Zonnige bieren

Zonnige bieren

Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur Bier&cO on 3rd May 2023

Zonnige bieren

De start is nog niet geweldig, maar dagen met meer zon laten niet lang meer op zich wachten. En wat is er fijner dan een smaakrijk bier genieten in het zonnetje, met je vrienden, familie, of je eigen gedachten!

Brouwen in het zonnetje

Besef jij je wel hoe gelukkig wij nu zijn - het hele jaar door wordt er vers bier gebrouwen! Nog niet zo lang geleden was dit niet mogelijk, wilde je enigszins drinkbaar bier hebben. Voordat Louis Pasteur het gistgeheim ontsluierde (aan het eind van de negentiende eeuw, tot dat moment wist de brouwer niet hoe alcohol en koolzuur nu precies gevormd werden) brouwde men bier waarbij allerhande ongewenste gisten zich vrijelijk in het bier in wording nestelde. Dat dit tot naar smakende bieren leidde wist men dan weer wel - dat kun je gewoon proeven - maar wat het veroorzaakte, daar had men geen weet van.

Bier, gebrouwen in de warmere maanden waarbij het zonnetje volop schijnt, leidde vrijwel altijd tot grote teleurstelling: het was zuur en ondrinkbaar. En dus was het lang bij wet verboden om bier te brouwen tussen 23 april en 29 september. In die tijd hing er geen kalender aan je wc-muur, maar werd de tijdrekening bijgehouden aan de hand van kerkelijke feestdagen: de dagen waren naar heiligen of kerkelijke feesten vernoemd. Op 29 september, de naamdag van de aartsengel Michaël, mocht er weer gebrouwen worden: niet alleen waren de temperaturen dan overwegend weer laag genoeg om de nare gisten in toom te houden, ook was dan de zomergerst van het veld gehaald waarmee het prima brouwen was. 23 April, de dag van Sint Joris (de drakendoder en patroonheilige van Engeland), was de dag om weer een brouwpauze in te lassen. Deze datum is overigens nog steeds een belangrijke bierdag: onze Oosterburen vieren dan de ‘Dag van het bier’ omdat op 23 april 1516 hertog Willem IV van Beieren het "Reinheitsgebot" uitvaardigde.

Hoe deed men dat dan, vroeger? Want juist in de zomer heb je wel eens trek in een goed glas bier, en uitgerekend in seizoen werd er niet gebrouwen. Het verhaal wil dat Einbecker brouwers als eerste op het idee kwamen om aan het eind van het brouwseizoen, in de maanden maart en april, bier te brouwen dat extra sterk was. Door die extra dosis alcohol (een natuurlijk conserveringsmiddel) bleef het bier langer houdbaar en overleefde het de zomer. Het bier was doorgaans ‘klaar’ in mei: daar ontleent het de naam Meibock aan. De Einbecker Brauerei maakt nog altijd het ‘Einbecker Mai Urbock’: dit leent zich ideaal voor genieten in het zonnetje!.

Fris en fruitig bier

In het zonnetje wil je niet te zware bieren drinken. Daar passen beter bieren bij die lichter zijn. FruitAge by Rodenbach is er zo een: op basis van het originele Rodenbach Classic,en met gebruik van puur natuurlijk vruchtensap, is het – bij wijze van spreken – het frisse voorjaarsjurkje, waarnaar je zo hebt verlangd om het weer aan te kunnen trekken. Of wat dacht je van Uiltje Prima Donna: deze Italiaanse schoonheid zit bomvol aroma's en smaken van citroen, en smaakt als een citrus limoncello punch! Liever een frisse, fruitige India Pale Ale die bol lijkt te staan van fris voorjaarsfruit? Dan is Stone Brewing Tangerine Express iets voor jou! Wat we maar zeggen willen: probeer eens iets anders, ook in het zonnetje – Dare to Drink Different en geniet!