Pale Ale

Andere bierstijlen uit Amber & Elegant

De pale ale kent vele verschijningsvormen. Allemaal zijn ze volgens de methode ‘bovengisting’ gebrouwen (‘ale’) én bleek van kleur (‘pale’). Oké, tegenwoordig zijn er pale ales in bijna alle kleuren, maar daar komt de naam in ieder geval wel vandaan.

1000 jaar oude bierstijl!

Dare to Drink Different is hét platform voor de echte bierliefhebber. Als jij een beetje lijkt op ons, vind je het ook superleuk om de achtergronden van de verschillende bierstijlen te kennen. Zo is de pale ale al meer dan 1000 jaar oud! Dat is toch leuk om te weten, als je iemand helemaal hipster een “Aai Pie Eej” ziet bestellen. De eerste beschrijving van een pale ale duikt al op in geschriften van rond het jaar 1000. In Engeland brouwde toen bijna elke huisvrouw dagelijks bier. De zeer succesvol brouwende vrouwen trokken zoveel bezoekers dat hun woning een public house werd. Inderdaad, de oerversie van de hedendaagse pub. En daar serveerden ze maar één bier: de ale!

Pale Ale: Engelse roots

Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw dronken de Britten vrijwel alleen de traditionele Britse bierstijlen, zoals ale, stout en porter. Men dronk het veelal in de pub waar het met een handpomp uit een groot houten vat werd getapt en op kamertemperatuur werd geserveerd. Dit was dan een ‘real ale’, een bier dat met gist en al op vat werd afgevuld en in de kelder van de pub zijn laatste rijping en ontwikkeling onderging. Met liefde en toewijding werd het bier gekoesterd van brouwerij tot en met de keel waarin het verdween.

Pale Ale - Foodpairing tips

Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met pale ale bieren? Wij doen alvast enkele suggesties:

  • Burgers
  • BBQ Wings
  • Vleesgerechten
  • Pittige en belegen kazen
  • Stevige desserts

Ideale basis voor craft brouwers

Pale ale is door de jaren heen behoorlijk veranderd. Met moderne brouwtechnieken maakt men nu ales die, net als een pils, gekoeld en met koolzuurdruk getapt kunnen worden. En het inspireerde veel brouwers om met andere ingrediënten te gaan spelen: meer hop, meer mout of zelfs kruiden. Om het karakter van de pale ale te ontdekken, moet je er dus verschillende proberen. Het is vandaag de dag een verzamelnaam voor bieren met een brede waaier aan kleuren en smaken. Van lichtblond tot koperkleurig, vaak fruitig en bloemig. Meestal proef je de hop nadrukkelijk, maar een pale ale is een stuk minder bitter dan een IPA. Dat komt door de zachte mouten en andere hopsoorten die worden gebruikt. Het alcoholpercentage ligt tussen de 4,5% - 6,5%.