Sour Ale

Andere bierstijlen uit Intens & Uitdagend

Wat is Sour Ale bier?

Als het om sour ale gaat heb je zuur, zuurder en zúúr. Het is een bierstijl die je, je echt eigen moet maken. Dat maakt het juist zo interessant: je moet er je best voor doen. En het is zeker de moeite waard, want achter het zuur komen de mooiste smaaknuances vrij.

 

Dat is de reden waarom dit een van de hoogst gewaardeerde bierstijlen is bij bierkenners over de hele wereld. Je begint ‘gewoon’ bij een Belgische lambiek of Vlaams roodbruin. Die danken hun fris-zure smaak vooral aan spontane vergisting en het langdurige rijpen op houten foeders.

 

Daarna proef je de variaties van onze oosterburen: Gose en Berliner Weisse. Schmeckt gut? Dan ben je klaar om de meer experimentele sours te verkennen. Er is een ware revival gaande, waarbij veel brouwerijen hun eigen draai geven aan klassieke sours. Aan uitdaging dus zeker geen gebrek. Heb het lef. 

Van onbedoeld naar bewust zuur

Vroeger waren vrijwel alle bieren zuur van smaak. Dat komt omdat er continu infecties optraden en de brouwers simpelweg niet wisten hoe deze te voorkomen. De techniek verbeterde en er werd steeds schoner bier gemaakt. Op een gegeven moment ging men het infectieproces beheersen en zelfs toepassen om unieke, fris-zure bieren te brouwen die soms iets weghebben van wijn.

 

Deze sour ales worden tot op de dag van vandaag gewaardeerd en er is veel vraag naar. Sterker nog, de waardering voor bieren van deze soort is nog nooit zo hoog geweest.

Iconisch bier: Lambiek

Een iconisch zuur bier is de Belgische Lambiek. Frank Boon nam in de jaren zeventig van de vorige eeuw een oude lambiek brouwerij over en redde daarmee deze traditie van de ondergang. Op elk moment van het jaar liggen er in Brouwerij Boon te Lembeek enkele honderden houten vaten te rijpen. Als ze klaar zijn om op de markt te komen, gaan de bieren naar liefhebbers over de hele wereld.

Foodpairing tips

Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met Sour Ale bieren? Wij doen alvast enkele suggesties:

  • Mosselen
  • Buikspek
  • Blauwschimmel
  • Varkensvlees
  • Chocolade

Sour Ale: Love it or hate it

Zure bieren - je moet er van houden. De meningen lopen uiteen van ‘zure meuk’ tot ‘de beste bieren ter wereld’. Hoe ze ook gebrouwen worden, met Brettanomyces Bruxellensis, door toevoeging van lactobacillus of een mengeling van technieken: in alle gevallen speelt de gist een hoofdrol.

Brouwen met yoghurt, je moet het maar durven

In Amerika experimenteert men met ‘kettle sours’: hierbij wordt het wort kort gekookt om het te steriliseren, waarna het geïnfecteerd wordt met melkzuurbacteriën uit een potje. Sommige waaghalzen gebruiken zelfs een gewoon pak yoghurt om een sour te brouwen. Als na een aantal dagen de gewenste zuurgraad is bereikt, herneemt het brouwproces zijn normale loop. De vergisting gebeurt gecontroleerd met boven- of ondergist naar keuze.

 

Dit proces geeft gewoon zuur bier, op een veilige en gecontroleerde manier. Sommige liefhebbers missen hierin de diepe complexiteit van lambiek bier. Maar hé, dat bier ligt maandenlang in een mooi houten vat te rijpen. Wij houden wel van een beetje tegendraads brouwen en gaan elke smaaktest aan!