Pilsner

Ontdek de verfrissende traditie en tijdloze smaak van pilsner. Een symbool van vakmanschap en genot dat al generaties lang mensen samenbrengt.

 

Wat is een pilsner?

Pils gewoontjes? Think again. Het is echt een hele kunst om een goede pilsner te brouwen. Pilsner (of 'lager’) wordt vergist op een lage temperatuur, tussen 6 en 13 graden. Daardoor duurt het proces langer en het vereist groot vakmanschap om dat in goede banen te leiden.

 

Pilsners kenmerken zich door hun hoge doordrinkbaarheid en helderheid. Liefst met knisperende hopbitterheid. Het verschil tussen een pilsner en een lager is subtiel: een lager is minder bitter. Als je denkt dat je de smaak van deze bierstijl onderhand wel kent, dan dagen wij je uit om tóch eens een onbekende pilsner te proberen. Vooruit, verras jezelf.

Het verhaal achter pilsner

De oorsprong van deze bierstijl ligt in Pilsen. Josef Groll maakte in de Tsjechische stad het werk af dat een jaar of tien eerder door Beierse brouwers was gestart. Het gevonden pilsner bier was direct een geweldig succes. Het biertype veroverde razendsnel de wereld. De combinatie van de heldere, goudgele kleur en de frisse koolzuur zorgde ervoor dat bierdrinkers massaal hun traditionele bier lieten staan.

 

In Nederland is pilsner trouwens nog lang ‘Beiersch bier’ genoemd. Dat verklaart bijvoorbeeld ook waarom veel brouwerijen destijds deze toevoeging gebruikten. Zo heette Amstel vroeger ‘Beiersche bierbrouwerij Amstel’. Weer een leuk weetje voor in de kroeg.

Pilsner bierpakket

Een bierpakket dat jou kennis laat maken met de echte smaak van pils. Zes verschillende pilsners waarvan wij denken dat jij deze erg lekker vindt. Probeer de verschillende pilsners en kies jouw favoriet! Dit pilsner bierpakket is verkrijgbaar in 12 of 24 stuks.

 

Perfect als cadeau of als bierproeverij met vrienden of gewoon voor jezelf natuurlijk! Ontdek nieuwe bieren en verrijk je kennis met de echte smaak van pils.

Foodpairing tips

Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met een pilsner? We hebben een aantal smakelijke suggesties die perfect passen bij de lichte, verfrissende smaak. Hamburgers zijn een klassieker; de knapperige bitterheid van het bier balanceert mooi met de sappigheid van het vlees. Harde kazen zoals cheddar en gouda vullen de lichte hopbitterheid prachtig aan.

 

Voor een levendige twist kun je het combineren met Aziatische gerechten; de verfrissende en droge afdronk van het bier balanceert de pittige en zoete smaken perfect. Gevogelte zoals kip of kalkoen krijgt een extra dimensie naast een glas bier, terwijl de subtiele smaken van het vlees versterkt worden door de crispheid van het bier. Tot slot zijn mosselen een fantastische match; de ziltige, sappige smaak van mosselen wordt prachtig aangevuld door de frisse, licht bittere tonen. Probeer deze combinaties en ontdek hoe veelzijdig pilsner kan zijn in de keuken!

Andere bierstijlen uit Soepel & Subtiel