Lager bier

Andere bierstijlen uit Blond & Krachtig

Wat zijn lager bieren?

Lager bieren zijn een type bier dat wordt gekenmerkt door een ondergistende brouwstijl en een langere rijpingstijd bij lage temperaturen. Lager bier heeft meestal een heldere, gouden kleur en een lichte tot matige hoeveelheid hopbitterheid. Er zijn verschillende soorten Lagerbieren, zoals Pilsners, Dortmunders, Helles, Märzen en Oktoberfestbieren. Pilsner bieren zijn waarschijnlijk het meest bekende type Lager bier en worden vaak in verband gebracht met de term "lager". Bij Dare to Drink Different hebben we ook een ruim aanbod aan diverse Lager bieren. Verras jezelf en bekijk ons volledige assortiment aan Lager bier.

Het verschil tussen Lager bier en Pilsner bier

Het belangrijkste verschil tussen Lager bier en Pilsner bier is dat Pilsner bier een specifiek type Lager bier is dat zijn oorsprong vindt in de stad Pilsen in Tsjechië. Terwijl Lager bier een algemene term is die verwijst naar bieren die zijn gebrouwen met een ondergistende gist en een langere rijpingstijd bij lage temperaturen hebben ondergaan, is Pilsner bier een specifieke stijl van Lager bier dat meestal wordt gekenmerkt door een lichte kleur, een heldere body, en een matige hopbitterheid. Pilsner bier wordt over het algemeen gebrouwen met pilsmout en wordt meestal gehopt met Saaz-hop, terwijl Lager bier in het algemeen een breder scala aan mout- en hopsoorten kan gebruiken en minder hopbitterheid kan hebben dan Pilsner bier. Over het algemeen zijn alle Pilsner bieren Lager bieren, maar niet alle Lager bieren zijn Pilsners.

De geschiedenis van het Lager bier

Lager bier heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. In die tijd werden bieren meestal gebrouwen met bovengistende gisten die bij hogere temperaturen werken en minder tijd nodig hebben om te fermenteren. Lager bier werd pas mogelijk toen ondergistende gisten werden ontdekt, die bij lagere temperaturen werken en langere tijd nodig hebben om te fermenteren.

 

Het brouwen van Lagerbier was echter niet eenvoudig. Het vereiste meer aandacht voor de kwaliteit van de ingrediënten en de precisie van het brouwproces. Brouwers moesten nieuwe technieken ontwikkelen om de temperatuur van het bier tijdens de fermentatie en rijping te regelen en te monitoren, wat vaak betekende dat ze in koude kelders moesten werken. Maar de extra inspanning loonde zich. Lager bier bleek een verfrissend en helder bier te zijn, dat de smaak van mout en hop op een subtiele manier liet zien. In tegenstelling tot bovengistende bieren, die vaak een fruitig aroma en een volle body hebben, had Lager bier een lichte, schone smaak die het een uitstekende dorstlesser maakte.

 

Een van de vroegste en bekendste soorten Lagerbier is Pilsnerbier, dat zijn oorsprong vond in de stad Pilsen in Tsjechië. In 1842 werden de inwoners van Pilsen het beu om het slechte bier te drinken dat in hun stad werd gebrouwen en ze besloten om zelf een brouwerij te bouwen en bier te brouwen dat aan hun hoge standaarden voldeed. Ze huurden een Beierse brouwer in genaamd Josef Groll, die een nieuw type bier creëerde dat gemaakt werd met bleke mout en de aromatische Saaz-hop. Het bier werd snel populair en de stijl verspreidde zich over heel Europa.

 

In de Verenigde Staten werd lagerbier pas populair in de late 19e eeuw, toen Duitse immigranten hun eigen brouwerijen begonnen. Het bier was vooral populair bij de arbeidersklasse, omdat het goedkoop en verfrissend was en gemakkelijk in grote hoeveelheden te produceren was. Tegenwoordig is Lager bier een van de meest populaire bieren ter wereld en zijn er vele variaties en stijlen beschikbaar

Lager bier / Pilsner bierpakket

Hou jij ook zo van pilsen? Dat snappen wij helemaal. Leg deze bieren bij jou in de koelkast en geniet samen, of alleen, van een top selectie aan Lager bieren/pilsners. Dit pakket is verkrijgbaar in een 12 of 24 pack.

 

Perfect als cadeau of als bierproeverij met vrienden of gewoon voor jezelf natuurlijk! Ontdek nieuwe bieren en verrijk je kennis met de echte smaak van pils. Probeer de verschillende bieren en kies jouw favoriet! 

Lager bier - Foodpairing tips

Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met Lager bier? Wij doen alvast enkele suggesties:

  • Gevogelte
  • Burgers
  • Pulled Pork
  • Halfharde kaas
  • Sushi