Bier voor bij de winterkost

Bier voor bij de winterkost

Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur Bier&cO on 18th Nov 2022

Bier aan tafel

Bier aan tafel, je ziet het steeds vaker. Als begeleider van een fijn diner is er meer dan wijn – bier kan dat kunstje ook prima klaren! Toch blijkt het voor velen nog best een dingetje: hoe kies je de bieren, waar moet je rekening mee houden? Tijd je wat tips en ideeën te geven, en zelfs wat kant-en-klare combinaties aan de hand te doen! Geniet er maar fijn mee! Begin dit jaar vertelde we je al hoe verschillende bierstijlen het beste met verschillende gerechten te combineren zijn. Maar omdat de winter eraan komt, geven we je ook graag biertips voor bij onze favoriete Nederlandse winterkost: stamppot! 

Bier bij de maaltijd

In de middeleeuwen was bier de dagelijkse drank, dus ook aan tafel. Er zijn nog steeds bekende en klassieke gerechten uit die tijd die met bier een onvergetelijke smaaksensatie opleveren: oesters met stout, diverse bieren met diverse kazen. En veel stamppotten worden – deels – met bier bereid, om over in bier gestoomde mosselen maar te zwijgen. 

Als ingrediënt om mee te koken is bier overigens half niet zo waardevol als smaakbegeleider - eigenlijk is hier geen verschil met wijn, dat ook zelden als ingrediënt wordt ingezet. En kook je al met wijn, dan kook je er vaak de alcohol uit: je kan er dan sauzen mee op smaak brengen, of groenten en vlees erin laten stoven. Bier, zeker als het veel hop bevat, heeft als smaakrisico dat het een extreme bitterheid afgeeft. Kook bier sowieso niet te lang mee: de bitterheid wordt er harder door.

Onze basistips 

Om bier op de juiste wijze aan tafel in te zetten, putten we schaamteloos uit de jarenlange ervaring die men met wijn aan tafel heeft opgedaan. Met onderstaande vuistregels leer je zelf de juiste bieren bij gerechten te vinden.

  • Bier is begeleider: we schenken evenveel bier in als we met wijn zouden doen. Met een fles van 30 of 33 cl kan je twee personen precies goed inschenken. Ook kan je prima gewoon wijnglazen gebruiken. 
  • Pas de intensiteit van het bier aan op die van het gerecht. Lichtvoetige hapjes verdienen dito bieren; stevige schotels hebben bier met spierballen nodig.
  • Je kan zoeken naar versterking of naar tegenwicht - beide kunnen ontroerende momenten opleveren, Zoet op zoet werkt bijvoorbeeld, evenals zout op bitter.

Een driegangendiner met bier

En dan serveer je zelf een driegangendiner: soep vooraf, een hoofdgerecht – bijvoorbeeld stamppot – en een toetje. Wat je daarbij kan schenken?

Bij soep schenk je niets – dat is al een soort van drinken, tenslotte. En afhankelijk van je dessert zoek je naar een stevig donker bier, zoals een gerstewijn of quadrupel – zeker bij chocoladedesserts een feestje! Maar ook zoete desserts met stevig gehopte bieren werken goed: cheesecake met Double IPA of Belgian IPA bijvoorbeeld. En een kaasplank laat zich door alle steviger bieren geweldig begeleiden!

Met stamppotten kan je alle kanten op. Onze favoriet is boerenkoolstamppot met spekjes en rookworst! Je hoort het muziekje al, horend bij de winterse reclames van een bekende Nederlandse fabrikant van rookworst.Onze Bierambassadeur Rick Kempen is een groot fan van dit gerecht en heeft al vele varianten de revue laten passeren, met veel verschillende bieren. Zijn lievelingsrecept houdt hij geheim, maar wij weten dat Smulweb er bijna een kopie van heeft. Spoiler alert: onze Bierambassadeur maakt een kuiltje in zijn stamp, en vult dat met een derde jus (bakvet van de spekjes) en tweederde azijn – en metselen maar! Het blijft een Amsterdammer.

Rick Kempen over boerenkoolstamppot: “In dit gerecht vind je meer bitters terug dan in andere, winterse, stamppotten. En dat wordt mooi geschraagd door het vet van rookworst en spek, dat natuurlijk ook beide voor extra filmend mondgevoel zorgt. Het biedt ook strakke elementen van het zout – en ik mag dat graag extra ‘verstrakken’ door ruim azijn toe te voegen. Het maakt dat je met je bierkeuze twee kanten op kan: stevige, frisbittere India Pale Ale zoals BrewDog Punk IPADe Molen Vuur & Vlam of Uiltje Bird of Prey. Maar wil je minder bittere invloeden , of liever meer bitterzoete ondersteuning, dan kies je voor een stevige dubbelbock bier. Weihenstephaner Korbinian is dan een heel spannende optie!”

Ben je op zoek naar bieren die perfect bij de winter passen? Probeer dan ons winter bierpakket en laat je verassen! Do you dare?