Saison bier

Andere bierstijlen uit Amber & Elegant

Wat is Saison bier?

Saison betekent ‘seizoen’ in het Frans. Het is oorspronkelijk dan ook een seizoensbier uit Wallonië. De bieren zijn goudblond tot amberkleurig, vaak kruidig van smaak en ongefilterd met hoge gisting. Vroeger werden ze vooral in de winter gebrouwen en mochten ze lekker lang rijpen. Vervolgens dronk je ze vooral in de zomer. In de smaak vind je stevige bitterheid en spannende, aardse tonen. Het alcoholpercentage ligt tussen de 5% en 7%. Tegenwoordig wordt saison het hele jaar gebrouwen. Dus... inslaan maar!

Terug van weggeweest

Saison bier wordt wel gezien als de India Pale Ale van België. Niet zozeer omdat het bol staat van de hop, maar omdat het een bierstijl is die enkele jaren geleden zo goed als uitgestorven was en nu weer hoogtij viert. Kleine, ambachtelijke, brouwerijen hebben er vrijwel allemaal een op het menu staan.

Elke boerderij haar eigen bier

Zo’n twee eeuwen geleden werd het zuiden van België gedomineerd door zogenaamde ‘hoevebrouwerijen’. Dit waren relatief grote boerderijen die zowel landbouw als veeteelt bedreven en zo goed als zelfvoorzienend waren. Zij bakten hun eigen brood, maakten hun eigen kaas en (je voelt ‘m al aankomen)… brouwden hun eigen bier. In de zomer en de oogstperiode hadden zij grote groepen loonwerkers in dienst. Zij kregen naast loon ook kost en inwoning en (je voelt ‘m al aankomen)… bier.

Amber & Saison bierpakket

Dit is dé manier om deze bierstijl te ontdekken. Een mooie mix van traditionele amber en saison bieren én nieuwe craft varianten van deze bierstijlen. Do you dare?

Foodpairing tips

Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met saison bieren? Wij doen alvast enkele suggesties: 

  • Soepen
  • Salades
  • Groenten
  • Aziatische gerechten
  • Kip

Brouwen in de winter, drinken in de zomer

Elk boerenbedrijf teelde gerst voor de brouwactiviteiten, tarwe voor het broodbakken. ’s Winters was er weinig werk te doen op het veld, terwijl de temperatuur ideaal was voor de brouwerij. Men brouwde dan grote hoeveelheden bier met de bedoeling dat tot de volgende zomer goed te houden. Het bier was voor de loonwerkers een lekkere verfrissing tijdens de oogst op het veld. De specifieke gist liet vrijwel geen suiker over. Tel daar grote hoeveelheden hop bij op en het bier was zeer lang houdbaar. Belangrijker nog: het smaakte ook na lange tijd nog heerlijk fris. Het is dus letterlijk een seizoensbier en ideaal voor de zomermaanden.

Zo zwaar als je zelf wil

Vroeger was een Saison bier laag in alcohol: maximaal 4%. Logisch ook, een veldknecht kreeg dagelijks tot wel vijf liter saison te drinken! Moderne Saisons hebben meer alcohol, tot wel 8% aan toe. Soms hebben ze ook kruidige tot peperige aroma’s en craftbrouwers voeren er leuke experimenten mee uit. Hierdoor zijn saison bieren inmiddels echt wel een durfbier. Kortom, bij Dare to Drink Different zijn we er dol op!

Wil je even voor veilig gaan? Dan pak je de moeder aller Saisons. Het Belgische ‘Saison Dupont’ geldt wereldwijd als de standaard. Het zal je niet verbazen dat de brouwerij nog steeds een hoevebrouwerij is, inclusief bakkerij en kaasmakerij. Zeker een bezoekje waard.