Trappistenbier

Trappistenbier staat bij bierliefhebbers wereldwijd hoog aangeschreven. En wie drinkt het niet graag? Veel bierdrinkers weten niet precies wat een Trappist een echte Trappist maakt. En dus zetten we dat eens helder op een rij.

De geschiedenis van trappistenbier

Trappistenbier wordt al eeuwenlang in kloosters en abdijen gebrouwen, waar monniken bijdragen aan het ambachtelijke brouwproces. Binnen deze kleine gemeenschappen maken monniken en nonnen niet alleen hun eigen voedsel en kleding, maar brouwen ze ook bier volgens traditionele methoden. Trappistenbier is verbonden aan de Cisterciënzerorde, bekend als de Orde der Trappisten, die in 1664 werd opgericht in de abdij Notre Dame de la Grande Trappe in Normandië.

 

In Nederland is La Trappe trappistenbier het bekendste merk en wordt het gebrouwen in de abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot.

Wat is trappistenbier?

Trappistenbier, een ware ambachtelijke schat, is meer dan alleen een biersoort; het is een levensstijl, een erfenis van eeuwenoud vakmanschap en toewijding. Met pure ingrediënten - water, mout, hop, en gist - en zorgvuldige productiemethoden staat elke slok voor historie en smaak.

 

Wat trappistenbier uniek maakt, is het toezicht van monniken op het brouwproces en de inzet van opbrengsten voor kloosters en goede doelen. Trappistenbier is dus niet alleen een smaakvolle drank, maar ook een product met een betekenisvolle missie. Benieuwd geworden? Proef ons trappisten bierpakket voor een compleet plaatje van alle trappistenbieren bij Dare to Drink Different. 

Over La Trappe

La Trappe is een bekend trappistenbiermerk. Het heeft zijn oorsprong in de Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Koningshoeven. De abdij is gelegen in Nederland. La Trappe is het enige trappistenbiermerk in Nederland met het 'Authentic Trappist Product'-keurmerk.

 

Dit merk staat bekend om vakmanschap, kwaliteit, unieke smaken, steun aan goede doelen en de abdij. Het merk staat voor vakmanschap, kwaliteit, en unieke smaken, met een sterke focus op duurzaamheid, goede doelen en trappistische waarden zoals eenvoud en toewijding.

Trappistenbieren bij Dare to Drink Different

Zundert 8

Zundert 8 Trappist, gebrouwen in de Nederlandse Abdij Maria Toevlucht. Het merk biedt de Zundert 8, een amberkleurig bier met een complexe smaak. De opbrengst ondersteunt de abdij en gemeenschapsprojecten, wat Zundert een symbool van sociale verantwoordelijkheid maakt.

La Trappe Nillis 0.0%

La Trappe Nillis 0.0% is het eerste alcoholvrije 0,0% trappistenbier in de wereld. Ja... ook trappistenbier kan alcoholvrij zijn. Heerlijk zelfs! Dit verfrissende bier biedt een authentieke smaakervaring zonder compromis. Met behulp van eeuwenoude tradities en vakmanschap hebben de monniken van La Trappe een unieke alcoholvrije optie gecreëerd.

Rochefort 8'

Rochefort 8', ook wel « La Spéciale », is een bekend Trappistenbier uit België. Afkomstig uit de Abdij Notre-Dame de Saint-Rémy. Het meest recente trappistenbier van Rochefort. Het bier is wilder van kleur, smaakt scherper en is fruitiger. Iets droger en kruidiger, zoals een cake. Heerlijke complexe smaken en gebaseerd op oude tradities en vakmanschap.

Westmalle Tripel

Westmalle Tripel wordt gebrouwen in een abdij in België. De Tripel van Westmalle is een helder, goudgeel trappistenbier van 9,5°. Het langzame brouwproces en de nagisting op fles leveren dit complexe trappistenbier op. Met een fruitige geur van rijpe banaan en een mooie, genuanceerde hopneus. Daarbij een heerlijke lange en droge afdronk.

Waarom kiezen voor trappistenbier?

