Statiegeld op Blik - Hoe werkt dat?

Statiegeld op Blik - Hoe werkt dat?

Geplaatst door Admin on 17th Apr 2023

Statiegeld op Blik - Hoe werkt dat?

Zoals je wellicht weet is er vanaf 1 april 2023 een landelijk dekkend en consumentvriendelijk statiegeldsysteem operationeel voor alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. De overheid heeft hiervoor het minimale statiegeldbedrag vastgesteld op € 0,15. Ook voor ons heeft het impact op de webshop. Wij zullen gefaseerd vanaf 1 april overgaan op statigeldblikken op onze webshop. Hoe je statiegeldblikken kunt herkennen en welke impact dit voor jou heeft, lees je in deze blog.

Waar kan ik de statiegeld blikken inleveren?

Je kunt je statiegeldblikken en flessen vanaf 1 april 2023 inleveren bij duizenden verschillende innamelocaties verdeeld over heel Nederland. Met name bij supermarkten groter dan 200 vierkante meter en de bemande tankstations langs de snelweg keren ze het statiegeld uit. Andere locaties mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel. Let op: Bij het inleveren is het van groot belang dat de blikjes niet ingedeukt zijn. Kapotte of ingedeukte blikjes zullen niet meer aangenomen worden.

Op welke blikproducten is dit van toepassing en hoe herken ik een statiegeldblik?

Statiegeld Nederland: "De statiegeldverplichting betreft blikjes voor zowel alcoholhoudende dranken (zoals bier, wijn en mixdrankjes) als niet-alcoholhoudende dranken (zoals frisdrank, water, melk en sap). De statiegeldverplichting geldt niet voor blikjes met vloeistoffen die niet primair bedoeld zijn om te worden gedronken (zoals limonadesiroop, diksap, soepen of gecondenseerde melk). Deze zijn immers niet direct drinkbaar en vergen een verdere bereiding voordat ze kunnen worden geconsumeerd. Eveneens is de statiegeldverplichting niet van toepassing op (conserven-)blikjes voor niet-vloeistoffen zoals knakworsten, groente, etc.". 

Je herkent het statiegeldblik aan het logo op de blikjes:

Waaraan moeten de statiegeldblikjes voldoen om geaccepteerd te worden?

De metalen drankverpakking dient voorzien te zijn van (1) het statiegeldlogo en (2) een nieuwe EAN-code. Wij en andere producenten en leveranciers van dranken zijn hier verantwoordelijk voor en dienen hun producten aan te melden bij Statiegeld Nederland. Bovendien moeten de barcode en de vorm intact zijn. Bij gedeukte blikjes is er een risico dat de RVM het blikje niet herkent.

Hoe weet ik dat ik statiegeldproducten koop op de webshop, zoals statiegeldblikken?

Momenteel zit het statiegeld verwerkt in de prijzen van onze producten op de webshop. Voor producten die statiegeld bevatten, zul je thuis aan het logo op het etiket herkennen of je er statiegeld voor terug krijg. Check dus altijd goed het etiket van je blik of fles dat je in de webshop hebt aangeschaft. Wij zijn hard aan het werken aan een oplossing dat je ook vóór aankoop al ziet hoeveel statiegeld je terug krijgt over het aankoopbedrag in je winkelmand.

Maatschappelijke impact invoering statiegeld op blik

Jaarlijks komen tientallen, zo niet honderden miljoenen blikjes in het milieu terecht. Dat moet drastisch anders. Het maatschappelijke doel van het statiegeldsysteem is om waardevol materiaal gescheiden in te zamelen, zodat het hergebruikt kan worden voor nieuwe blikjes of overige nuttige toepassing. Daarnaast vermindert de maatregel naar verwachting het aandeel blikjes in het zwerfafval dus hopelijk aanzienlijk.