Alcoholvrij bier

Je verwacht het misschien niet, maar alcoholarme bieren en alcoholvrije bieren zijn dé speeltuin voor veel brouwers. Zij gaan de uitdaging aan om bier zonder alcohol toch verrassend lekker te maken. De ene na de andere alcoholvrije of alcoholarme variant komt op de markt. Van IPA’s tot witbier en van pils tot blond, ontdek hier ons alcoholvrije en -arme assortiment!

 

Andere bierstijlen uit Soepel & Subtiel

Is alcoholvrij bier een bierstijl?

Goeie vraag! Eigenlijk is dit natuurlijk helemaal geen bierstijl. Vergelijk het met ‘trappist’. Onder die noemer verschijnt bier in uiteenlopende stijlen op de markt. Wat ze met elkaar gemeen hebben is de herkomst, uit een trappistenklooster natuurlijk. Zo is alcoholvrij / alcoholarm bier natuurlijk ook geen eigen bierstijl. Sterker nog, bijna alle bierstijlen zijn tegenwoordig in een alcoholarme variant verkrijgbaar. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze geen of heel weinig alcohol bevatten. 

Alcoholvrij bier of alcoholarm bier?

Er zit een verschil tussen alcoholvrij en alcoholarm bier. Daarbij is het vooral van belang waar het bier vandaan komt. Alcoholvrij bier dat in Nederland is gebrouwen, mag niet meer dan 0,1% alcohol per volume bevatten. Voor alcoholarm bier ligt de grens op 1,2% alcohol per volume. Staat er 0.0 op een fles of blik, dan is het bier bij een test zo goed als alcoholvrij. Alcoholarm mag alleen zo heten als het meer dan 0,1% maar minder dan 1,2% alcohol per volume bevat.

 

In andere Europese landen gelden andere grenzen. Een Duits of Engels alcoholvrij bier mag 0,5% alcohol per volume bevatten. Omdat het in deze landen is toegestaan, mag het vanwege Europese wetgeving in Nederland ook als zodanig verkocht worden. Verwarrend? Zeker! Daarom zeggen wij: alcoholvrij bier of alcoholarm bier, je geniet verstandig en dat is altijd een goed idee.

Meer smaak, meer keus... meer vraag!

Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om geen of minder alcohol te drinken. Omdat ze de BOB zijn of gewoon even geen zin hebben in alcohol. De afgelopen jaren hebben brouw technische innovaties de smaak van alcoholvrij- en alcoholarm bier enorm verbeterd.

 

Naast alcoholvrije pilseners vind je ook een India Pale Ale, witbier, stout en bijvoorbeeld Hefeweissbier. Alcohol heeft van zichzelf geen smaak, maar is een prima smaakgeleider. Alcohol ‘versterkt’ je smaakbeleving, natuurlijke smaken in het bier worden erdoor versterkt.

 

Verstandig genieten is nog nooit zo gemakkelijk en smakelijk geweest! Eén ding is zeker: je hebt heel wat te kiezen en heel wat te ontdekken. Je moet het maar durven, tussen vrienden die hun neus ophalen voor 0.0. Jij weet wel beter.

Populariteit van alcoholvrije en alcoholarme bieren

Dat alcoholvrij bier zo populair zou worden hadden we in 2010 dus niet gedacht. Wat heeft er nu voor die enorme populariteit gezorgd? Naast het feit dat dit past in een weloverwogen leefpatroon is een ander belangrijke verklaring dat de variëteit in soorten alcoholvrij bier. De hoeveelheid verschillende smaken is enorm toegenomen. De stijgende populariteit is ook zeker te danken aan technische vooruitgang, waardoor alcoholvrij bier beter smaakt dan ooit tevoren. Voorheen werd alcoholvrij bier gemaakt door de vergisting zo snel mogelijk te stoppen. In deze fase wordt het moutsuiker in alcohol omgezet. Dat resulteerde in een bier met een zoete en muffe smaak.

 

Alcohol heeft een vochtafdrijvende werking, iedereen weet dat als je eenmaal gaat plassen je wel bezig kunt blijven. Alcoholarm en zeker alcoholvrij bier hebben dit probleem niet, waardoor ze ideaal zijn als isotone dorstlesser. Na het sporten alcoholvrij bier drinken zorgt ervoor dat het lichaam zich veel sneller herstelt van de inspanning. Nog een reden voor de toegenomen populariteit.

 

Ook aan tafel kan alcoholvrij bier een prima begeleider zijn. Juist subtiele gerechten zoals risotto of frisse salades hebben behoefte aan subtiele ondersteuning. Uitgerekend alcoholarm of alcoholvrij bier kan hiervoor zorgen!

Alcoholvrij bierpakket

Ben je op ontdekkingstocht naar nieuwe alcoholvrije en alcoholarme bieren? Wil je toch gezellig meedrinken maar moet je nog rijden? Dan is het Alcoholvrij bierpakket ideaal! Dit pakket is te verkrijgen in een 12, 18 of 24 pack met een ruime keus aan verschillende alcoholvrije bieren en frisdranken.

 

Met dit pakket rijd je weer fluitend naar huis zonder die vervelende kater de volgende dag.

Feitjes over alcoholvrij en alcoholarm bier

Nog wat belangrijke feiten op een rij. In Nederland dronken wij in 2010 met elkaar 12,5 miljoen liter alcoholvrij bier, in 2020 was dat al bijna 75 miljoen liter – meer dan 500% groei. Waar er ooit werd gelachen om alcoholvrij bier is dat nu wel anders: bij het Nationaal Bieronderzoek gaf maar liefst 75% van de respondenten aan nu vaker alcoholarm en alcoholvrij bier te drinken dan twee jaar geleden.

Het caloriegehalte van alcoholvrij en alcoholarm bier

Alcoholvrij bier en alcoholarm bier past in een weloverwogen leefpatroon. Welke overweging een consument ook heeft om voor alcoholvrij bier of alcoholarm bier te kiezen: een bonus is dat deze bieren veel minder calorieën bevatten dan regulier bier. Eigenlijk is dat een dubbele bonus: bij een test zal namelijk al blijken dat bier minder calorieën bevat dat wijn, melk en zelfs vruchtensap.

 

Aangezien alcohol gemaakt wordt van suiker betekent weinig of zo goed als geen alcohol dat er nog minder calorieën in het bier zitten. Zo telt Jever FUN, een Duits alcoholvrij bier, slechts 13 kilocalorieën per 100 ml – minder dan 50 kilocalorieën in een fles alcoholvrij bier dus!