Trappistenbier

Trappistenbier staat bij bierliefhebbers wereldwijd hoog aangeschreven. En wie drinkt het niet graag? Veel bierdrinkers weten niet precies wat een Trappist een echte Trappist maakt. En dus zetten we dat eens helder op een rij. Open een heerlijk blond, dubbel, tripel of gerstebiertje en neem de tijd om dit te lezen.

De geschiedenis van trappistenbier

Bier wordt al eeuwenlang in kloosters en abdijen gebrouwen. De monniken en nonnen hebben veel geholpen bij de ontwikkeling van brouwen door de geschiedenis heen.

 

Kloosters en abdijen zijn kleine gemeenschappen waarin mensen samenleven en werken. Ze leven volgens hun geloof en maken zoveel mogelijk zelf wat ze nodig hebben. Brood bakken, landbouw en veeteelt bedrijven, kleding maken – én de ‘drank van de streek’ bereiden. Veel monniken mogen alleen water, karnemelk en de ‘streekdrank’ drinken. In onze regio is dat vaak bier, terwijl in Zuid-Europa wijn populairder is. 

 

Het trappistenbier is verbonden aan een specifieke kloosterorde, hoewel alleen niet-Trappisten deze term gebruiken. De monniken binnen deze orde worden zusters of broeders genoemd en maken deel uit van de Orde der Cisterciënzers van de Strikte Observantie. Deze kloosterorde ontstond in 1664 in de Normandische abdij Notre Dame de la Grande Trappe. Niet alleen de orde, maar ook het bekendste Nederlandse trappistenbier gebruikt deze naam in het dagelijks spraakgebruik. 

 

De bekendste Nederlandse variant, La Trappe trappistenbier, wordt gebrouwen in de abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot.

Wat is trappistenbier

Trappistenbier, een ware ambachtelijke schat, is meer dan alleen een biersoort; het is een levensstijl, een erfenis van eeuwenoud vakmanschap en toewijding. Wat maakt trappistenbier zo uniek? Het begint allemaal met de ingrediënten; zuiver water, mout, hop en gist - en de zorgvuldige productiemethoden die generaties lang zijn doorgegeven. Elke slok trappistenbier is doordrenkt met geschiedenis en traditie, en biedt een smaakervaring die dieper gaat dan alleen het proeven van een drankje.

 

Wat trappistenbier onderscheidt van andere biersoorten is het feit dat de brouwerij onder direct toezicht staat van de monniken en dat de opbrengsten van de bierverkoop worden gebruikt om het kloosterleven te ondersteunen en goede doelen te financieren. Dit maakt trappistenbier niet alleen een smakelijke drank, maar ook een product met een diepgaande spirituele en sociale betekenis.

La Trappe

La Trappe is een bekend trappistenbiermerk. Het heeft zijn oorsprong in de Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Koningshoeven. De abdij is gelegen in Nederland. La Trappe is het enige trappistenbiermerk in Nederland met het 'Authentic Trappist Product'-keurmerk.

 

Dit merk staat bekend om vakmanschap, kwaliteit, unieke smaken, steun aan goede doelen en de abdij. Daarnaast hecht het merk waarde aan duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. Ze staan voor Trappistische waarden zoals eenvoud, toewijding en kwaliteit, en is daarmee een waardevol erfgoed.

Witte trappistenbier fles met gevuld bierglas

Trappistenbieren bij Dare to Drink Different

Trappistenbier Zundert

Zundert Trappist, gebrouwen in de Abdij Maria Toevlucht in Nederland, is een veelbelovend Trappistenbiermerk. Het biermerk draagt het "Authentic Trappist Product"-keurmerk met trots.

 

Het biermerk heeft één biersoort, de Zundert 8. De Zundert 8 heeft een diepe amberkleur en complexe smaak. De winst helpt de abdij en gemeenschapsprojecten in stand te houden. Hierdoor wordt Zundert een symbool van sociale verantwoordelijkheid.

Trappistenbier Gregorius

Gregorius Trappist, geproduceerd in de Abdij Stift Engelszell in Oostenrijk, is een prachtig voorbeeld van ambachtelijke Trappistenbieren. Het merk heeft verschillende bieren met unieke smaken.

