Koken met bier - Dessert editie
Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur Bier&cO on 22nd Jun 2023
Koken met bier - Dessert editie
Natuurlijk is bier een fantastisch aperitief, en zijn er talloze bieren uitermate geschikt om een gerecht te begeleiden. Maar: aan alles komt een eind, ook aan de maaltijd. Hoe zit dat met bier en het dessert? Wat drink je waarbij, en kun je bier als ingrediënt in een dessert gebruiken? Dare to Drink Different weet raad!
Smaakprofielen
Eerst nog even dit: je kent natuurlijk verschillende bierstijlen, zoals pils, blond of tripel. Bieren van eenzelfde stijl hebben grofweg eenzelfde smaak en uiterlijk, omdat ze dezelfde bereidingswijze en ingrediënten hebben. Maar het kan zijn dat verschillende bierstijlen toch sterke overlap hebben, op het gebied van smaak en mondgevoel. Daarom hebben wij zes smaakprofielen opgesteld, waarin deze bierstijlen dan weer samenkomen. Op deze pagina kun je meteen een handige smaaktest doen: wat is jouw favoriete smaakprofiel? Het antwoord helpt je nog gemakkelijker een volgend, nog onbekend, bier te kiezen waarvan je zeker genieten gaat!
Bieren uit de smaakprofielen Soepel & Subtiel en Fris & Fruitig lenen zich optimaal als aperitief bier. Ze wekken de eetlust op en maken je mond als het ware klaar voor het betere genieten! Voor het dessert zijn het dan vaak bieren uit de profielen Intens & Uitdagend en Donker & Rijk die zich het best lenen. Je kunt bijna niet misgrijpen!
Desserts met bier
Bier kan een dessert mooi begeleiden; als ingrediënt moet je het ook niet onderschatten. Onderstaand onze drie favoriete en makkelijke recepten met bier: bier in, en als, dessert, netjes op een rijtje. Het gebruikte bier drink je er natuurlijk bij!
Dessert 1: Beeramisu met O’Hara’s Nitro Stout
Benodigdheden:
- 60 gram zachte mascarpone
- 35 gram suiker
- 40 gram slagroom
- 12 cl O’Hara’s Stout cup stout
- 9 lange vingers
- Cacaopoeder om te garneren
1. Meng de mascarpone en suiker in een kom en roer tot de suiker is opgenomen. Klop de slagroom stijf gedurende twee tot drie minuten. Spatel de slagroom door het mascarpone mengsel.
2. Schenk het bier in een ondiepe kom en dip de langer vingers
erin – eenmaal omdraaien. Niet
te lang laten liggen, anders vallen ze uiteen.
3. Rangschik de lange vingers in een schaal en bestrijk ze met
een deel van het mengsel, strooi er wat cacaopoeder overheen. Herhaal dit net
zolang tot alles op is, en eindig met extra cacaopoeder. Dek de schaal af en
plaats deze minstens twaalf uur in de koelkast.
Dessert 2: Biersiroop bacon met De Molen Hel & Verdoemenis
Benodigdheden:
- 12 tot 16 dikke plakken goede bacon
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 15 cl De Molen Hel & Verdoemenis
1. Verwarm de oven voor tot 200 graden. Meng de basterdsuiker en de Hel & Verdoemenis in een kom en roer tot een dunne stroop ontstaat. Zet de kom apart.
2. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en plaats hierop een
draadrek. Leg de plakken bacon hierop (ze mogen overlappen). Plaats dit in de
oven en laat tien minuten staan.
3. Haal de bakplaat uit de oven en smeer de plakken bacon in
met de biersiroop. Draai de plakken om en smeer de andere zijde in. Plaats
terug in de oven en laat nog tien minuten bakken. Herhaal dit proces nog drie
keer, tot de plakken bacon bruin en krokant geworden zijn (en de biersiroop op
is). Laat afkoelen, en serveer het als verrassend dessert met een beetje Hel
& Verdoemenis ernaast.
Dessert 3: Appelringen in bierbeslag met de La Trappe Blond of La Trappe Dubbel
Benodigdheden:
- 1 eiwit
- 25 cl La Trappe Blond of La Trappe Dubbel
- 7,5 gram kaneel
- 120 gram bloem
- 2 gram zout
- Mespunt nootmuskaat
- Zonnebloemolie
- 4 geschilde appels (rood, zoet: Pink Lady of Jazz, bijvoorbeeld) zonder klokhuis
- 35 gram poedersuiker
- 2,5 gram fijn gemalen kaneel
1. Neem een middelgrote kom en klop het eiwit schuimig. Roer er het bier, kaneel, bloem, nootmuskaat en zout door tot een homogene massa.
2. Giet vijf centimeter zonnebloemolie in een gietijzeren pan
en verhit tot 190 graden Celsius. Terwijl de olie opwarmt: snijd de appels in
dikke ringen van een tot anderhalve centimeter dikte en dep deze droog. Plaats
de appelringen in het bierbeslag tot deze goed bedekt zijn.
3. Frituur telkens drie ringen tegelijkertijd, twee tot drie
minuten per kant. Haal de appelringen uit de olie en plaats deze op een bord,
bedekt met keukenpapier. Strooi er meteen een weinig zout over.
4. Meng de poedersuiker en de fijn gemalen kaneel, en strooi
deze met een zeef over de appelringen voor het serveren. Laat deze niet te veel afkoelen.