Bier proeven - proeflessen

Kijken, ruiken en proeven maar!

Bij het proeven van bier volg je 3 stappen: kijken ruiken en proeven. 

Kijk naar het bier
De eerste indruk is altijd visueel. Donker bier betekent donkere mout, dat duidt op geuren en smaken van karamel, toffee, koffie of chocolade. Lichter bier zal dit vrijwel nooit hebben en meer 'broodachtige' of biscuitachtig smaken. Troebel bier wijst op 'meer smaak', mits passend bij de stijl.   

Ruik aan het bier
Ruik altijd aan je bier voordat je proeft! Ruik je ook echt koffie of chocolade bij donker bier? En ruikt je blonde bier inderdaad vooral naar brood? Ruik je fruitgeuren? Dan is de kans groot dat het om een hoprijk bier gaat.

Proef het bier
Begin met een kleine slok en slik deze snel door. Wat is je eerste indruk? En past het bij de indruk na het kijken en ruiken? Neem een grotere slok en laat deze door de mond rollen - hierdoor warmt het bier op en komen er meer aroma's vrij. Ook proef je de basissmaak in de gehele mond. Slik door en adem uit door je neus. Er komt opeens een hele rits nieuwe aroma's langs!


Bierproeven voor experts

Een bierproeverij is het lekkerste wat er is. Een aantal bieren achter elkaar verkennen en beoordelen: wat een feest!

Wij geven je graag vijf bierproeftips. Zó geniet én proef je jouw bier als een echte pro bij jouw bierproeverij.

Tip 1

Kies de juiste volgorde

Bouw het langzaam op. Proef altijd van licht naar zwaar, van subtiel naar intens. Bewaar bieren met een wat hoger alcoholpercentage tot het laatst, anders proef je de lichtere bieren nauwelijks meer. In onze bierpakketten hanteren we altijd de juiste volgorde!

Tip 2

Schenk verstandige hoeveelheden

Voor een proeverij gebruik je kleine hoeveelheden. Uit één fles kun je meerdere proefglaasjes schenken. Zo kun je met je vrienden gemakkelijk samen de proeverij houden. Proef je bier in je eentje? Wees dan verstandig en verantwoordelijk.

Tip 3

Proef op de juiste temperatuur

Hoe kouder een bier, hoe minder je ervan proeft. Kijk dus goed naar de geadviseerde schenktemperatuur. De gouden vuistregel is: hoe koud (aantal graden) je een bier drinkt, is gelijk aan het alcoholpercentage. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe hoger de temperatuur dus. Het kan vreemd lijken om een bier op 12 graden te drinken, maar een barley wine, russian imperial stout of doppelbock geeft dan pas al z’n smaken vrij. Bij onze bieren wordt altijd de perfecte schenktemperatuur vermeldt!

Tip 4

Neutraliseer tussen ieder bier

Drink niet in één keer door van het ene bier naar het andere. Zet water en crackers op tafel. Daarmee neutraliseer je je mond. Dat is vaktaal voor: het verwijdert de smaak van het vorige bier uit je mond. Een beetje water en een kleine cracker is al genoeg om het volgende bier perfect te proeven.

Tip 5

Gebruik schone glazen

Ja hèhè, natuurlijk zorg je ervoor dat je glas vet- en stofvrij is. Spoel je bierglazen gewoon af met koud water en droog ze af met een niet-pluizende theedoek. Dat heb je tussen twee verschillende bieren zo gedaan.