De lekkerste herfstbieren van 2025

Sommigen zien de zomer liever niet verdwijnen en plaatsmaken voor de herfst, anderen kunnen niet wachten. De herfst brengt tenslotte herfstbieren mee, en na het genieten in de zon en met warme temperaturen lonkt het samendrommen in een goede kroeg, met vrienden en donker bier. En natuurlijk geniet je in de herfst ook nog steeds van frisse en wat lichtere bieren – zeker als we een Indian Summer krijgen! Kortom: we bereiden je graag voor op het komende bierseizoen.

Herfstbieren pakket 2025: Bockbier & Specials

Dit bierpakket is speciaal samengesteld voor de herfst en bevat een selectie van robuuste, seizoensgebonden bieren die perfect passen bij de koelere dagen. Geniet van rijke amber ales, volle bokbieren en kruidige herfstbrouwsels, elk met hun eigen warme tonen van karamel, noten en specerijen. Ideaal om van te genieten bij een knisperend haardvuur of tijdens een gezellige avond met vrienden. Dit pakket brengt de smaak van de herfst rechtstreeks in je glas! Do you dare?

De top 10 herfstbieren volgens Rick Kempen

Bier is allang niet meer seizoensgebonden, wel beweegt het nog met de seizoenen mee. In het verleden lag dat anders. Niet alleen werd er in de zomer niet gebrouwen omdat de vergisting dan niet gladjes verliep en bederf eerder op de loer lag; je was veel meer afhankelijk van de oogst, om vers en lekker bier te kunnen brouwen. Onze typisch Nederlandse traditie van bockbier verwijst daar nog naar.

 

In de tijd dat zomers brouwen uit den boze was, zorgde de brouwers ervoor dat er eind maart, april, voldoende bier gereed was om er de zomer mee door te komen. Zodra de temperatuur ging dalen en er weer gebrouwen kon worden, was net de zomergerst van de velden gehaald – ideale omstandigheden om de mouwen weer op te stropen! De restanten ‘meibier’ werden op bier- en volksfeesten soldaat gemaakt, zodat de opslagkelders plaats konden bieden aan het verse bier. Zo is, van origine, ‘ons’ bockbier deels geënt op dat verse bier dat met verse granen gebrouwen werd. Kleine kanttekening: dat kwam pas in januari op de markt. In de afgelopen 150 jaar is het ‘introductiemoment’ van het bockbier dus een paar maanden naar voren gehaald.

 

Hier is de lijst met de top 10 favoriete herfstbieren samengesteld door onze biersommelier Rick Kempen. De lijst omvat een gevarieerde selectie van smaken en stijlen om van te genieten tijdens het herfstseizoen. Of je nu van rijke, donkere bieren houdt of de voorkeur geeft aan iets lichter en kruidiger, deze lijst biedt voor elk wat wils. Laat je smaakpapillen verwennen met deze heerlijke herfstige bieren, aanbevolen door een echte expert in de wereld van bier.

1. Weihenstephaner Vitus

Bockbier | Alc./Vol.: 7.7%

De Weizenbock (tarwebock) van ’s werelds oudste brouwerij (1040) is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld DAVO Weizenbock, licht van kleur. In Duitsland ziet men bockbier tegenwoordig eerder als een steviger variant van het standaardbier, en zo kun je Vitus zien als de krachtiger versie van het wereldberoemde Hefeweizen. Drinkt nog steeds gemakkelijk door, verfrist en bevredigt, en is een welkome lichtgekleurde afwisseling in de doorgaans donkere herfstige dagen.

  • Durf jij dit bier aan? Fruitig, kruidig en vol
  • Waanzinnig lekker bij: Varkensvlees, saté en oude geitenkaas
  • De grootste smaakexplosie op: 6-8 graden Celsius
  • 2. Martha Brown Eyes

    Quadrupel/Gerstewijn | Alc./Vol.: 12%

    Een joekel van een quadrupel, boordevol fruitaroma’s zoals appel, aardbei, kers en gedroogde vijgen. Robuust is smaak en afdronk; het meest vertroostende bier op een druilerige herfstdag of na een frisse winterwandeling. Kijk Martha meer eens diep in de ogen!

