Sterk blond bier

Andere bierstjilen uit Blond & Krachtig

Wat is sterk blond bier?

Blond, krachtig en heel verleidelijk... voor bierliefhebbers én brouwers. Het steviger alcoholpercentage (>7%) heeft veel brouwers verleid om de naam van hun bier te laten verwijzen naar Duvel. Dat is de grondlegger voor dit biertype. Deze bieren zijn overwegend droog en hebben een minder uitgesproken bitterheid dan veel tripels (die vaak ook fruitiger zijn). Krachtig blond is een smaakexplosie in ieder glas. Geniet van deze zware blond bieren, als je durft.

Dare to brew different

De krachtig blonde bieren zijn géén tripel of gerstewijn vanwege de kleur, het smaakpallet of de bitterheid. Ze zijn wat ze zijn: krachtig en blond, echte genietbieren. Er is niet echt een duidelijk beginpunt van de stijl aan te wijzen en ook de reden van het ontstaan is in nevelen gehuld. We denken dat visionaire brouwers jaren geleden dachten: ‘I dare to brew different!’ Het resultaat is dat we nu kunnen happen in stevige schuimkragen, waaronder een krachtig blond bier schuil gaat.

De inspirator: Westmalle Tripel

Wij denken dat deze bierstijl misschien wel afkomstig is van de Westmalle Tripel. Dit is van de bekendste trappistenbieren. Het massieve karakter sprak veel meer mensen aan dan verwacht. Deze populariteit ontging de brouwwereld niet en al gauw probeerden men het succes van het zware, gouden bier te kopiëren. Uit respect voor de paters zorgden brouwers er wel voor dat er een duidelijk verschil te proeven was. Misschien lukte het gewoon niet om die unieke smaak na te maken, dat kan ook. Het resultaat zijn iets minder complexe bieren dan de Westmalle Tripel en daarmee stevige bieren die veel toegankelijker zijn.

De pionier: Duvel

Westmalle Tripel was misschien de inspiratiebron, als we één monumentaal bier in deze categorie moeten noemen, dan is het toch wel: Duvel. Dit heerlijke blonde bier van de familiebrouwerij Moortgat is een van de eerste speciaalbieren die de grens over staken naar Nederland. Het heeft inmiddels vele harten veroverd.

Pas op: gevaarlijk lekker

Bij krachtig blonde bieren zoals Duvel, is en blijft het oppassen geblazen. Ze laten zich griezelig gemakkelijk drinken, maar de klop van de hamer is niet ver weg! Duvel moet je met 8,5% dan ook nooit onderschatten. Wij adviseren dan ook: neem de tijd om van deze bieren te genieten.

Blond bierpakket

Wat is er nou lekkerder dan een koud blondje? Wij kunnen niet veel bedenken. Schuif de doos zo, hup, in de koelkast en geniet één voor één van de lekkerste blonde bieren die er zijn. 

 

Dit bierpakket is te verkrijgen in een 12, 18 of 24-pack. Genoeg om te ontdekken dus! Do you Dare?

Foodpairing tips

Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met sterke blond bieren? Wij doen alvast enkele suggesties:

  • BBQ
  • Harde kaas
  • Droge worst
  • Oosterse kipgerechten
  • Vette vis van de BBQ

Wat maakt krachtig blond zo uniek

Het razend knappe is dat het hoge alcoholvolume zich meestal niet op de voorgrond dringt in de smaak. De smaak kent een grote variëteit in deze groep, van ingetogen bitterheid tot bijna jubelende zoetigheid. Soms neemt een weldadige warmte bezit van je en word je overmand door een gevoel van grote gelukzaligheid. En dat zit allemaal verpakt in een enkel flesje krachtig blond.

Veel brouwers branden hun vingers er niet aan!

Ga naar een bierfestival of brew pub en de krachtig blonde bieren zijn op één hand te tellen (als ze er al zijn). Dat komt niet omdat er geen liefhebbers voor zijn. Dat komt omdat ze zo verdomd moeilijk te maken zijn. De complexiteit en vernuftigheid van de bieren uit deze stijl maken ze een klasse apart. Het is echt niet zo eenvoudig om de harmonie en balans te creëren die zo kenmerkend is voor zwaar blond bier. Met een extra emmer hop in de brouwketel ben je er nog lang niet, willen we maar zeggen. Bij deze dus een oproep: meer respect voor krachtig blond! Drink ze met evenveel liefde als de brouwer er tijdens het brouwproces heeft in gestopt.