Gerookte char siu zalm
Gang: Hoofdgerecht, Voorgerecht
Keuken: Aziatisch
Trefwoorden: Beerpairing, bier, bier & bbq, char siu, daretodrinkdifferent, elder rookplank, gerookte zalm, rick kempen, zalm.
Voorbereidingstijd: 1 dag
Bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
Equipment
- Rookplank
Ingrediënten
- Zalmfilet van 600 g
- 1 stukje gember ca. 4 cm
- 2 teentjes knoflook
Char siu saus
- 2 el sojasaus
- ½ tl vijfkruidenpoeder
- 1 el rijstwijn
- 1 el oestersaus
- Een paar druppels rode kleurstof
- 1 el honing
Glaze
- 1 el honing
- ½ el warm water
- ½ el char siu saus
Instructies
- Meng voor de marinade de rode kleurstof, honing, rijstwijn, sojasaus, oestersaus en vijfkruidenpoeder tot een gladde char siu saus.
- Leg de zalm in een schaal. Voeg de plakjes gember, fijngeperste knoflook en de marinade toe. Masseer goed in en dek af. Laat 24 tot 48 uur marineren in de koelkast voor maximale smaak.
- Bereid je barbecue voor op indirect methode met een temperatuur van ca. 150°C.
- Meng voor de glaze de honing met warm water, voeg de char siu saus en een paar druppels sesamolie toe. Roer tot een glad mengsel.
- Leg de zalm met de huidzijde op de rookplank. Bestrijk licht met de glaze. Gaar de zalm ca. 8 minuten indirect. Bestrijk opnieuw met de glaze en herhaal dit na nog eens 8 minuten.
- De zalm is klaar als hij glanst en een kerntemperatuur heeft van ongeveer 52–55°C. Laat kort rusten en serveer direct.
Video
Notities
Biertip: De Cornet Gold Blond is een verfrissend blond bier met kruidige ondertoon sluit perfect aan bij de oosterse glaze en rooksmaak van de zalm.
Dit recept is in samenwerking met Fire & Food gemaakt.