Duurzaamheid in de bierwereld
Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur Bier&cO on 3rd Sep 2025
Duurzaamheid in de brouwerij: het is geen thema meer dat je enkel met de mond kunt belijden. Je moet echt wat doen, anders is er zo meteen geen wereld meer – zo simpel ligt het, alle klimaatontkenners ten spijt. Gelukkig zijn er meer en meer brouwerijen die er ook daadwerkelijk iets mee en aan doen. Door energiegebruik te minimaliseren en zoveel mogelijk fosiel-vrije brandstof te gebruiken of hernieuwbare energie te introduceren. Of door transport enerzijds te vergroenen, anderzijds te verminderen door lokale ingrediënten te gebruiken. Door waterverbruik drastisch terug te schroeven. En door meer te kijken naar verspillingsvrije productie, en meer te kiezen voor biologische ingrediënten. Wist je dat je op Dare to Drink Different veel van dit soort duurzame brouwerijen en bieren vinden kunt?
Bierbrouwerij De Koningshoeven - La Trappe Trappist
“Vanuit een innerlijke overtuiging gaat een monnik goed om met wat God ons gegeven heeft - mens en milieu - en niet omdat het een trend is. De monniken zetten zich daarom al eeuwen hiervoor in en dat doen we nog steeds. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is onlosmakelijk verbonden met La Trappe Trappist.” Zo, aan deze tekst op de website van de brouwerij hebben we niets toe te voegen. Wat het onder andere inhoudt? La Trappe Trappist zet zich in voor een zeer arme streek in Oeganda. Het geld dat de broeders momenteel verdienen wordt gebruikt om twee plaatselijke scholen te renoveren en te voorzien van schoon en veilig drinkwater. Ook werkt men met mensen van Prins Heerlijk en de Diamant groep: mensen met leerproblemen en/of een verstandelijke beperking. Een deel van de brouwgerst halen ze uit de regio.
Het resulteert onder andere in La Trappe Puur: een biologisch bovengistend trappistenbier (4,5% alc./vol.) met een mooie stevige schuimkraag. Blond van kleur en licht troebel. Fruitig en hoppig bier met een aangename bitterheid. En natuurlijk met De Stilte, als belangrijkste ingrediënt.
Royal Swinkels
Ook ons moederbedrijf onderneemt duurzaam. Recent werd het voor de derde keer op rij uitgeroepen tot meest duurzame brouwerij ter wereld – en daar zijn we maar wat trots op! Royal Swinkels is tijdens de Icons of Beer voor de derde keer op rij benoemd tot de duurzaamste brouwerij ter wereld. Investeringen zoals de bouw van een heetwaterbuffer en de installatie van een e-boiler zijn een aanvulling op de eerder gerealiseerde duurzaamheidsprojecten. Zo is daar de emissievrije mouterij in Eemshaven, en kennen we het project Boer-Bier-Water. De World Beer Awards is een jaarlijkse erkenning voor bedrijven die hun stempel drukken op de wereldwijde bierindustrie.
Mongozo
Mongozo is een Belgisch biermerk, opgericht in 1994. Het recept voor palmnotenbier is het enige bezit van Henrique Kabia wanneer hij in 1993 van Angola naar Nederland vlucht. Een jaar later opent hij samen met partner Jan Fleurkens Mongozo, wat staat voor proost in de moedertaal van Herique. Inmiddels staat de brouwer bekend om haar exotische glutenvrije bieren waarvan het merendeel fairtrade gecertificeerd is.
Zo vind je de biologische én Fair-Trade fruitbieren Mongozo Mango, Mongozo Banaan en Mongozo Coconut. Ook het Mongozo Pilsener is biologsch en ook nog eens glutenvrij!
Dupont
Het ontstaan van de Belgische brouwerij ‘Brasserie Dupont’ in een notendop? Zoon zegt tegen vader dat hij wil emigreren naar Canada. Vader koopt een hoevebrouwerij en tien cafés om hem in België te houden. Zo ging dat in 1920. En maar goed ook, want daardoor kun jij nu genieten van epische bieren. De topper ‘Saison Dupont’ werd in het Amerikaanse mannenblad ‘Men’s Journal’ nog uitgeroepen tot ‘Best beer in the world’. Tegenwoordig is het helemaal trendy om biologisch te brouwen, bij Brasserie Dupont zijn ze hun tijd ver vooruit. Sinds 1990 brouwen ze zes van de vijftien bieren al volledig biologisch. Twee voorbeelden zijn Saison Dupont Biologique en Moinette Biologique
De Saison is droog als een Pinot Gris, lichtbitter van de hop, en friszurig. Verrassend verfrissend en complex van smaak. Moinette Blond is stevig en zeer verfrissend door het subtiele evenwicht tussen zoet, bitter en fruitig. De gist geeft extra fruitige geur en smaak.
Craft soda
Het gebeurt ook buiten bier: neem YaYa Kombucha, een snelgroeiende Amsterdamse craft soda. YAYA Kombucha werd officieel opgericht eind 2016, met maar één doel en dat is de lekkerste kombucha van Europa maken. Oprichter Tom: “We wilden iets maken dat uniek is in smaak, verfrissend en met de perfecte zoet-zuur balans.” YAYA Kombucha is een authentiek gebrouwen product, gemaakt met 100% biologische en echte ingrediënten zoals losse theebladeren en koudgeperste sappen. Het team is toegewijd om de beste ingrediënten te sourcen, zoals biologische yuzu sap uit Japan en interessante nieuwe hopsoorten.
En dat proef je in YAYA Kombucha Yuzu, of de gember-variant Kombucha Ginger. Nieuw is de kombucha variant met maté: YAYA Kombucha Mate Naast de duurzame bieren bewijzen deze craft soda’s dat verstandig ondernemen heel smakelijke dranken oplevert. Geniet ervan, dare to drink different!