Bockbier
Er wordt wel eens gemopperd dat de Nederlandse biercultuur het best te vergelijken is met een bloementuin waaraan al jaren geen onderhoud meer is gepleegd. Het onkruid heeft er vrij spel en verstikt alles wat de tuin ooit zo mooi maakte… Je begrijpt dat onkruid hier symbool staat voor het biertype ‘pils’, terwijl alle andere bieren alleen nog een ondergeschikte rol als speciaalbier spelen.
De best verkopende Bock bieren
Het verstikkende succes van pils
Na de opkomst van ondergisting, heeft het biertype ‘pils’ de wereld compleet veroverd. Tegelijkertijd mogen we best trots zijn op het internationale succes van de Nederlandse pilseners! Ja, ze hebben veel traditionele bierstijlen in de verdrukking gebracht, maar twee stijlen zijn altijd fier overeind gebleven: oud bruin bier en bockbier. In Nederland is vooral de donkere herfstbok variant onverminderd populair. Het is nog altijd het ‘meest gedronken Nederlands speciaalbier’.
Bockbier: een echt seizoensbier
Bockbier is een seizoensbier dat van origine van oktober tot ver in maart gedronken werd. Tegenwoordig houden de grotere brouwers die periode beperkt tot eind november. De kleinere brouwers trekken hun eigen plan en houden het bier langer beschikbaar.
Bockbier - Foodpairing tips
Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met heerlijk Bockbier? Wij doen alvast enkele suggesties:
· Bittere chocolade
· Geitenkaas
· Gruyère
· Biefstuk
· Stoofpot
Ruimte voor experiment
Nederlands bockbier was altijd van lage gisting, maar sinds enkele decennia zijn brouwers begonnen te experimenteren met bovengisting. Daarmee grijpen ze feitelijk terug op hoe het biertype ooit gebrouwen werd. De oervorm van het bokbier, Einbecker Ur Bock, bestaat namelijk al lang in een blonde variant. De donkere kleur van het hedendaagse bokbier stamt alleen af van het historisch gegeven dat vroeger alle bier donker was. Tegenwoordig experimenteren ook de grote brouwers met de ingrediënten. Zo lanceerde Heineken al meer dan tien jaar geleden de Tarwebok, geïnspireerd op brouwers uit Beieren, waar de traditie van bockbier van tarwe al heel oud is.
Pas sinds kort van de tap
Als je nog nooit bockbier hebt geproefd: het robijnrode bier heeft een broodachtige karamelsmaak en een alcoholpercentage van zo’n 6,5%. Herfstbock is bij ons het bekendste, maar er is ook een bockbier dat perfect past bij het voorjaar…de lentebock. Fris en fruitig, blond gekleurd, wél broodachtig maar zonder de karamelsmaak. Tip: houd eens een proeverij van beide bockbieren en proef de verschillen!
Opmerkelijk genoeg wordt dé biertraditie van Nederland pas sinds 1983 op fust afgevuld en in de horeca verkocht. Daarvoor was bockbier alleen in de fles verkrijgbaar. Inmiddels heeft elke zichzelf respecterende brouwerij haar bok nu in een vat zitten en ontvangen we jaarlijks ruim veertig bockbieren met open armen.
Andere bierstijlen uit Amber & Elegant
Helaas, nog even geen toegang voor jou.
We zien je graag weer terug als je 18 bent!
Ben je 18 jaar of ouder?
Niks persoonlijks, je moet gewoon 18 jaar of ouder zijn om onze site te bezoeken. Het is de wet, sorry!