Alcoholvrij bier

Je verwacht het misschien niet, maar alcoholarme- en alcoholvrije bieren zijn dé speeltuin voor veel brouwers. Zij gaan de uitdaging aan om bier zonder alcohol toch verrassend lekker te maken. Een samenstelling van de beste alcoholvrije bieren vind je bij Dare to Drink Different.

 

Is alcoholvrij bier een bierstijl?

Goeie vraag! Eigenlijk is dit natuurlijk helemaal geen bierstijl. Vergelijk het met ‘trappist’. Onder die noemer verschijnt bier in uiteenlopende stijlen op de markt. Wat ze met elkaar gemeen hebben is de herkomst, uit een trappistenklooster natuurlijk.

 

Zo is alcoholvrij- en alcoholarm bier natuurlijk ook geen eigen bierstijl. Sterker nog, bijna alle bierstijlen zijn tegenwoordig in een alcoholarme variant verkrijgbaar. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat ze geen of heel weinig alcohol bevatten. 

Alcoholarm- of alcoholvrij bier?

Er zit een verschil tussen alcoholarm- en alcoholvrij bier. Daarbij is het vooral van belang waar het bier vandaan komt. Alcoholvrij bier dat in Nederland is gebrouwen, mag niet meer dan 0.1% alcohol per volume bevatten. Voor alcoholarm bier ligt de grens op 1.2% alcohol per volume. Staat er 0.0 op een fles of blik, dan is het bier bij een test zo goed als alcoholvrij. Alcoholarm bier mag alleen zo heten als het meer dan 0.1% maar minder dan 1.2% alcohol per volume bevat.

 

In andere Europese landen gelden andere regels. Een Duits of Engels alcoholvrij bier mag 0.5% alcohol per volume bevatten. Omdat het in deze landen is toegestaan, mag het vanwege Europese wetgeving in Nederland ook als zodanig verkocht worden. Verwarrend? Zeker! Daarom zeggen wij: alcoholarm- of alcoholvrij bier, je geniet verstandig en dat is altijd een goed idee.

Meer smaak, meer keus... meer vraag!

Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om geen of minder alcohol te drinken. Omdat ze de BOB zijn of gewoon even geen zin hebben in alcohol. De afgelopen jaren hebben brouwtechnische innovaties de smaak van alcoholvrij- en alcoholarm bier enorm verbeterd. Ook alcoholvrije speciaalbieren zijn niet meer weg te denken uit de schappen, een echte gamechanger!

 

Naast alcoholvrije pilsners vind je ook een India Pale Ale (IPA), witbier, stout en bijvoorbeeld Hefeweissbier. Verstandig genieten is nog nooit zo gemakkelijk en smakelijk geweest! Eén ding is zeker: je hebt heel wat te kiezen en heel wat te ontdekken.

Populariteit van alcoholvrije- en alcoholarme bieren

Dat alcoholvrij- en alcoholarm bier zo populair zou worden hadden we in 2010 niet gedacht. Wat heeft er nu voor die enorme populariteit gezorgd?

 

Alcoholarm en alcoholvrij bier heeft verschillende soorten. Deze soorten passen bij een bewuste levensstijl. Een van de redenen om alcoholvrij- en alcoholarm bier te drinken is dat het bij deze levensstijl past. Consumenten kiezen voor alcoholvrij bier vanwege minder calorieën. Deze bieren bevatten veel minder calorieën dan regulier bier, wat een bonus is.

 

Daarnaast is de hoeveelheid verschillende smaken enorm toegenomen, wat het aantrekkelijker maakt om over te stappen naar alcoholvrije bieren. De stijgende populariteit is ook zeker te danken aan technische vooruitgang, waardoor alcoholvrij- en alcoholarm bier beter smaakt dan ooit tevoren. Voorheen werd alcoholvrij bier gemaakt door de vergisting zo snel mogelijk te stoppen. In deze fase wordt het moutsuiker in alcohol omgezet. Dat resulteerde in een bier met een zoete en muffe smaak.

 

Alcohol zorgt ervoor dat je vaker moet plassen, dus blijf je bezig met naar het toilet gaan. Alcoholarm en zeker alcoholvrij bier hebben dit probleem niet, waardoor ze ideaal zijn als isotone dorstlesser. Drinken van alcoholvrij bier na het sporten helpt het lichaam sneller te herstellen van de inspanning. Nog een reden voor de toegenomen populariteit.

 

Ook aan tafel kan alcoholvrij- en alcoholarm bier een prima begeleider zijn. Juist subtiele gerechten zoals risotto of frisse salades hebben behoefte aan subtiele ondersteuning. Uitgerekend alcoholvrij- en alcoholarm bier kan hiervoor zorgen!

Alcoholvrij bierpakket

Ben je op ontdekkingstocht naar nieuwe alcoholvrije- en alcoholarme bieren? Wil je toch gezellig meedrinken maar moet je nog rijden? Dan is het Alcoholvrije bierpakket ideaal! Dit pakket is verkrijgbaar in 12, 18 of 24 stuks. Er is veel keuze aan alcoholvrije- en alcoholarme bieren en frisdranken.

 

Met dit pakket rijd je weer fluitend naar huis zonder die vervelende kater de volgende dag.

Feitjes over alcoholarm- en alcoholvrij bier

In Nederland dronken wij in 2010 met elkaar 12,5 miljoen liter alcoholvrij bier, in 2020 was dat al bijna 75 miljoen liter – meer dan 500% groei. Waar er ooit werd gelachen om alcoholvrij bier is dat nu wel anders: bij het Nationaal Bieronderzoek gaf maar liefst 75% van de respondenten aan nu vaker alcoholarm- en alcoholvrij bier te drinken dan twee jaar geleden.

Andere bierstijlen uit Soepel & Subtiel