Goede voornemens….. en dan?!

Goede voornemens….. en dan?!

Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur Bier&cO on 31st Jan 2023

Dry January

Ongeveer driekwart van de mensen begint er het nieuwe jaar mee, maar na twee weken zijn de meeste het alweer vergeten: goede voornemens. Volgens onderzoek houdt maar 8% zijn of haar goede voornemens effectief en langdurig vol. Wie dit onderzoek deed is ons overigens onbekend…

Wat is Dry January?

Op biergebied kennen we de afgelopen jaren het fenomeen ‘dry January’: een maand lang geen alcohol drinken. Over zin en onzin van een maand alcohol loos zijn de geleerden het nog niet eens: als na die maand iemand zich overgeeft aan onbeperkt alcohol drinken is de maand natuurlijk niets waard geweest. Daarbij vinden veel mensen dat de voordelen van alcoholconsumptie, hoe beperkt ook, niet opwegen tegen de nadelen ervan. In die discussie gaan wij ons niet mengen: met mate en verstandig genieten is nog steeds de norm, en veruit de meeste Nederlanders houden zich daaraan.

Verstandig genieten

Het officiële advies van De Gezondheidsraad is om geen alcohol te drinken, of in elk geval niet meer dan een glas per dag. Ons advies is om dat ene glas dan weloverwogen te kiezen: optimaal genieten, in plaats van gedachteloos gieten. En optimaal genieten doe je natuurlijk als datgene wat er in je glas zit, volledig voldoet aan je verwachting. Die verwachting kan een ‘vaste waarde’ zijn, zo’n bier dat je altijd bestelt en dat altijd bevalt. Maar even goed kan het een voor jou onbekend bier zijn dat wel volledig voldoet aan je smaakverwachting. Op smaakavontuur gaan is natuurlijk spannend en hartstikke leuk – zeker als je er ook nog eens hulp van een kenner bij krijgt!

Zo hebben wij bij Dare to Drink Different honderden verschillende speciaalbieren en steeds weer verse aanvoer. Dat maakt Dare to Drink Different dé plek om nieuwe smaken te ontdekken. Weet je niet waar je moet beginnen? Dan zijn smaakprofielen ideaal. Onze biersommeliers hebben alle bierstijlen naar smaak ingedeeld. Zo vind je snel de hoek waar voor jou de allerlekkerste bieren te vinden zijn. En het enige dat je daarvoor hoeft te doen is onze Smaaktest doen.

Alcoholvrij en alcoholarm bier

In Nederland kennen we drie verschillende termen om bier met geen of weinig alcohol aan te duiden. 0.0 wil zeggen dat er afgerond geen alcohol in het bier zit, maar er zal altijd een piepklein beetje in te vinden zijn: alcohol loos, dat bestaat eenvoudigweg niet. In Nederland gebrouwen bier dat niet meer dan 0,1% alcohol bevat mag alcoholvrij heten; tot en met 1,2% alcohol per volume heet het alcoholarm. Buiten Nederland liggen de regels anders: in veel landen mag alcoholvrij tot 0,5% alcohol per volume bevatten. En die bieren mogen ook in Nederland als alcoholvrij bier verkocht worden. Kijk dus even goed op het etiket wat je precies in je mandje stopt: wil je echt zo goed als geen alcohol, dan is 0.0 de beste keuze. En als je je afvraagt waarom echt alcohol loos niet bestaat: alcohol wordt in de natuur, en zelfs in je eigen lichaam, nu eenmaal vanzelf gemaakt door gist dat suiker afbreekt. Rijp fruit bevat ook al snel een paar tienden alcohol per volume, net zoals sommige vruchtensappen en zuivelproducten. Apart genoeg hoeft dat niet op de verpakking vermeld te worden, omdat het altijd onder de grens van 0,5% alcohol per volume blijft.

Bier met minder dan 0,5% alcohol wordt dus alcoholvrij of alcoholarm genoemd, afhankelijk waar het gebrouwen wordt, en is sowieso een verstandige keuze in vergelijking met andere dranken. Het bevat veel minder suiker en kilocalorieën dan veel frisdranken, en bevat nog steeds vitamines, proteïnen en mineralen die uit de natuurlijke grondstoffen komen. Bovendien is alcoholvrij bier een uitstekende isotone dorstlesser. Dat laatste was reden voor het Duitse Olympisch Comité om de atleten te voorzien van alcoholvrij bier na hun prestatie op de Winterspelen van 2018. De Duitsers zien het als sportdrank. Zo drinken bijna alle Duitse skiërs het tijdens de training, vertelde hun teamarts Johannes Scherr aan de New York Times.

Goede voornemens - en dan!

Als er een goed voornemen is waar wij allen achterstaan, dan is het wel om verstandig en met mate te genieten van een smaakrijk en liefdevol gemaakt glas bier. Met of zonder alcohol, dat is jouw eigen keuze – de variatie is enorm, in beide groepen. Kies zorgvuldig en geniet! Bekijk hier ons brede assortiment.

Deze blog is copyright van Dare to Drink Different en mag niet worden hergebruikt.