Weizen bier

Andere bierstijlen uit Fris & Fruitig

Weizen bier is geen witbier

Noem het Weizen, Weißbier of Weissbier, maar géén witbier alsjeblieft! Dat is echt iets anders. Weizen betekent letterlijk ‘tarwebier’. Minimaal 50% tot 70% van het moutbeslag moet volgens de traditie uit tarwemout bestaan, en dat proef je! Tarwe geeft namelijk een volle en romige smaak met banaanaroma’s van de typische gist. De grote hoeveelheid tarwe zorgt ook voor de bekende frisse (soms licht-zurige) smaak en doordrinkbaarheid. Het alcoholpercentage ligt rond de 5%. En de gist? Die schenk je mee. Dat geeft net een beetje extra smaak!

Van weizen naar hefeweizen

Nu we toch met Duitse taalles bezig zijn: als ‘weizen’ tarwe betekent, wat is dan een hefeweizen? Helaas wordt het er niet veel spannender op, want ‘hefe’ betekent: gist. Hefeweizen betekent dat het gist niet uit het bier is gefilterd en dat je bij het inschenken een natuurlijk troebel en romig bier krijgt. Er bestaan ook gefilterde varianten – deze heten meestal Kristall Weissbier en zien eruit als een pils. Maar ze smaken zoals een tarwebier hoort te smaken hoor!

Weerstand tegen weissbier

Weissbier bestaat al zo’n 500 jaar. Grappig genoeg heeft de stijl nogal wat problemen en onderdrukking gekend. Het is zelfs meermaals nadrukkelijk verboden om tarwebier te brouwen! De ene keer zei men dat het tarwe beter kon worden gebruikt om brood te bakken, de andere keer vond men het een overbodige smaakvariant. Die kon gemakkelijk gemist worden. Weissbier heeft alle weerstand overleefd en daardoor kun jij er vandaag nog altijd van genieten.

Witbier en weizen pakket

“Een witbier” bestellen doe je na dit pakket dus nooit meer. Er zijn zoveel soorten wit! We hebben ze mooi bij elkaar gezet, zodat je ze eens goed kunt vergelijken. Wat is jouw favoriet?

Weizen bier - Foodpairing tips

Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met Weizen bieren? Wij doen alvast enkele suggesties:

  • Geitenkaas
  • Weisswurst
  • Saté
  • Varkensvlees

De perfecte weizen in vier stappen

Weissbieren zijn zonder uitzondering van hoge gisting en sommige mogen op fles nagisten. Om optimaal te genieten van het gist verdient de volgende schenkmethode de voorkeur:

  1. Pak een klassiek hoog weissbier glas
  2. Houd het glas in een hoek van 45 graden en schenk zeer beheerst het bier in waarbij je probeert zo min mogelijk schuim te creëren.
  3. Als er nog ongeveer tien procent in de fles zit, stop je met schenken en zet je het glas rechtop.
  4. Je rolt de fles stevig heen en weer en schenkt daarna met een ferme plens het restant in het glas.

Zie hoe het gist vervolgens al ‘dradentrekkend’ door het bier naar beneden zweeft en de kleur die karakteristieke melkachtigheid geeft. De schuimkraag blijft overigens lang en trots op je bier staan. Heel verleidelijk!

Weizen kan ook donker zijn

Lange tijd waren weissbieren allemaal licht van kleur waren. Dat komt door de hoeveelheid tarwe. Die zorgt ervoor dat weissbieren een lichtere kleur hebben dan bieren van puur gerst, haver of rogge. Tegenwoordig bestaan er ook Dunkelweissbieren.

Koriander, citrusschil? Nein, nein, nein!

Het spreekt voor zich dat het echte weissbier gebrouwen wordt onder de regels van het Reinheitsgebot. Dat schrijft voor dat alleen water, hop en gerst gebruikt mag worden om bier te brouwen. Geen smaakmakers dus. Het veel gebruikte koriander en citrusschil in witbieren zul je dus nooit in een weizen aantreffen!