  • Durf jij dit bier aan? Karamel, gedroogd fruit, koffie en chocolade
  • Waanzinnig lekker bij: Chocolade brownie en L’Exquis Herve
  • De grootste smaakexplosie op: 10-12 graden Celsius
  • 3. Rodenbach Evolved Caractère

    Sour Ale | Alc./Vol.: 7.2%

    Geïnspireerd door de iconische Rodenbach Caractère Rouge, die tot een aantal jaren geleden nog gebrouwen werd in Roeselare, maar met een totaal ander en eigen karakter. Gerijpt gedurende 24 maanden in eikenhouten foeders en verrijkt met een harmonieuze fruitmaceratie van framboos en mango. Een complex en gelaagd bier met een verfijnde zuurheid, een tropische zoetheid en een diepe, fruitige intensiteit. Een eerbetoon aan ons verleden, maar vooral een stap vooruit in de kunst van het brouwen. Geniet dit met wildgerechten of stoofpotten en de herfst is voorbij voor je het weet.

  • Durf jij dit bier aan? Complex en gelaagd bier met een verfijnde zuurheid, een tropische zoetheid en een diepe, fruitige intensiteit. Zowel voor bier- als wijnliefhebbers
  • Waanzinnig lekker bij: Salade geitenkaas en kalfslende
  • De grootste smaakexplosie op: 8 graden Celsius
  • 4. Van Moll Opgebokt

    Bockbier | Alc./Vol.: 7.5%

    Een klassieke, ondergistende, doppelbock (dus iets zwaarder qua alcohol) uit Eindhoven, die je zo ongeveer tot de modern-klassieke Nederlandse bieren mag rekenen. Het heeft een mooi heldere, diepdonkerrode kleur en geurt naar karamel en brownies. Dé tip voor aan tafel is de combinatie met roast pork!

  • Durf jij dit bier aan? Koffie en cacao
  • Waanzinnig lekker bij: Roast, pork, chocolade en Gruyère
  • De grootste smaakexplosie op: 8-10 graden Celsius
  • 5. DAVO Weizenbock

    Bockbier | Alc./Vol.: 8.8%

    Meermaals prijswinnend bier uit Deventer – een mooie hybridestijl, want een mengeling van fris, fruitig Weizen en bitterzoete bock. Robijnrood van kleur, met die typische aroma’s van banaan en abrikoos die een Weizen kenmerken.

  • Durf jij dit bier aan? Karamel en fruitig
  • Waanzinnig lekker bij: Vleesschotels, spareribs en gegrilde vis
  • De grootste smaakexplosie op: 8-10 graden Celsius
  • Bekroond met een gouden Award en Best Dutch Beer bij Brussels Beer Challenge 2022
  • 6. La Trappe Bock

    Bockbier | Alc./Vol.: 7%

    De brouwerij ‘Onze Lieve Vrouwe van Koningshoeven’ is, in de kleine maar fijne wereld der trappisten, een buitenbeentje. Dat betreft dan het uitgebreide gamma bier dat onder de merknaam La Trappe op de markt wordt gebracht. Daaronder niet alleen witbier en het intrigerende Isid’Or, maar al sinds jaren een überklassiek bockbier: La Trappe Bock. Mooi droog, kruidig en met frisbittere ondertonen, waaronder zoethout.

  • Durf jij dit bier aan? Donker, kruidig, zoethout en bitter
  • Waanzinnig lekker bij: Stoofpot, biefstuk, gruyère, geitenkaas en bittere chocolade
  • De grootste smaakexplosie op: 10-14 graden Celsius
  • 7. BrewDog Rocky Road

    Stout | Alc./Vol.: 6.8%

    Een klassieke en dus niet al te zware stout. De donkere mout geeft smaken van marshmallow, brownie, vanille en framboos. Een heerlijk dessert bier, dat verwarmend en troostend werkt op een gure, natte en kille herfstdag.