 

De smaken laten zien hoe toegewijd de monniken zijn aan het brouwen en kwaliteit. De smaken zijn rijk en complex, met hints van karamel, fruit en kruiden. Gregorius Trappist belichaamt diepe spiritualiteit en gemeenschapszin, en steunt de monastieke tradities en de Abdij Stift Engelszell.

Trappistenbier Rochefort

Rochefort is een bekend Trappistenbier uit België, gemaakt in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy.

 

Ze hebben verschillende soorten trappistenbier, zoals Rochefort Tripel Extra of de Rochefort 8'.

 

Deze bieren zijn gebaseerd op oude tradities. Ze hebben complexe smaken, zoals karamel en gedroogd fruit. Ze tonen monastiek vakmanschap.

Trappistenbier Westmalle

Westmalle Trappist wordt gebrouwen in een abdij in België en heeft verschillende bieren met een diepe amberkleur. Ze hebben een goede balans tussen zoet en bitter en worden met zorg gebrouwen volgens oude tradities. Het is een eerbetoon aan de rijke Trappistische erfenis.

 

Deze Tripel van Westmalle is een heerlijk helder, goudgeel trappistenbier. Absoluut het proberen waard! 

Inschenken van Westmalle Trappist in de brouwerij

Alle trappisten zijn abdijbieren, maar niet alle abdijbieren is trappistenbier

Bier, dat oorspronkelijk (of zelfs nu nog) gebrouwen wordt binnen de muren van een abdij worden aangeduid als abdijbier. Dat zegt dus niets over de smaak of het biertype, wel iets over de herkomst. Vandaag de dag kennen wij blond, dubbel (of bruin), tripel en gerstewijn als meest bekende bierstijlen die daarnaast vaak het predicaat ‘abdijbier’ dragen.

 

Trappistenbier en abdijbier hebben overeenkomsten. Ze zijn blond, dubbel, tripel en gerstwijnen. Bovendien komen ze uit een abdij. Veel abdijbier wordt tegenwoordig helemaal niet meer in een abdij gebrouwen, maar in een commerciële brouwerij. Soms wordt er wel geld afgedragen aan de oorspronkelijke kloosterorde, maar dat is geen regel.

 

Het belangrijkste verschil tussen abdijbier en trappistenbier zit in het feit dat een trappistenbier gebrouwen moet zijn in een klooster dat behoort tot de orde van Cisterciënzers van de Strikte Observantie. Dat is nog geen garantie op het begeerde zegel ‘authentiek Trappisten product’, maar daarover later meer. Niet elk bier is een pils en niet elk abdijbier is een trappistenbier. Alle trappistenbieren zijn een variant van abdijbieren.

Waar moet trappistenbier aan voldoen

Net als abdijbier is trappistenbier dus geen eigen bierstijl. Wereldwijd zijn er enkele honderden Trappistenkloosters, met monniken en nonnen, waar een veelheid aan producten wordt gemaakt. Bier, maar ook wijn, kaas, kaarsen, zeep en shampoo bijvoorbeeld.

 

Sommige van de producten hebben het zegel ‘authentiek Trappisten product’. Dat wordt alleen verleend aan producten die voldoen aan deze drie regels:

 

  1. Het bier is gemaakt in een klooster van de Cisterciënzer Orde van de Strikte Observantie.
  2. Die kloostergemeenschap heeft de volledige zeggenschap over product en productiemethode.
  3. De opbrengsten zijn voornamelijk bestemd voor het onderhoud van de eigen gemeenschap, en Goede Werken.

 

Dat wil niet zeggen dat het altijd monniken zijn die brouwen. Sterker nog: In Trappistenkloosters zijn het vooral leken die het werk doen. Soms krijgen ze hulp van 'broeders Trappist', maar ze werken altijd onder toezicht. Op dit moment kennen we veertien Trappistenbrouwerijen, waarvan er negen het begeerde logo voeren. Vijf in België, twee in Nederland (La Trappe en Zundert), Italië en Engeland hebben er elk een. 

Monniken in een trappistenklooster