Rochefort

Rochefort bier bestel je eenvoudig en snel bij Dare to Drink Different. Bekijk hier het actuele aanbod van diverse soorten Rochefort bier.

Geschiedenis van Rochefort

Rochefort is een Trappistenbier. Het wordt gebrouwen in de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy. De abdij bevindt zich in Rochefort, in de provincie Namen, België. De cisterciënzerabdij voor nonnen werd in 1230 opgericht, maar rond 1789 vernield. De abdij werd in 1887 weer opgebouwd, en het eerste Rochefortbier werd rond 1899 gebrouwen. Rochefort is een van de negen brouwerijen ter wereld die Trappistenbier maakt met het label 'Authentiek Trappistenproduct'. Het bijbehorende logo staat garant voor het opvolgen van zeer strikte voorschriften.

De brouwerij

Het bier wordt gemaakt en gebotteld in de abdij Notre Dame de St. Rémy in Rochefort en bevindt zich binnen de kloostermuren. Men brouwt er met water uit eigen bron, gerstemout, hop, gist en suiker. Het water, een bijzonder belangrijke grondstof, zowel kwalitatief als kwantitatief, komt direct van de bron waaruit de Tridaine ontspringt. Die bron wordt gevoed door de waterhoudende laag dicht bij de abdij. Dit natuurlijke zuivere water wordt op geen enkele wijze, chemisch noch fysisch, bewerkt. Wat de gist betreft: die wordt zorgvuldig en waakzaam bewaard in de abdij. Met die gist wordt suiker omgezet in alcohol. Hij is veranderd door de jaren heen. Daardoor is hij uniek en specifiek voor de brouwerij. De brouwerij heeft nu haar eigen giststam. Daarnaast moeten de producten gefabriceerd en verhandeld worden met inachtneming van allerhande kwaliteitseisen en ethische normen.

 

De hoeveelheid bier die wordt geproduceerd, is bewust beperkt gehouden. Deze goede drank moet met mate en verstand worden gedronken. Als je dat doet, zal het vriendschap en het delen met anderen bevorderen. Je kunt de abdij niet bezoeken. De abdijkerk is zo goed als vrij toegankelijk. Iedereen die rust wil vinden, kan er naar binnen gaan.

De brouwerij bevindt zich binnen de kloostermuren. Men brouwt er met water uit eigen bron, gerstemout, hop, gist en suiker. Het water, een bijzonder belangrijke grondstof, zowel kwalitatief als kwantitatief, komt direct van de bron waaruit de Tridaine ontspringt. Die bron wordt gevoed door de waterhoudende laag dicht bij de abdij. Dit natuurlijke zuivere water wordt op geen enkele wijze, chemisch noch fysisch, bewerkt. Wat de gist betreft: die wordt zorgvuldig en waakzaam bewaard in de abdij. Met die gist wordt suiker omgezet in alcohol. Hij is veranderd door de jaren heen. Daardoor is hij uniek en specifiek voor de brouwerij. De brouwerij heeft nu haar eigen giststam. Daarnaast moeten de producten gefabriceerd en verhandeld worden met inachtneming van allerhande kwaliteitseisen en ethische normen.

 

De hoeveelheid bier die wordt geproduceerd, is bewust beperkt gehouden. Deze goede drank moet met mate en verstand worden gedronken. Als je dat doet, zal het vriendschap en het delen met anderen bevorderen. Je kunt de abdij niet bezoeken. De abdijkerk is zo goed als vrij toegankelijk. Iedereen die rust wil vinden, kan er naar binnen gaan.

Assortiment van Rochefort

De kleine brouwerij zorgt ervoor dat de trappistenbroeders en hun medewerkers de productie goed kunnen beheren. Het artisanale karakter van het bier wordt door fijnproevers bijzonder op prijs gesteld! Het assortiment van Rochefort bestaat uit vier verchillende bieren, alle vier de bieren zijn ook te koop bij Dare to Drink Different. 

 

Rochefort 6' is het oudste bier van de vier en heeft een roodachtige kleur. Het heeft een zachte smaak met kruidige tonen en een fruitige afdronk. Het alcoholgehalte bedraagt 7.5%. Rochefort 8' heet ook wel La Spéciale. Het bier is donkerder van kleur, smaakt scherper en fruitiger, met een hint van vijgen. Het is ook iets droger en kruidiger, als een cake, voor een gebalanceerde nasmaak. Het alcoholgehalte bedraagt 9.2%.

 

Rochefort 10'. La Merveille (De Verrukkelijke) is dieprood-bruin van kleur met een compacte schuimkraag. Het heeft een fruitige smaak van peren, bananen en wortelaroma's. Daarnaast zijn er hints van zwarte chocolade te proeven. De afdronk van La Merveille is lang, met een alcoholgehalte van 11.3%. De Rochefort Triple Extra is zacht en krachtig, net als onze klassieke Rochefort 6', 8' en 10'. De Triple Extra valt op door de goudblonde kleur, de citrustonen en de kruidige geur.

De 3 regels van Trappistenbier

Brouwerijen die het logo 'Authentic Trappist Product' mogen gebruiken, moeten voldoen aan drie belangrijke regels. Bier is pas Trappistenbier als het voldoet aan deze regels, namelijk:

• Het moet binnen de muren van de adbij gebrouwen worden.

• Het moet onder toezicht van de monnikken gebrouwen worden.

• Een gedeelte van de opbrengst moet naar een goed doel gaan.