Andere bierstijlen uit Intens & Uitdagend
Wat is Gerstewijn?
Quadrupel, Gerstewijn, Barley Wine... er komt geen druif aan te pas, maar gerstewijn is wél net zo rijk en complex als een goede wijn. Ook het hoge alcoholpercentage doet soms even aan wijn denken. Alleen is het een ‘barley wine’: gemaakt van gerst, het belangrijkste brouwgraan.
Dit is bier voor fijnproevers, waar je echt even voor gaat zitten. Belgische gerstewijn heeft vooral aroma’s van rood fruit; Amerikaanse varianten hebben een duidelijk hoparoma. Probeer de verschillende varianten en ontdek jouw favoriet.
Barley wine lijkt niet toevallig op wijn
Als je van geschiedenis houdt, is dit echt een biertype om je glas bij af te likken. Er is zóveel over te vertellen. Eerst even iets over de oorsprong, want die is best bijzonder. Gerstewijn als bierstijl gaat feitelijk terug tot de 18e of 19e eeuw toen Engeland vele oorlogen met Frankrijk uitvocht.
De upper class profileerde zich door bier te drinken in plaats van wijnen uit de Bordeaux. Door de wijn die men meestal dronk, te boycotten kon men zich mooi vaderlandslievend opstellen zonder daadwerkelijk een vinger uit te steken. Wel dronken de lords en andere verheven heren graag iets dat op wijn leek. Het drankje moest zwaar zijn en het liefst een donkerrode kleur hebben. Kortom, het moest lijken op een wijn, maar dan gemaakt van gerst. Barley wine dus.
Waar komt de naam Barley wine vandaan?
Hoewel het maken van gerstewijn al zo oud is als het professionele brouwen zelf kennen we de term pas sinds kort. In 1903 verscheen het woord voor het eerst op het etiket van ‘Bass No. 1’, het zwaarste bier dat de illustere brouwerij uit Burton-on-Trent verliet.
Het was in die tijd dat men het proces van het bier maken steeds verder begon te doorgronden. Om het in suiker omgezette zetmeel uit het beslag te halen, spoelde men grote hoeveelheden heet water over de massa gekiemde graankorrels. Het zo verkregen ‘wort’ vormde de basis van het brouwsel.
Aangezien men de hete vloeistof er in één keer overheen goot, bleef veel suiker achter. Men herhaalde dit spoelproces tot wel vier keer toe, zodat men er telkens minder zware bieren mee kon brouwen. Het eerste spoelsel was zo rijk aan vergistbare suikers dat het een hoog alcoholgehalte kende en het qua smaak en aroma begon te lijken op wijn. Zo is ook de naam gerstewijn (barley wine) ontstaan.
Foodpairing tips
Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met Quadrupel of gerstenwijn bieren? Wij doen alvast enkele suggesties:
- Sterke kazen
- Zoete desserts
- Blauwaderkaas
- Paté
- Chocolade
Hé, wacht eens even: waarom zit er tóch hop in barley wine
Het is voor gist helemaal niet zo makkelijk om zoveel suiker te lijf te gaan. Gist is een organisme en dus sterfelijk. Het legt het loodje als de temperatuur te hoog of te laag wordt, als er niets meer te eten is of als de omgeving te veel verzadigd raakt met alcohol.
Men helpt de gist een handje door telkens wat te roeren of andere gist toe te voegen, maar er komt een moment dat de gist simpelweg de geest gaf. Op dat moment is nog lang niet alle suiker in alcohol en koolzuurgas omgezet en zo blijft een stevige zoetheid in het bier aanwezig.
Om dit in balans te brengen voegt de brouwer met ruime hand hop toe, dat meteen helpt het bier te conserveren. Handig, aangezien het bier vaak wel twee jaar moet rijpen voordat het haar volle smaak heeft bereikt.