Wat is Tripel bier?
Het bier kenmerkt zich door het relatief stevige alcoholvolume en een fruitige, kruidige smaak. De paters van Westmalle gebruikten de naam voor het eerst, maar Tripel bier werd al langer in België gebrouwen. Het is nu niet meer weg te denken als Belgische klassieker.
Het gebruik van pilsmout en de toevoeging van suikers geven het bier een volle smaak met een hoge doordrinkbaarheid. De smaken van het bier worden gekenmerkt door de Belgische gisten. Deze zorgen voor fruitige tonen in smaak en aroma. Alcoholpercentages schommelen tussen de 7.5% en 9.5%. Dit bier is net zo lekker bij een knapperend haardvuur als op een zonnig terras. Kansen genoeg dus om zo veel mogelijk verschillende varianten te proberen.
Er was eens... Westmalle in 1934
Waar komt de term Tripel vandaan? De historie van veel bierstijlen is helemaal niet zo duidelijk of zelfs ronduit vaag. De Tripel is hierop een uitzondering. Daarvan weten we heel precies hoe die is ontstaan en wanneer. In 1934 in de abdij van Westmalle. Hier brouwden de paters een goudkleurig en zeer zwaar bier. Eerst als feestbier, later als wat wij nu kennen als de Westmalle Tripel. De naam is bij onze zuiderburen ontstaan. Zo kun je dus wel stellen dat Westmalle de pionier is op het gebied van Tripel bier.
Tripel bierpakket
Een mooie mix van traditionele Tripels én nieuwe craft varianten van deze bierstijl. Bieren worden continu opnieuw uitgevonden en wij zijn er als eerste bij. Dit Tripel bierpakket is verkrijgbaar in 12, 18 of 24 stuks.
Foodpairing tips
Op zoek naar de perfecte culinaire metgezel voor je favoriete Tripel bier? We hebben enkele smakelijke suggesties om je smaakpapillen te verwennen. Voor een hartige en verrukkelijke ervaring, probeer eens een knapperige pizza gecombineerd met de rijke smaak van een Tripel. Of, als je meer zin hebt in iets stevigs, ga dan voor een klassiek stoofvlees dat perfect samengaat met de weelderige aroma's van dit Belgische brouwsel.
Voor een feestelijke maaltijd kun je kiezen voor sappige beenham, waarvan de smaak perfect wordt aangevuld door de complexiteit van het bier. En als je de voorkeur geeft aan een sappig stuk rood vlees, zal de volheid van een Tripel de perfecte aanvulling vormen op de smaken op je bord. Als je een liefhebber bent van zeevruchten, probeer dan eens gamba's. De frisse tonen van het bier zullen de zeevruchten tot nieuwe hoogten tillen. Met deze heerlijke combinaties wordt elke slok een culinair avontuur dat je smaakpapillen zal verwennen en verrassen.
Tripel bier of krachtig Blond bier?
De Westmalle Tripel is zo’n iconisch bier dat het is uitgegroeid tot een geheel eigen bierstijl. Een Tripel is een goudblond tot diep koperkleurig bier met een alcoholpercentage tussen de 7.5 en de 9.5%, een lage bitterheid en een fruitige tot zoete smaak.
Er worden nog wel donkere Tripels gebrouwen, maar zij zijn eerder uitzondering dan regel. Het is daarom een lastige categorie, want wat is precies het verschil tussen een Tripel en krachtig Blond of zelfs Gerstewijn? Eerlijk gezegd is dat niet altijd duidelijk. Maar een Tripel is zo’n bekende en geliefde bierstijl, dat we er gewoon niet omheen kunnen.
Zware bieren en de Belgische wet
Er wordt wel gezegd dat een Belgische wet uit 1919 de verklaring is van de plotse opkomst van vele zware bieren, waaronder uiteindelijk de Tripel bieren. Het werd toen namelijk verboden om gedistilleerde drank in een café te verkopen. Wijn en zwaardere bieren kwamen meteen in beeld als goede vervangers en hordes brouwers stortten zich op deze uitdaging. De wet is overigens in 1983 opgeheven.