Andere bierstijlen uit Amber & Elegant
De pale ale kent vele verschijningsvormen. Allemaal zijn ze volgens de methode ‘bovengisting’ gebrouwen (‘ale’) én bleek van kleur (‘pale’). Oké, tegenwoordig zijn er pale ales in bijna alle kleuren, maar daar komt de naam in ieder geval wel vandaan.
1000 jaar oude bierstijl!
Dare to Drink Different is hét platform voor de echte bierliefhebber. Als jij een beetje lijkt op ons, vind je het ook superleuk om de achtergronden van de verschillende bierstijlen te kennen. Zo is de pale ale al meer dan 1000 jaar oud! Dat is toch leuk om te weten, als je iemand helemaal hipster een “Aai Pie Eej” ziet bestellen.
De eerste beschrijving van dit bovengistend bier duikt al op in geschriften van rond het jaar 1000. In Engeland brouwde toen bijna elke huisvrouw dagelijks bier. De zeer succesvol brouwende vrouwen trokken zoveel bezoekers dat hun woning een public house werd. Inderdaad, de oerversie van de hedendaagse pub. En daar serveerden ze maar één bier: de ale!
Engelse roots
Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw dronken de Britten vrijwel alleen de traditionele Britse bierstijlen, zoals ale, stout en porter. Men dronk het veelal in de pub waar het met een handpomp uit een groot houten vat werd getapt en op kamertemperatuur werd geserveerd.
Dit was dan een ‘real ale’, een bier dat met gist en al op vat werd afgevuld en in de kelder van de pub zijn laatste rijping en ontwikkeling onderging. Met liefde en toewijding werd het bier gekoesterd van brouwerij tot en met de keel waarin het verdween.
Welke andere soorten Ale zijn er?
Naast de standaard Pale Ale zijn er nog meer soorten ale's. Eerder spraken we al over een Indian Pale Ale, of IPA. Maar ook de Amber Ale, die zijn naam krijgt door zijn unieke kleur, is een populaire ale. Deze bezit een intensere smaak, vaak met kruiden of karamel.
De Belgian Ale is ook een klassieker onder de bovengistende bieren. Dit bier vindt zijn oorsprong in, je raadt het al, Belgie. Het is kenmerkend door zijn fruitige aroma en smaak, evenals zijn droge afdronk.
Verschil met Lager
Hoewel de Pale Ale en de Lager allebei worden beschouwd als 'normaal' bier, zit er wel degelijk verschil in de stijlen. Zoals je nu weet is de Pale Ale een bovengistend bier, dit wil zeggen dat de gisten actief zijn bij hogere temperaturen (15-24 graden). Lager daarentegen is een ondergistend bier, daarbij vindt de gisting plaats bij lagere temperaturen (7-13 graden). Een bekend voorbeeld van een Lager is de pilsner, het meest gedronken bier ter wereld.
Waar de Pale Ale over het algemeen een rijkere en complexere smaak heeft, wordt de lager juist gezien als een frisse, schone smaak met een focus op doordrinkbaarheid.
Pale Ale - Foodpairing tips
Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met pale ale bieren? Wij doen alvast enkele suggesties:
- Burgers
- BBQ Wings
- Vleesgerechten
- Pittige en belegen kazen
- Stevige desserts
Ideale basis voor craft brouwers
Pale ale is door de jaren heen behoorlijk veranderd. Met moderne brouwtechnieken maakt men nu ales die, net als een pils, gekoeld en met koolzuurdruk getapt kunnen worden. En het inspireerde veel brouwers om met andere ingrediënten te gaan spelen: meer hop, meer mout of zelfs kruiden.
Om het karakter van de pale ale te ontdekken, moet je er dus verschillende proberen. Het is vandaag de dag een verzamelnaam voor bieren met een brede waaier aan kleuren en smaken. Van lichtblond tot koperkleurig, vaak fruitig en bloemig.
Meestal proef je de hop nadrukkelijk, maar een pale ale is een stuk minder bitter dan een IPA. Dat komt door de zachte mouten en andere hopsoorten die worden gebruikt. Het alcoholpercentage ligt tussen de 4,5% - 6,5%.