Amber Bier

Andere bierstijlen uit Amber & Elegant

Wat is amber bier?

‘Amber’ klinkt misschien heel logisch, maar waarschijnlijk zijn wij Nederlanders de enige die deze bierstijl zo noemen. De oorsprong van amber bier ligt in België en daar spreken ze over ‘Spéciale Belge’. Dat klinkt niet alleen veel lekkerder, er zit ook een leuke woordspeling in. In het woord ‘speciale’ kun je ook ‘special ale’ lezen. Dat is de Engelse term voor bovengistend bier en speciaal is ook de manier waarop het bier is ontstaan. Aan het begin van de twintigste eeuw schreef men in Engeland een wedstrijd uit om een ‘echt Belgisch bier’ te ontwikkelen dat zich kon meten met het populaire Engelse Pale Ale en het snel oprukkende pilsener uit Duitsland. Het resultaat: een bovengistend biertype dat toch de lekkere, gemakkelijke doordrinkbaarheid van een pilsje heeft.

Goed verhaal, maar hoe smaakt het?

Bovenstaand achtergrondverhaal had jij vast niet allemaal uit de naam ‘amber’ gehaald! Zo zie je maar, er is nog zoveel te ontdekken als je af en toe iets anders durft te drinken. De vraag is natuurlijk: is de smaak van amber bier iets voor jou? Wel als je van romig, zacht-bitter en verleidelijk houdt.

Het geheim van ambier bier zit in de mout

De amberkleur komt van mout dat op iets hogere temperatuur gedroogd is. Die hogere temperatuur maakt dat de suikers al lichtjes karamelliseren: ze krijgen een andere smaak (karamel) en kleur (amber). Die speciale mout heet zelfs ‘caramout’ en het geeft het bier volle, zachte tonen van karamel, die mooi in balans zijn met de hopbitters. Het alcoholpercentage van amber ligt tussen de 4,5% en de 6,5%.

Amber & Saison bierpakket

Dit is dé manier om deze bierstijl te ontdekken. Een mooie mix van traditionele amber en saison bieren én nieuwe craft varianten van deze bierstijlen. Do you dare?

Foodpairing tips

Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met amber ale? Wij doen alvast enkele suggesties:

  • Rundercarpaccio
  • Gegrilde groenten
  • Goudse kaas
  • Karamel
  • Gegrild en geroosterd vlees

Drink eens iets anders

Vandaag is Belgisch speciaalbier niet meer weg te denken uit de Nederlandse kroegen en huiskamers. Zo’n halve eeuw geleden behoorden de amberbieren tot de eerste lichting Belgisch speciaalbier waarmee de Nederlandse bierdrinkers op enige schaal kennis maakte. Het werd zelfs zo populair dat het jarenlang het best verkochte Belgisch biertype in Nederland is geweest! Met de enorme toename van brouwerijen en nieuwe bierstijlen is de populariteit iets gedaald Dat is best jammer, want in een goed amberbier komt alles samen wat een bier ‘lekker’ maakt.