Saté van ribfingers met zoetzure komkommer en satésaus
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoorden: Bier, bier&bbq, daretodrinkdifferent, ribfingers, sate, sateetje, satesaus.
Bereidingstijd: 45 minuten
Porties: 4 personen
Equipment
- Houten saté prikkers
- Gierijzeren koekenpan (skillet)
- Deegroller of vijze
Ingrediënten
- 500 g ribfingers
Marinade
- 3 el kerriepoeder
- 4 el sambal
- 50 g bruine basterdsuiker
- 40 ml rijstazijn
- 60 ml kokosmelk
Zoetzure komkommer
- ½ komkommer
- 120 ml rijstazijn
- 100 g kristalsuiker
- 2 el bruine suiker
- zout en peper
Satésaus
- 180 ml ongezouten pinda’s
- 2 el bruine suiker
- 4 el sambal
- 240 ml kokosmelk
- 1 el rijstazijn
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de marinade in een kom.
- Bestrooi de ribfingers met zout en laat 5–10 minuten staan. Voeg de ribfingers toe aan de marinade en laat minimaal 1 uur marineren, bij voorkeur een nacht in de koelkast.
- Meng voor de zoetzure komkommer de rijstazijn, kristalsuiker, bruine suiker, zout en peper. Voeg de komkommerplakjes toe en laat minstens 1 uur trekken (of een nacht voor intensere smaak).
- Rijg de ribfingers aan de spiesen.
- Bereid je barbecue voor op de directe en indirect methode met een temperatuur van 180°C.
- Gril de spiesjes op het directe gedeelte rondom.
- Rooster voor de satésaus de pinda’s in een droge pan op hoog vuur tot ze licht beginnen te schroeien. Haal van het vuur en plet grof met een deegroller of in een vijzel. Zet de pan weer op middelhoog vuur en voeg de bruine suiker toe. Roer tot deze licht karamelliseert. Voeg de sambal, kokosmelk en rijstazijn toe en roer goed. Laat zachtjes inkoken tot een romige saus.
Video
Notities
Biertip: De Weihenstephaner Hefeweissbier - zacht fruitig, fris en doordrinkbaar. In combinatie met saté dodelijk geweldig.
Dit recept is in samenwerking met Fire & Food gemaakt.