Witbier
De succesformule van witbier? 50% gemoute gerst en 50% ongemoute tarwe. Geïnspireerd op het Duitse weizen, maar toch behoorlijk anders. Bij een weizen gaat het om de pure tarwesmaak, bij witbier deinzen de brouwers er niet voor terug om korianderzaad, anijs, kruidnagel en citrusschil aan het bier toe te voegen. De kruiden maken witbier fruitiger en meer uitgesproken van smaak. Het alcoholpercentage ligt tussen de 4,5% en 5%. Enne, citroenpartjes zijn vast lekker bij muntthee, maar doe ze alsjeblieft niet in dit bier.
Het best verkopende witbier
Witbier: ook wel hét zomerbier (om een andere reden dan je denkt)
Witbier is een van de meest verkochte bierstijlen in ons land. Vooral in de zomer. Als de zon hoog aan de hemel staat, lijken deze bieren simpelweg lekkerder te smaken. Er is ook een verrassend praktische reden om op het terras een witbier te bestellen. Door hun troebelheid reflecteren witbieren zonlicht veel beter en ze blijven dus ook echt lekker lang koel.
Witbier versus weizenbier
Witbier heeft een alcoholpercentage tussen de vier en zes procent en dankt haar karakteristieke frisse smaak aan het gebruik van koriander en citrusschil. Daarin schuilt meteen het grote verschil met de weizen waar ze van afstamt. In Duitsland is het gebruik van smaakgevers als kruiden en fruit uitdrukkelijk verboden onder het Reinheitsgebot. De Duitse tarwebieren ontlenen hun fruitigheid dan ook puur aan de gebruikte giststammen en de speciaal gekweekte tarwerassen.
Wit & Weizen bierpakket
“Een witbier” bestellen doe je na dit pakket dus nooit meer. Er zijn zoveel soorten wit! We hebben ze mooi bij elkaar gezet, zodat je ze eens goed kunt vergelijken. Wat is jouw favoriet? Do you dare? Dit bierpakket bevat:
Do you dare? Dit bierpakket bevat:
Wit bier - Foodpairing tips
Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met wit bieren? Wij doen alvast enkele suggesties:
· Gevogelte
· Zalm
· Witvis
· Garnalen
· Citroencake
De hergeboorte van witbier
Witbier is dus een ongefilterd en daardoor troebel bier van hoge gisting. Er wordt gebruik gemaakt van tarwemout dat minimaal de helft van het beslag moet uitmaken, gerst en soms ook van haver. Het type was in de middeleeuwen al populair, zelfs populairder dan nu. Opmerkelijk genoeg stierf de soort uit en werd er halverwege vorige eeuw vrijwel zeker geen witbier meer gebrouwen. In 1966 werd de witbierstijl door brouwer Pierre Celis nieuw leven ingeblazen. In Hoegaarden startte hij een nieuwe brouwerij: De Kluis. Hier begon hij met de productie van het traditionele witbier van Hoegaarden. Het was een gigantisch succes en al snel stond witbier weer vol in de belangstelling van andere brouwers.
Niet hip, wel lekker
Inmiddels lijkt witbier een beetje over haar hoogtepunt heen, links ingehaald door de fruitbieren en rechts door haar oorsprong: Duits tarwebier. Toch verkopen we graag witbier in onze webshop. Natuurlijk dagen we je het liefste uit om nieuwe soorten en stijlen te ontdekken, maar we houden ook van onze klassiekers. Een witbiertje in een zonnige tuin of op balkon, dat is een geluksmoment dat we iedereen gunnen!
Andere bierstijlen uit Fris & Fruitig
Helaas, nog even geen toegang voor jou.
We zien je graag weer terug als je 18 bent!
Ben je 18 jaar of ouder?
Niks persoonlijks, je moet gewoon 18 jaar of ouder zijn om onze site te bezoeken. Het is de wet, sorry!