null
Sluit
Sluit
Sluit

Frisdranken

Selecteer filter

Craft frisdranken revolutie

Frisdranken zijn onlosmakelijk verbonden aan het drankenlandschap. Dat het drankenlandschap in dit millennium onherkenbaar is veranderd, dat weet je wel. Dat heet de bierrevolutie. Op brouwerijgebied is de transformatie bijna onbevattelijk: telde Nederland in 2000 slechts 71 brouwerijen, vandaag staat de teller op 959 – and counting. Maar er speelt meer! Ken je bijvoorbeeld de craft soda (frisdranken) revolutie?

Craft soda, limonades en siropen

Naast een stijgende interesse in smaakvolle bieren is er ook steeds meer belangstelling voor smaakrijke soda’s, wat we vroeger ‘frisdrank’ zouden noemen. Craft soda’s, zeg maar. Ook hier is een aardverschuiving opgetreden aan de aanbodkant: naast de suikerbommen vind je nu ook kleinschalig gemaakte frisdrank, biologische soda’s, suikervrije frisdranken en dat alles met waanzinnige smaken. Deze soda’s blijken het bovendien goed te doen in cocktails, en dus worden er steeds meer cocktail recepten speciaal voor deze craft brewed beverages geschreven.

Frisdrankrevolutie

Eigenlijk zien wij wel een mooie parallel tussen de bierrevolutie en de opkomst van craft brewed soda’s. Smaak staat weer centraal, en het smaakexperiment wordt niet geschuwd. Consumenten zoals jij kiezen steeds bewuster wat ze wel en willen eten of drinken, en duurzaamheid is niet langer een marketingslogan: het is pure noodzaak. Biologische frisdranken en suikervrije frisdranken met smaken met gember, komkommer, pruim-kardemom of dadel-granaatappel vinden gretig aftrek.

 

De bierrevolutie ontsprong in Amerika, de frisdrankrevolutie in Duitsland. Ondernemende jongens en meisjes die de gebaande paden wilden verlaten ontwikkelden in hun keuken verrassende frisdranken. Merken als Cucumis (op komkommerbasis), fritz kola (cola zoals het ooit bedoeld was) en Wostok (ooit in Rusland bedacht als tegenhanger van Amerikaanse megamerken) groeiden als kool, en zijn nu ook in Nederland goed verkrijgbaar – en populair.

Cocktailrecepten

Vooral Cucumis is gekend om de combinatiekracht in cocktailrecepten. Elke cocktail met gin of wodka wordt meteen naar een hoger niveau getild door de toevoeging van deze verrassende soda. Ook andere merken besteden aandacht aan cocktails: zo heeft fritz-kola een Freibeuter (‘vrijbuiter’) bedacht, een cocktail met rum en sinaasappellikeur. Ook met Wostok zijn vele voorbeelden mogelijk: naast de ‘Mad Professor’, een cocktail met Jägermeister en sinaasappelsap kwam men met de ‘Stark Raving Mad Professor – met Cointreau.

Back to top