Bierproeverij thuis organiseren

Of je nou een beginnend bierdrinker of een echte bierkenner bent, wij vinden dat een bierproeverij altijd kan. En het mooie is; je hoeft hiervoor niet op zondagmiddag bij een brouwerij op bezoek. Je kan ook gewoon gezellig met je vrienden op de bank speciale bieren proeven! Wij gaan je helpen met het organiseren van een succesvolle bierproeverij.

Selecteer je bieren

Om bier te proeven heb je natuurlijk wel bier nodig. Maar welke bieren haal je nou in huis voor je bierproeverij? Dit ligt een beetje aan je gezelschap. Er bestaan namelijk verschillende bierstijlen, zoals bijvoorbeeld Tripel, Blond, Wit en NEIPA. Je zou er dus voor kunnen kiezen om een proeverij binnen één bierstijl te organiseren. Maar je kan het ook anders aanpakken. Bijvoorbeeld door de lekkerste en meest bijzondere bieren van een brouwerij te gaan proeven. Een bierproeverij van brouwerij De Molen is namelijk zo georganiseerd met ons De Molen bierproeverij pakket. Maar er zijn nóg meer opties. Wat dacht je van een proeverij in het teken van klassieke Belgische bieren? De vraag is dus op wat voor verkenningstocht jullie willen gaan. Willen jullie een proeverij in het teken van een bierstijl, brouwerij, of land? Of stel jij toch liever je eigen proeverij samen? Alles kan! Spreek dus samen met je vrienden af wat het thema gaat zijn en maak dan op basis hiervan je selectie. Kies je ervoor om voor verschillende bierstijlen te gaan, proef dan van minst intens naar meest intens qua smaak; van licht naar zwaar in alcohol. Zo houd je de smaakbeleving optimaal.

 

Het belang van bierproeverij glazen

Bier proeven in het juiste bierglas is erg belangrijk, vooral tijdens een speciaalbier proeverij. Wij begrijpen dat je geen zin hebt om voor een bierproeverij thuis voor iedere bierstijl een ander glas aan te schaffen. Daarom raden wij het AnDer glas aan als het ideale bierproeverij glas, beter dan dat wordt het niet. Heb je geen AnDer glas bij de hand? Gebruik dan ons Dare to Drink Different glas of een wijnglas om je bieren in te proeven. Hier in komen de geuren en smaken van een bier ook erg goed tot hun recht. 

Vind je het interessant welke bierglazen bij welke bieren horen? Lees dan hier wat onze vrienden van Bier&Co hier over schrijven.

Bier schenken

Temperatuur
Dit heb je ongetwijfeld al eens ergens opgevangen: ieder bier komt optimaal tot zijn recht op een andere temperatuur. Houd hier dus rekening mee tijdens jouw proeverij thuis. Een goede richtlijn hiervoor is het alcoholpercentage van het bier. Haal dus bijvoorbeeld speciale bieren met een alcoholpercentage van 6.5% een half uurtje voor serveren uit de koeling, dan kan het bier een paar graden opwarmen. Zo zorg je voor een optimale smaakbeleving tijdens jouw bierproeverij thuis.

 

Maak wel even je glas schoon voor je het bier schenkt
Een zeep en vet vrij glas doet een schuimkraag veel goeds. Het glas afspoelen met koud water en droog maken met een niet-pluizende theedoek. Zo gedaan!

 

Extra tip

Al smaken de bieren nog zo goed, proef kleine glaasjes. Er zijn namelijk nog meer bieren om te proeven. Deel dus een flesje met je vrienden of bewaar de rest voor later op de avond.

 

Proeftips

Dan is het eindelijk tijd voor het belangrijkste deel van de proeverij. Bier proeven! Om bier goed te proeven drink je hem anders dan dat pilsje op de zaterdagavond. Nu pas ga je het bier echt beleven. Wij zeggen altijd: kijk, ruik en proef.

 

Kijk, ruik en proef

Echte bierkenners weten al wat ze van een bier kunnen verwachten wanneer ze goed naar het bier kijken. Als je nog niet zo ver bent hebben we goed nieuws; oefening baart kunst! Daarnaast is de geur van een bier bepalend bij het bier proeven. Buiten dat sommige bieren soms al hun ingrediënten prijsgeven aan de geur, doet ruiken ook erg veel met je smaakbeleving. En over smaakbeleving gesproken! Het is eigenlijk tijd voor een slok. Probeer voor jezelf te beschrijven wat er in je mond gebeurt. Wat proef je? Wat doet het koolzuur? En de aroma’s?

Wat vind je ervan?

Wij raden je aan om de smaakbeleving bij te houden van ieder bier dat voorbij komt tijdens je proeverij. Dit is niet alleen leuk voor later, maar het dwingt je ook om goed op te letten bij iedere slok. Houd je dit liever niet bij op een kladblokje? Neem dan een kijkje naar ons bierproeverijpakket superior of bierproeverijpakket brave. Beide pakketten bevatten 11 speciale bieren en een proefformulier! Perfect voor een speciaalbier proeverij aan huis.

 

Op naar het volgende bier!

Maar zorg dat je eerst een slokje water neemt om de smaak van het vorige bier te neutraliseren. Je zou ook een stukje cracker kunnen eten als je dit echt grondig aan wil pakken. Vergeet ook niet om je glas weer even schoon te spoelen.

Online bierproeverij

Wil je een extraatje geven aan je bierproeverij thuis? Met ons online bierproeverijpakket geniet je naast 5 speciale bieren ook nog van een online bierproeverij gegeven door biersommelier Rick Kempen. En je smaakbelevingen houd je ook hier weer bij op het bijgeleverde proefformulier.

Ook deze bierproeverij pakketten zijn online te bestellen