null
Sluit
Sluit
Sluit

Dubbel bier

Selecteer filter
  • flavour-profile
    La Trappe Nillis 0.0% fles 33cl. Is het alcoholvrije bruin en dubbel bier van La Trappe met 0.0% alcohol

    La Trappe Nillis 0.0% fles 33cl

    La Trappe Nillis 0.0% La Trappe Nillis 0.0% is het eerste alcoholvrije 0,0% trappistenbier in de wereld. Dit verfrissende bier biedt een authentieke smaakervaring zonder compromis. Met behulp van eeuwenoude tradities en vakmanschap hebben de monniken van...

    2.30
  • flavour-profile
    La Trappe Dubbel fles 33cl. Is het dubbel bier van La Trappe met 7.0% alcohol

    La Trappe Dubbel fles 33cl

    La Trappe Dubbel Klassiek donkerbruin trappistenbier met een ivoorkleurige schuimkraag. Een vol moutige en karamelzoete smaak met een subtiele, zoete invloed van dadels, honing en gedroogd fruit. Durf jij dit bier aan? Donker, volmoutig, karamel, zoet...

    1.70
  • flavour-profile
    St. Bernardus Pater fles 33cl. Is het bruin en dubbel bier van St. Bernardus met 6.7% alcohol

    St. Bernardus Pater fles 33cl

    St. Bernardus Pater Het 'Paterke' verenigt donkere kandij en gebrande mout met fruitigheid en tonen van hazelnoot en mokka. Durf jij dit bier aan? Rood fruit en karamel Waanzinnig lekker bij: Barbecue, stoofvlees en steak De grootste smaakexplosie op:...

    1.75
  • flavour-profile
    St. Bernardus Prior fles 33cl. Is het bruin en dubbel bier van St. Bernardus met 7.6% alcohol

    St. Bernardus Prior fles 33cl

    St. Bernardus Prior St.Bernardus Prior 8 heeft een fruitig aroma, neigend naar vruchten als rode appel maar ook met een exotische toets van vijgen en dadels, afgerond met karamel. Durf jij dit bier aan? Rood fruit, kruiden en karamel Waanzinnig lekker...

    2.20
  • flavour-profile
    La Trappe Dubbel fles 75cl. Is het dubbel bier van La Trappe met 7% alcohol

    La Trappe Dubbel fles 75cl

    La Trappe Dubbel Klassiek donkerbruin trappistenbier met een ivoorkleurige schuimkraag. Een vol moutige en karamelzoete smaak met een subtiele, zoete invloed van dadels, honing en gedroogd fruit. Te bestellen per 2 stuks. Durf jij dit bier aan? Donker,...

    6.50
  • flavour-profile
    Kapittel Pater fles 33cl. Is het bruin en dubbel bier van Kapittel met 6.0% alcohol

    Kapittel Pater fles 33cl

    Kapittel Pater  Deze ambachtelijke abdijbieren van hoge gisting met nagisting op de fles doen je genieten tijdens alle seizoenen, van Kapittel Blond bij een barbecue in de zomer tot Kapittel Winter bij een fondue in de winter. Durf jij dit bier...

    1.90
  • flavour-profile
    Moinette Bruin fles 33cl. Is het bruin bier van Moinette met 8.5% alcohol

    Moinette Bruin fles 33cl

    Moinette Bruin Verwarmend en aangenaam plakkerig: de donkere mout geeft de smaak van karamel en gebrande suiker, terwijl de gist aroma's van rood fruit brengt. Durf jij dit bier aan? Karamel en rood fruit Waanzinnig lekker bij: Stoofkarbonade, stamppot,...

    2.75
  • flavour-profile
    Kapittel Prior fles 33cl. Is het bruin en dubbel bier van Kapittel met 9.0% alcohol

    Kapittel Prior fles 33cl

    Kapittel Prior Bij het proeven neemt men eerst de smaak van geroosterd brood waar, waarna deze overgaat in de complexe toetsen van rozijnen, karamel en een kruidige toets. Durf jij dit bier aan? Kruidig, rozijn en karamel Waanzinnig lekker bij:...

    2.40

Donker bier is meestal een abdijbier dat ‘dubbel’ bier wordt genoemd. Die naam komt van een oud gebruik. Veel brouwerijmedewerkers konden vroeger helemaal niet lezen. Om hen toch te laten weten welk bier er in een vat zat, werden er kruisen op gezet. Drie kruisen voor het zwaarste (tripel), twee voor ‘dubbel’ en één kruis voor ‘enkel’ of tafelbier. Waarom dubbel? Grofweg gebruikt men dubbel zoveel grondstof (mout) per liter water. Dubbel bier heeft een donkere kleur: van lichtbruin tot donkerblond. De smaak is karamelachtig tot fruitig-zoetig, met een dapper bittertje.

Langzaam gerijpte bouwkunst

Vroeger had elk klooster zijn eigen bakkerijen, slagerijen, moestuintjes – en een brouwerij. De producten die overbleven na eigen consumptie werden verkocht. Er is zelfs een tijd geweest dat het alleen aan kloosters was toegestaan bier te brouwen voor de vrije verkoop. Door de intensieve beoefening van de brouwkunst ontdekten de monniken vele principes die tot op de dag van vandaag in gebruik zijn bij brouwerijen. Eén daarvan is de nagisting. Dit is bedoeld om het bier zich verder te laten ontwikkelen en een nog mooiere smaak te laten verkrijgen. Hoewel het proces relatief simpel is, vereist het zeker vakmanschap: een klein foutje kan noodlottige gevolgen hebben!

De kracht van nagisting #1: in de brouwerij

Nagisting kan op twee manieren gebeuren. Allereerst in de brouwerij, als het bier gelagerd heeft maar nog kleine foutjes vertoont. Door een beetje extra gist toe te voegen, worden de aanwezige restsuikers opgestookt en de plooien in het bier glad gestreken. Zeker in de Middeleeuwen vertoonde het bier nogal eens afwijkingen. Waarschijnlijk smaakte het elke keer flink anders. Om het donkere, wat vlokkerige bier zo goed mogelijk af te werken liet men een tweede gisting plaatsvinden.

De kracht van nagisting #2: in de fles

Een tweede mogelijkheid is nagisting op de fles. Als het bier in de brouwerij voldoende heeft gelagerd en op fles is afgevuld, doet men er nog een beetje suiker (soms kandijsuiker) en wat gist bij, zodat er een nieuwe gisting optreedt. Deze nagisting of hergisting kan geen foutjes meer verdoezelen, maar wél extra smaak geven en zorgen voor een natuurlijke carbonisatie van het bier. Hier schuilt meteen een groot gevaar: wordt er te veel gist of suiker toegevoegd, dan kan er zoveel koolzuurgas ontstaan dat de fles uiteindelijk explodeert (het Exota effect).

Bruin bier / Dubbel bier - Foodpairing tips

Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met Bruin/ Dubbel bieren? Wij doen alvast enkele suggesties:

  • BBQ
  • Stoofvlees
  • Steak
  • Extra pure chocolade
  • Blauwaderkaas

Donker bier, meer heb je niet nodig!

In de Middeleeuwen begon men het principe van vergisting wel te begrijpen, maar helemaal onder de knie hadden ze het nog niet. Het gevolg: in veel bieren bleven grote hoeveelheden restsuiker achter, die eenvoudigweg niet kon vergisten. Het bier was daardoor wél bijzonder rijk aan voedingsstoffen. Dat verklaart waarom de monniken er altijd zo weldoorvoed uitzagen in die tijd!

Andere bierstjilen uit Donker & Rijk

Back to top