Sluit
Sluit
Sluit

Je verwacht het misschien niet, maar alcoholarme bieren en alcoholvrije bieren zijn dé speeltuin voor veel brouwers. Zij gaan graag de uitdaging aan om bier zonder alcohol toch verrassend lekker te maken. De ene na de andere alcoholarme of alcoholvrije variant komt op de markt. Van IPA’s tot witbier en van pils tot blond.

De best verkopende alcoholvrije bieren / alcoholarme bieren

Is alcoholvrij bier een bierstijl?

Goeie vraag! Eigenlijk is dit natuurlijk helemaal geen bierstijl. Vergelijk het met ‘trappist’. Onder die noemer verschijnt bier in uiteenlopende stijlen op de markt. Wat ze met elkaar gemeen hebben is de herkomst (uit een trappistenklooster, duh). Zo is alcoholvrij / alcoholarm bier natuurlijk ook geen eigen bierstijl. Sterker nog, bijna alle bierstijlen zijn tegenwoordig in een alcoholarme variant verkrijgbaar. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze geen of heel weinig alcohol bevatten. 

Alcoholvrij bier of alcoholarm bier?

Er zit een verschil tussen alcoholarm en alcoholvrij bier. Daarbij is het vooral van belang waar het bier vandaan komt. Alcoholvrij bier dat in Nederland is gebrouwen, mag niet meer dan 0,1% alcohol per volume bevatten. Voor alcoholarm bier ligt de grens op 1,2% alcohol per volume. In andere Europese landen gelden andere grenzen. Een Duits of Engels alcoholvrij bier mag 0,5% alcohol per volume bevatten. Omdat het in deze landen is toegestaan, mag het vanwege Europese wetgeving in Nederland ook als zodanig verkocht worden. Verwarrend? Zeker! Daarom zeggen wij: alcoholarm bier of alcoholvrij bier, je geniet verstandig en dat is altijd een goed idee.

Wat feitjes over alcoholarm en alcoholvrij bier

Heel even nog wat belangrijke feiten op een rij. Dronken wij in Nederland in 2010 met elkaar 12,5 miljoen liter alcoholvrij bier, in 2020 was dat al bijna 75 miljoen liter – meer dan 500% groei. Waar er ooit werd gelachen om alcoholvrij bier is dat nu wel anders: bij het Nationaal Bieronderzoek gaf maar liefst 75% van de respondenten aan nu vaker alcoholarm en alcoholvrij bier te drinken dan twee jaar geleden. Maar hoe zit dat nu ook alweer precies? Alcoholvrij bier, mits in Nederland gebrouwen, mag alleen zo heten als het bij een test maximaal 0,1% alcohol per volume bevat. Dit zorgt wel eens voor verwarring, want die grens lag vroeger op 0,5%. Staat er 0.0 op een fles of blik, dan is het bier bij een test zo goed als alcoholloos. Alcoholarm mag alleen zo heten als het meer dan 0,1% maar minder dan 1,2% alcohol per volume bevat. Deze regelgeving geldt voor Nederland: er is nog geen Europese richtlijn, en sommige landen hanteren weer andere grenzen.

Alcoholvrij bierpakket

Als je zin hebt in een goed bier, maar niet in alcohol, dan is dit pakket ideaal. Zes craft bieren waarna je fluitend de auto pakt of weer aan het werk gaat.

Keuze uit 12-pack (6x2) en 24-pack (6x4).

 

Dit bierpakket bevat: Jever Fun, Van Moll Wanderlust, Weihenstephaner Hefeweissbier alcoholvrij, BrewDog Punk AF, CORNET alcohol-free & Estaminet 0.0.

Alcoholarm / Alcoholvrij bier - Foodpairing tips

Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met alcoholarma of alcoholvrije bieren? Wij doen alvast enkele suggesties:

·       Gevogelte

·       Harde kaas

·       Brie

·       Aziatische schotels

·       Cheesecake

Meer smaak, meer keus... meer vraag!

Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om geen of minder alcohol te drinken. Omdat ze de BOB zijn of gewoon even geen zin hebben in alcohol. De afgelopen jaren hebben bouwtechnische innovaties de smaak van alcoholvrij- en alcoholarm bier enorm verbeterd. Verstandig genieten is nog nooit zo gemakkelijk en smakelijk geweest! Eén ding is zeker: je hebt heel wat te kiezen en heel wat te ontdekken. Je moet het maar durven, tussen vrienden die hun neus ophalen voor 0.0. Jij weet wel beter.

Het caloriegehalte van alcoholarm en alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier en alcoholarm bier past in een weloverwogen leefpatroon. Welke overweging een consument ook heeft om voor alcoholvrij bier of alcoholarm bier te kiezen: een bonus is dat deze bieren veel minder calorieën bevatten dan regulier bier. Eigenlijk is dat een dubbele bonus: bij een test zal namelijk al blijken dat bier minder calorieën bevat dat wijn, melk en zelfs vruchtensap. Aangezien alcohol gemaakt wordt van suiker betekent weinig of zo goed als geen alcohol dat er nog minder calorieën in het bier zitten. Zo telt Jever FUN, een Duits alcoholvrij bier, slechts 13 kilocalorieën per 100 ml – minder dan 50 kilocalorieën in een fles alcoholvrij bier dus!

Populariteit van alcoholarme en alcoholvrije bieren

Dat alcoholvrij bier zo populair zou worden hadden we in 2010 dus niet gedacht – en wat heeft er nu voor die enorme populariteit gezorgd? Naast het feit dat dit past in een weloverwogen leefpatroon is een ander belangrijke verklaring dat de variëteit in soorten alcoholvrij bier – en daarmee de hoeveelheid verschillende smaken – enorm is toegenomen. Zo vind je naast alcoholvrije pilseners ook India Pale Ale, witbier, stout en bijvoorbeeld Hefeweissbier. Alcohol heeft van zichzelf geen smaak, maar is een prima smaakgeleider. Alcohol ‘versterkt’ je smaakbeleving, anders gezegd. Natuurlijke smaken in het bier worden erdoor versterkt. Veel alcoholvrije bieren werden lang genegeerd omdat men ze niet echt naar bier vond smaken – hier wreekte zich de smaakversterkende werking.

 

De stijgende populariteit is zeker te danken aan technische vooruitgang, waardoor alcoholvrij bier eenvoudig beter smaakt dan ooit tevoren. Voorheen werd alcoholvrij bier gemaakt door de vergisting, waarbij moutsuiker in alcohol wordt omgezet, zo snel mogelijk te stoppen. Dat leverde zoetig en mufsmakend bier op. Tegenwoordig wordt een Duitse vinding gebruikt waarmee de gevormde alcohol, na een normale productie, uit het bier wordt verwijderd. Zo blijven natuurlijke smaken beter behouden. En nog recenter werd een techniek geïntroduceerd waarmee de alcohol ‘verdampt’ door het bier onder hoge druk te brengen – hierdoor kan je, al op lage temperaturen, de alcohol scheiden van het bier, zonder dat er nare bijsmaken aan het bier komen.

 

Alcohol heeft een vochtafdrijvende werking – iedereen weet dat als je eenmaal gaat plassen je wel bezig kunt blijven. Alcoholarm, en zeker alcoholvrij bier heeft deze onhebbelijkheid niet en daarmee blijkt het een ideale isotone dorstlesser. Na het sporten een alcoholvrij bier drinken zorgt ervoor dat het lichaam zich veel sneller herstelt van de inspanning – nog een reden voor de toegenomen populariteit. Ook aan tafel kan alcoholvrij bier een prima begeleider zijn. Juist subtiele gerechten zoals risotto of frisse salades hebben behoefte aan subtiele ondersteuning. Uitgerekend alcoholarm of alcoholvrij bier kan hiervoor zorgen!

Andere bierstijlen uit Blond & Krachtig

Back to top