Weizenbier
Noem het Weizen, Weißbier of Weissbier, maar géén witbier alsjeblieft! Dat is echt iets anders. Weizen betekent letterlijk ‘tarwebier’. Minimaal 50% tot 70% van het moutbeslag moet volgens de traditie uit tarwemout bestaan, en dat proef je! Tarwe geeft namelijk een volle en romige smaak met banaanaroma’s van de typische gist. De grote hoeveelheid tarwe zorgt ook voor de bekende frisse (soms licht-zurige) smaak en doordrinkbaarheid. Het alcoholpercentage ligt rond de 5%. En de gist? Die schenk je mee. Dat geeft net een beetje extra smaak!
De best verkopende Weizen bieren
Van weizen naar hefeweizen
Nu we toch met Duitse taalles bezig zijn: als ‘weizen’ tarwe betekent, wat is dan een hefeweizen? Helaas wordt het er niet veel spannender op, want ‘hefe’ betekent: gist. Hefeweizen betekent dat het gist niet uit het bier is gefilterd en dat je bij het inschenken een natuurlijk troebel en romig bier krijgt. Er bestaan ook gefilterde varianten – deze heten meestal Kristall Weissbier en zien eruit als een pils. Maar ze smaken zoals een tarwebier hoort te smaken hoor!
Weerstand tegen weissbier
Weissbier bestaat al zo’n 500 jaar. Grappig genoeg heeft de stijl nogal wat problemen en onderdrukking gekend. Het is zelfs meermaals nadrukkelijk verboden om tarwebier te brouwen! De ene keer zei men dat het tarwe beter kon worden gebruikt om brood te bakken, de andere keer vond men het een overbodige smaakvariant. Die kon gemakkelijk gemist worden. Weissbier heeft alle weerstand overleefd en daardoor kun jij er vandaag nog altijd van genieten.
“Een witbier” bestellen doe je na dit pakket dus nooit meer. Er zijn zoveel soorten wit! We hebben ze mooi bij elkaar gezet, zodat je ze eens goed kunt vergelijken. Wat is jouw favoriet? Do you dare? Dit bierpakket bevat:
Weizen bier - Foodpairing tips
Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met Weizen bieren? Wij doen alvast enkele suggesties:
· Geitenkaas
· Weisswurst
· Saté
· Varkensvlees
De perfecte weizen in vier stappen
Weissbieren zijn zonder uitzondering van hoge gisting en sommige mogen op fles nagisten. Om optimaal te genieten van het gist verdient de volgende schenkmethode de voorkeur:
- Pak een klassiek hoog weissbier glas
- Houd het glas in een hoek van 45 graden en schenk zeer beheerst het bier in waarbij je probeert zo min mogelijk schuim te creëren.
- Als er nog ongeveer tien procent in de fles zit, stop je met schenken en zet je het glas rechtop.
- Je rolt de fles stevig heen en weer en schenkt daarna met een ferme plens het restant in het glas.
Weizen kan ook donker zijn
Lange tijd waren weissbieren allemaal licht van kleur waren. Dat komt door de hoeveelheid tarwe. Die zorgt ervoor dat weissbieren een lichtere kleur hebben dan bieren van puur gerst, haver of rogge. Tegenwoordig bestaan er ook Dunkelweissbieren.
Koriander, citrusschil? Nein, nein, nein!
Het spreekt voor zich dat het echte weissbier gebrouwen wordt onder de regels van het Reinheitsgebot. Dat schrijft voor dat alleen water, hop en gerst gebruikt mag worden om bier te brouwen. Geen smaakmakers dus. Het veel gebruikte koriander en citrusschil in witbieren zul je dus nooit in een weizen aantreffen!
Andere bierstijlen uit Fris & Fruitig
Helaas, nog even geen toegang voor jou.
We zien je graag weer terug als je 18 bent!
Ben je 18 jaar of ouder?
Niks persoonlijks, je moet gewoon 18 jaar of ouder zijn om onze site te bezoeken. Het is de wet, sorry!