Pasen - bier en spijs combinaties
Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur Bier&cO on 31st Mar 2025
Eieren schilderen (en verstoppen!), servetjes vouwen, roomboter op tijd uit de koelkast halen om op het amandelspijsbrood te smeren – Pasen, je kunt er maar beter op voorbereid zijn! En net als met kerst wordt het ook steeds meer een familiefeest, waarbij goed gegeten wordt. Zo krijgen wij steeds vaker de vraag naar wat nou leuke en smakelijke combinaties zijn met bier en lekker eten, kijkend naar de Paasdagen. Zie hier!
Ontbijt
Een van de enorme voordelen van smaakvol alcoholvrij bier is dat je er al bij het ontbijt mee kunt starten! En als je dat combineert met de trend dat (gerookte) zalm steeds vaker met het Paasontbijt wordt geassocieerd – op toast, op quiche, met een gepocheerd ei en asperge of als gevulde avocado met een zachtgekookt ei, lente ui en een ‘deken’ van gerookte zalm – en witbier en weizen het heerlijk doen met zalm, dan hebben we hier wat winnaars voor je! Het onlangs gelanceerde La Trappe Epos 0.0% is er voor wie helemaal geen alcohol bij het ontbijt wil; het Duitse alcoholvrije Weizen van Weihenstephan of het Nederlandse alcoholarme witbier Vrijwit zijn goede keuzes voor wie een heel klein beetje geen probleem vindt. Tenslotte zit er evenveel alcohol in een rijpe banaan als in deze alcoholarme bieren!
Wil je de zalm met alcoholhoudend witbier begeleiden, dan tippen we Sint Bernardus Tokyo: dit witbier, met yuzu-fruit, geeft een extra fruitig-fris tintje aan de vette vis. Natuurlijk kunnen alle genoemde combinaties ook met de lunch of het diner worden geserveerd!
Brunch
Fijne brunch gerechten met een Paas-tintje zijn steak tartaar, een garnalencocktail of een verrassende vitello tonato. Alle deze gerechtjes laten zich met IPA combineren – voor bij de brunch kan die zowel met als zonder alcohol zijn, als volwaardig smaakbegeleider. Denk dan aan de enige echte 0.0% India Pale Ale of de alcoholarme IPA’s van Uiltje (Bird of Prey 0.2%), Van Moll (Wanderlust) of BrewDog (Punk AF).
Borrel
Voor bij de borrel serveer je natuurlijk een gemengde schotel met bijvoorbeeld gevulde eitjes, diverse worsten en salades. En daarbij is gewoon niets fijner dan een goed glas pils! Variërend van een Nederlands luxe pils, dat overigens ook alcoholvrij te krijgen is, via een glutenvrij pils, een Belgisch ‘Export Lager’ of een strak gehopte Duitse klassieker: beter wordt de Paasborrel niet!
Diner vlees, vis, vega
Geen idee waarom, maar we zien steeds vaker gehaktbrood voorbijkomen bij het Paasdiner. Prima, want deze rijk en vullende schotel doet het uitstekend met een bitterzoete begeleider: dubbel/bruin dus! Kies uit Nederlands trappistenbier uit Berkel-Enschot, of een Belgische klassieker uit Watou.
Wie liever, passend bij Pasen en de lente, lamshaasjes serveert, die kiest het best voor een kruidige begeleider. Tenslotte is lamsvlees uitgesproken van smaak, waarbij wij een (Hazy) IPA aanbevelen, zoals het Schotse BrewDog Hazy Jane, of de Nederlandse Juicy Lucy.
Vis moet zwemmen: het liefst in een friszuur witbier. Neem bijvoorbeeld een kabeljauw met glutenvrij witbier, of makreel ceviche met licht kruidig, friszuur Belgisch witbier.
Als vegetarische schotel doet een notenroast het altijd goed, zeker met Pasen. Wij schenken er een licht blond bier bij: dat past altijd. Kijk eens naar een Fruitig en Kruidig Blond, een Belgisch abdijbier Blond of toch een Nederlands Blond trappistenbier.
Dat wordt een feestelijk en smakelijk Paasweekend, denken wij zo. Geniet ervan, en Dare to Drink Different!