  • Durf jij dit bier aan? Chocolade, vanille en framboos
  • Waanzinnig lekker bij: Chocoladedesserts
  • De grootste smaakexplosie op: 8-10 graden Celsius
  • 8. De Molen Pim's & Port

    Stout | Alc./Vol.: 11.9%

    De Pim’s & Port is de port barrel aged versie van De Molen special Pim’s & Sinaas, een Imperial Stout met cacao en sinaasappel, uit 2022. De sinaasappel en cacao komen je na het openen van de fles direct tegemoet. De smaak is licht geroosterd, met hinten van caramel, sinaasappel en chocolade. Afdronk is vol, verwarmend en met een duidelijke zachte port finish. Zo mag het altijd herfst zijn.

  • Durf jij dit bier aan? Sinaasappel, chocolade en geroosterd
  • Waanzinnig lekker bij: Oude kazen, blauwe kazen en zoete desserts
  • De grootste smaakexplosie op: 10 graden Celsius
  • 9. Uiltje Apfelstrudel Doppelbock

    Bockbier | Alc./Vol.: 11.7%

    Een dubbelbock met Apfelstrudel als basis: bier bomvol smaak! Tonen van kaneel en vanille, appel en rozijn maken dit stevige, donkere bier af. Ideaal in een winter wonderland, of een herfstige zondagmiddag. Geniet het bij pittige en belegen kazen en zoete desserts.

  • Durf jij dit bier aan? Vanille, appel, rozijnen en kaneel
  • Waanzinnig lekker bij: Pittige en belegen kazen en zoete desserts
  • De grootste smaakexplosie op: 8-12 graden Celsius
  • Bekroond met een zilveren Award bij Brussels Beer Challenge in 2021
  • 10. Weihenstephaner Korbinian

    Bockbier | Alc./Vol.: 7.4%

    ’s Werelds oudste brouwerij is in Freising gevestigd, en staat daarom niet op het Oktoberfest – daar doen enkel Münchener brouwerijen aan mee. Wel heeft de brouwerij twee bockbieren, waaronder deze donkerbruine doppelbock met een volle smaak. Bij elke slok proef je hinten van pruimen en vijgen.

  • Durf jij dit bier aan? Toffee, noten en chocolade
  • Waanzinnig lekker bij: Chocolade desserts, wild en gans
  • De grootste smaakexplosie op: 6-8 graden Celsius
  • Herfstbier

    Bier is allang niet meer seizoensgebonden, wel beweegt het nog met de seizoenen mee. In het verleden lag dat anders. Niet alleen werd er in de zomer niet gebrouwen omdat de vergisting dan niet gladjes verliep en bederf eerder op de loer lag; je was veel meer afhankelijk van de oogst, om vers en lekker bier te kunnen brouwen. Onze typisch Nederlandse traditie van bockbier verwijst daar nog naar.

     

    In de tijd dat zomers brouwen uit den boze was, zorgde de brouwers ervoor dat er eind maart, april, voldoende bier gereed was om er de zomer mee door te komen. Zodra de temperatuur ging dalen en er weer gebrouwen kon worden, was net de zomergerst van de velden gehaald – ideale omstandigheden om de mouwen weer op te stropen! De restanten ‘meibier’ werden op bier- en volksfeesten soldaat gemaakt, zodat de opslagkelders plaats konden bieden aan het verse bier. Zo is, van origine, ‘ons’ bockbier deels geënt op dat verse bier dat met verse granen gebrouwen werd. Kleine kanttekening: dat kwam pas in januari op de markt. In de afgelopen 150 jaar is het ‘introductiemoment’ van het bockbier dus een paar maanden naar voren gehaald.

    Samen genieten in de herfst

    De herfst is het seizoen van samenkomen, wanneer vrienden en familie zich rond de tafel verzamelen om te genieten van het seizoen en elkaars gezelschap. Wat is er beter dan deze momenten te vieren met een zorgvuldig samengesteld herfstpakket? Bier verbindt mensen, ook in de herfst. Proost op het samenzijn, proost op de herfst en proost op het delen van mooie herinneringen. Met onze bierpakketten wordt het genieten van bier in de herfst een onvergetelijke ervaring!