddelen’ zijn, maar dat was toen nog een raadsel. De soldaten vonden het sterke en bittere bier perfect. De smaak past ook wel erg goed in de tropische hitte. Zo was iedereen tevreden. En wij vandaag ook nog steeds, want IPA’s zijn voor veel bierliefhebbers het perfecte craft beer. Check onze rijke collectie en stel je eigen reis rond de wereld in IPA’s samen!