Licht blond bier

Andere bierstjilen uit Soepel & Subtiel

Wat is licht blond bier?

Licht blond bier kennen we vooral -als abdijbier- uit België. Het zal je misschien verbazen, maar de basis is vaak een abdijbier dubbel, alleen dan met bleke mout gebrouwen. Deze blonde bieren hebben een alcoholpercentage rond de 6% en zijn gebrouwen met ‘hoge’ gisting. De smaak varieert van zoetig tot fruitig, is zacht en fris met een mild bittertje. Blonde bieren zijn perfect als dorstlesser of als aperitief. Licht blond bier past, net zoals zijn frisse smaak, helemaal in de zomerse sferen.

De opmars van speciaalbier

Het zal in de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn geweest dat speciale bieren langzamerhand in Nederland begonnen te verschijnen. Het heeft nog best een tijd geduurd voordat de gemiddelde consument het durfde te drinken. Niet iedereen is zo avontuurlijk ingesteld als jij! Vandaag vinden we het heel normaal om de keuze te hebben uit veel verschillende bieren (als is het aanbod in onze webshop wel echt bizar groot). Eén van de soorten die hier goed is aangeslagen is het ‘licht’ blond bier en ook enkele Nederlandse brouwerijen maken nu bier in deze stijl.

Licht, blond en lekker

We kiezen voor de term ‘licht’ blond vanwege het lage alcoholvolume dat deze stijl kenmerkt. Dat zorgt voor een duidelijk andere smaak. Toch gaat het te ver om te zeggen dat de bieren in deze stijl de light versie van het ‘zwaar’ blond vormen. Beide hebben veel overeenkomsten, maar licht blond is echt een stijl op zich.

Licht blond bierpakket

Wat is er nou lekkerder dan een koud blondje? Wij kunnen niet veel bedenken. Schuif de doos zo, hup, in de koelkast en geniet één voor één van de lekkerste blonde bieren die er zijn. Do you dare?

 

Dit bierpakket is te verkrijgen in een 12, 18 of 24-pack. Ontdek nieuw blond bier en geniet samen van een heerlijke selectie aan blonde bieren.

Foodpairing tips

Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met licht blond bier? Wij doen alvast enkele suggesties:

  • Gevogelte
  • Zalm & zeevruchten
  • Poffertjes
  • Cake
  • Sorbetijs

Alweer afkomstig uit het klooster

De licht blonde bieren stammen af van de kloosterbrouwerijen van lang geleden. Je zou bijna denken: welk bier niet? Vroeger brouwde men voor dagelijks gebruik een zogenaamd ‘enkel’ bier en voor speciale gelegenheden ‘dubbel’ of zelfs ‘tripel’ bieren. Nog steeds vinden we vele blonde bieren die afkomstig zijn van een klooster of abdij.

Doe eens niet zo bitter man!

Blonde bieren hebben doorgaans een alcoholgehalte van rond de 6% per volume en zijn voornamelijk van hoge gisting. Ze zien er op het eerste gezicht uit als een pils maar smaken serieus anders. Zo zijn ze veel minder bitter en kun je zeggen dat ze helemaal het tegenovergestelde zijn van IPA’s. Daarbij kan het niet bitter genoeg zijn. In licht blonde bieren zit veel minder hop. Sommige blondjes hebben eerder een fruitig of zelfs ronduit zoet aroma.

Instap craftbier

Lichte blonde bieren delen met elkaar dat ze bijzonder goed doordrinkbaar zijn. Dat wil zeker niet zeggen dat het allemaal gemakkelijke bieren zijn. Er zijn grote verschillen er is vooral weer een hoop te genieten. Heb je vrienden die hun eerste stapjes zetten op het speciaalbierpad? Dan is een proeverijtje met lichte blonde bieren een heel goed idee. Elk bieravontuur moet ergens beginnen. Als ze dit aandurven, zijn ze klaar voor meer gewaagde bierstijlen uit onze webshop.