Een eenvoudige keuze! Het zijn gewoon een van de lekkerste bieren ter wereld. Smaken verschillen natuurlijk, maar trappistenbier behoort zeker tot de meest geliefde bieren ter wereld. Trappistenbier staat bekend om zijn diepe, volle smaken en de toegewijde ambachtelijke manier van brouwen. Gemaakt binnen trappistenkloosters, heeft elk merk zijn eigen karakteristieke smaakprofiel en stijl. Of je nu houdt van een krachtig, volmondig bier of een subtieler, verfijnd karakter, trappistenbier biedt iets voor elke bierliefhebber.

Alle trappisten zijn abdijbieren, maar niet alle abdijbieren is trappistenbier

Bier, dat oorspronkelijk (of zelfs nu nog) gebrouwen wordt binnen de muren van een abdij, wordt aangeduid als abdijbier. Dat zegt dus niets over de smaak of het biertype, wel iets over de herkomst. Vandaag de dag kennen wij blond, dubbel (of bruin), tripel en gerstewijn als meest bekende bierstijlen die daarnaast vaak het predicaat ‘abdijbier’ dragen.

 

Trappistenbier en abdijbier hebben overeenkomsten. Ze zijn blond, dubbel, tripel en gerstwijnen. Bovendien komen ze uit een abdij. Veel abdijbier wordt tegenwoordig helemaal niet meer in een abdij gebrouwen, maar in een commerciële brouwerij. Soms wordt er wel geld afgedragen aan de oorspronkelijke kloosterorde, maar dat is geen regel.

Wat is het verschil tussen trappistenbier en abdijbier?

Het belangrijkste verschil tussen abdijbier en trappistenbier zit in het feit dat een trappistenbier gebrouwen moet zijn in een klooster dat behoort tot de orde van Cisterciënzers van de Strikte Observantie. Dat is nog geen garantie op het begeerde zegel ‘authentiek Trappisten product’, maar daarover later meer. Niet elk bier is een pils en niet elk abdijbier is een trappistenbier. Alle trappistenbieren zijn een variant van abdijbieren.

 

Kortom, trappistenbier wordt binnen een trappistenabdij gebrouwen onder toezicht van monniken, terwijl abdijbier vaak door commerciële brouwerijen wordt geproduceerd met een licentie van een adbij of met een verwijzging naar een historische abdij.

Waar moet trappistenbier aan voldoen?

Net als abdijbier is trappistenbier dus geen eigen bierstijl. Wereldwijd zijn er enkele honderden Trappistenkloosters, met monniken en nonnen, waar een veelheid aan producten wordt gemaakt. Bier, maar ook wijn, kaas, kaarsen, zeep en shampoo bijvoorbeeld.

 

Sommige van de producten hebben het zegel ‘authentiek Trappisten product’. Dat wordt alleen verleend aan producten die voldoen aan deze drie regels:

 

  1. Het bier is gemaakt in een klooster van de Cisterciënzer Orde van de Strikte Observantie.
  2. Die kloostergemeenschap heeft de volledige zeggenschap over product en productiemethode.
  3. De opbrengsten zijn voornamelijk bestemd voor het onderhoud van de eigen gemeenschap, en Goede Werken.

 

Dat wil niet zeggen dat het altijd monniken zijn die brouwen. Sterker nog: In Trappistenkloosters zijn het vooral leken die het werk doen. Soms krijgen ze hulp van 'broeders Trappist', maar ze werken altijd onder toezicht. Op dit moment kennen we veertien Trappistenbrouwerijen, waarvan er negen het begeerde logo voeren. Vijf in België, twee in Nederland (La Trappe en Zundert), Italië en Engeland hebben er elk een. 

Monniken in een trappistenklooster

Wat is het 'Authentic Trappist Product'-keurmerk?

Het Authentic Trappist Product-keurmerk garandeert dat trappistenbier authentiek binnen de muren van een trappistenabdij wordt gebrouwen, onder toezicht van de monniken. Het keurmerk staat niet alleen voor de hoge kwaliteit en het traditionele brouwproces, maar ook voor sociale verantwoordelijkheid: de opbrengsten ondersteunen het kloosterleven en diverse goede doelen. Dit maakt trappistenbier niet alleen bijzonder qua smaak, maar ook als betekenisvol product met een unieke herkomst en geschiedenis.