De lekkerste herfstbieren van 2024

Sommigen zien de zomer liever niet verdwijnen en plaatsmaken voor de herfst, anderen kunnen niet wachten tot de bockbieren haar intrede maken. De herfst brengt tenslotte herfstbieren mee, en na het genieten in de zon en met warme temperaturen lonkt het samendrommen in een goede kroeg, met vrienden en donker bier. Kortom: we bereiden je graag voor op het bockbierseizoen bij uitstek: de herfst.

Herfstbieren pakket 2024: Bockbier & Specials

Dit bierpakket is speciaal samengesteld voor de herfst en bevat een selectie van robuuste, seizoensgebonden bieren die perfect passen bij de koelere dagen. Geniet van rijke amber ales, volle bokbieren en kruidige herfstbrouwsels, elk met hun eigen warme tonen van karamel, noten en specerijen. Ideaal om van te genieten bij een knisperend haardvuur of tijdens een gezellige avond met vrienden. Dit pakket brengt de smaak van de herfst rechtstreeks in je glas! Do you dare?

De top 10 herfstbieren volgens Rick Kempen

Hier is de lijst met de top 10 favoriete herfstbieren samengesteld door onze biersommelier Rick Kempen. De lijst omvat een gevarieerde selectie van smaken en stijlen om van te genieten tijdens het herfstseizoen. Of je nu van rijke, donkere bieren houdt of de voorkeur geeft aan iets lichter en kruidiger, deze lijst biedt voor elk wat wils. Laat je smaakpapillen verwennen met deze heerlijke herfstige bieren, aanbevolen door een echte expert in de wereld van bier.

1. BrewDog Oktoberfest

Het Oktoberfeest in München, ’s werelds grootste bierfestijn dat miljoenen bezoekers trekt, draait om het speciaal daarvoor gebrouwen ‘Festbier’. Dat is altijd ondergistend en een tikje steviger qua alcohol dan een regulier lager of Helles. BrewDog laat zich daardoor inspireren en geeft er een hoppige draai aan: tonen van citrus en aangename kruidigheid doen je meteen in feeststemming komen.

2. De Molen Fire & Ball

IPA | Alc./Vol.: 7.5%

De Fire & Ball biedt een unieke smaakbeleving met tonen van kaneel en roodfruit door de gebruikte hopsoorten. De toegevoegde aardbei zorgt voor een subtiele zoetheid, terwijl de Madame Jeanette pepers een licht pittige touch geven. Het resultaat is een verrassend bier met een zacht fruitige, licht kruidige afdronk en een grote knipoog naar het bekende snoepje van weleer.

  • Durf jij dit bier aan? Kaneel, aardbei en licht pittig
  • Waanzinnig lekker bij: Pulled chicken, sate en fruitsalades
  • De grootste smaakexplosie op: 7 graden Celsius
  • 3. Weihenstephaner Festbier

    Lager | Alc./Vol.: 5.8%

    ’s Werelds oudste brouwerij is in Freising gevestigd, en staat daarom niet op het Oktoberfest – daar doen enkel Münchener brouwerijen aan mee. Maar ook Freising, waar de brouwerij staat, heeft een Volksfest en daar schenkt (en drinkt men gretig) het speciale festivalbier. Gebrouwen met lokaal geteelde granen en hop, is deze ondergister zacht, harmonieus en bijzonder feestelijk.

  • Durf jij dit bier aan? Granig, zacht en harmonieus
  • Waanzinnig lekker bij: Varkensgebraad, gegrilde kip en schnitzel Wiener art
  • De grootste smaakexplosie op: 4-6 graden Celsius
  • 4. Weihenstephaner Korbinian

    Bockbier | Alc./Vol.: 7.4%

    Korbinian is een donker bruine doppelbock met een volle smaak. Bij elke slok proef je hinten van pruimen en vijgen.

  • Durf jij dit bier aan? Toffee, noten en chocolade
  • Waanzinnig lekker bij: Chocolade desserts, wild en gans
  • De grootste smaakexplosie op: 6-8 graden Celsius
  • 5. DAVO Weizenbock

    Bockbier | Alc./Vol.: 8.8%

    Meermaals prijswinnend bier uit Deventer – een mooie hybridestijl, want een mengeling van fris, fruitig Weizen en bitterzoete bock. Robijnrood van kleur, met die typische aroma’s van banaan en abrikoos die een Weizen kenmerken.

  • Durf jij dit bier aan? Karamel en fruitig
  • Waanzinnig lekker bij: Vleesschotels, spareribs en gegrilde vis
  • De grootste smaakexplosie op: 8-10 graden Celsius
  • Bekroond met een gouden Award en Best Dutch Beer bij Brussels Beer Challenge 2022
  • 6. La Trappe Bock

    Bockbier | Alc./Vol.: 7%

    De brouwerij ‘Onze Lieve Vrouwe van Koningshoeven’ is, in de kleine maar fijne wereld der trappisten, een buitenbeentje. Dat betreft dan het uitgebreide gamma bier dat onder de merknaam La Trappe op de markt wordt gebracht. Daaronder niet alleen witbier en het intrigerende Isid’Or, maar al sinds jaren een überklassiek bockbier: La Trappe Bock. Mooi droog, kruidig en met frisbittere ondertonen, waaronder zoethout.

  • Durf jij dit bier aan? Donker, kruidig, zoethout en bitter
  • Waanzinnig lekker bij: Stoofpot, biefstuk, gruyère, geitenkaas en bittere chocolade
  • De grootste smaakexplosie op: 10-14 graden Celsius
  • 7. De Molen Bar & Bok

    Bockbier | Alc./Vol.: 6.2%

    Natuurlijk brengt ook de oer-craft-brouwer van Nederland een bockbier uit – Bar & Bok – maar voor de top-10 van 2024 kijken wij uit naar deze special! Het is een frisse New England IPA met een mind-blowing twist: rood fruit, kaneel, pit van Madame Jeanette pepers en een zoetje van aardbei. Dat belooft een warmhouder op een gure avond, en een verfrisser op een warme nazomeravond!

  • Durf jij dit bier aan? Kaneel, aarbei en licht pittig
  • Waanzinnig lekker bij: Pulled chicken, sate en fruitsalades
  • De grootste smaakexplosie op: 7 graden Celsius
  • 8. Van Moll Opgebokt

    Bockbier | Alc./Vol.: 7.5%

    Een klassieke, ondergistende, doppelbock (dus iets zwaarder qua alcohol) uit Eindhoven, die je zo ongeveer tot de modern-klassieke Nederlandse bieren mag rekenen. Het heeft een mooi heldere, diepdonkerrode kleur en geurt naar karamel en brownies. Dé tip voor aan tafel is de combinatie met roast pork!

  • Durf jij dit bier aan? Koffie en cacao
  • Waanzinnig lekker bij: Roast, pork, chocolade en GruyŠre
  • De grootste smaakexplosie op: 8-10 graden Celsius
  • 9. Martha Brown Eyes

    Quadrupel | Alc./Vol.: 12%

    Een joekel van een quadrupel, boordevol fruitaroma’s zoals appel, aardbei, kers en gedroogde vijgen. Robuust is smaak en afdronk; het meest vertroostende bier op een druilerige herfstdag of na een frisse winterwandeling. Kijk Martha meer eens diep in de ogen!

  • Durf jij dit bier aan? Karamel, gedroogd fruit, koffie en chocolade
  • Waanzinnig lekker bij: Chocolade brownie en L’Exquis Herve
  • De grootste smaakexplosie op: 10-12 graden Celsius
  • 10. Weihenstephaner Vitus

    Quadrupel | Alc./Vol.: 12%

    De Weizenbock (tarwebock) van ’s werelds oudste brouwerij (1040) is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld DAVO Weizenbock, licht van kleur. In Duitsland ziet men bockbier tegenwoordig eerder als een steviger variant van het standaardbier, en zo kun je Vitus zien als de krachtiger versie van het wereldberoemde Hefeweizen. Drinkt nog steeds gemakkelijk door, verfrist en bevredigt, en is een welkome lichtgekleurde afwisseling in de doorgaans donkere herfstige dagen.

  • Durf jij dit bier aan? Fruitig, kruidig en vol
  • Waanzinnig lekker bij: Varkensvlees, saté en oude geitenkaas
  • De grootste smaakexplosie op: 6-8 graden Celsius
  • Bekroond met een zilveren Award bij de World Beer Cup in 2023
  • Herfstbier

    Bier is allang niet meer seizoensgebonden, wel beweegt het nog met de seizoenen mee. In het verleden lag dat anders. Niet alleen werd er in de zomer niet gebrouwen omdat de vergisting dan niet gladjes verliep en bederf eerder op de loer lag; je was veel meer afhankelijk van de oogst, om vers en lekker bier te kunnen brouwen. Onze typisch Nederlandse traditie van bockbier verwijst daar nog naar.

     

    In de tijd dat zomers brouwen uit den boze was, zorgde de brouwers ervoor dat er eind maart, april, voldoende bier gereed was om er de zomer mee door te komen. Zodra de temperatuur ging dalen en er weer gebrouwen kon worden, was net de zomergerst van de velden gehaald – ideale omstandigheden om de mouwen weer op te stropen! De restanten ‘meibier’ werden op bier- en volksfeesten soldaat gemaakt, zodat de opslagkelders plaats konden bieden aan het verse bier. Zo is, van origine, ‘ons’ bockbier deels geënt op dat verse bier dat met verse granen gebrouwen werd. Kleine kanttekening: dat kwam pas in januari op de markt. In de afgelopen 150 jaar is het ‘introductiemoment’ van het bockbier dus een paar maanden naar voren gehaald.

    Samen genieten in de herfst

    De herfst is het seizoen van samenkomen, wanneer vrienden en familie zich rond de tafel verzamelen om te genieten van het seizoen en elkaars gezelschap. Wat is er beter dan deze momenten te vieren met een zorgvuldig samengesteld herfstpakket? Bier verbindt mensen, ook in de herfst. Proost op het samenzijn, proost op de herfst en proost op het delen van mooie herinneringen. