Koffie & chili ribeye Côte de Boeuf met hartige chocoladesaus
Gang: Hoofdgerecht
Trefwoorden: bier, biertip, chilipeper, chocolade, chocoladesaus, Côte de Boeuf, daretodrinkdifferent, koffie, koffierub, speciaalbier.
Voorbereidingstijd: 1 uur
Bereidingstijd: 45 minuten
Porties: 4 personen
Equipment
- Kernthermometer
- Aluminiumfolie
Ingrediënten
- 2 ribeye steaks
- 2 el olie
Koffie & chili-rub
- 2 el versgemalen koffie
- 1 tl chilivlokken
- 1 el paprikapoeder
- 1 el zwarte peper
- 1 tl garam masala
- 1 tl basterdsuiker
- Zout
Hartige chocoladesaus
- 2 el boter
- 1 el olijfolie
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 1 sjalot
- 50 g spek
- 100 ml worcestershiresaus
- 120 ml runderbouillon
- 80 g pure chocolade (min. 70% cacao)
- 1 tl chilivlokken
- zout en peper
Instructies
- Laat de ribeyes op kamertemperatuur komen.
- Meng alle ingrediënten voor de rub in een kom. Wrijf de ribeyes royaal in met het mengsel en een beetje olie en laat 1 uur intrekken.
- Bereid je barbecue voor op de directe en indirecte methode met een temperatuur van 200°C.
- Gril de steaks 2–3 minuten per kant boven direct vuur voor mooie grillstrepen. Ga daarna verder op de indirecte zone tot een kerntemperatuur van 50°C. Laat de steaks minstens 5 minuten rusten onder losjes aluminiumfolie.
- Verhit voor de chocoladesaus olie en boter in de sauspan. Fruit de gesnipperde ui, sjalot en knoflook tot ze mooi bruin zijn. Voeg het fijngesneden spek toe, bak uit en voeg de chilivlokken toe. Blus af met bouillon en worcestershiresaus. Voeg de chocolade toe en laat al roerend smelten. Laat het geheel licht inkoken tot sausdikte. Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd de ribeye in plakken en serveer met een flinke lepel van die rijke, donkere saus. Lekker met gegrilde groenten of aardappeltjes.
Video
Notities
Biertip: De Närke Kaggen Agitator Stormaktsporter 2022 – een moddervette porter met zoete, geroosterde tonen. Perfect bij deze intens gemarineerde ribeye. Echt een krachtpatser!
Dit recept is in samenwerking met Fire & Food gemaakt.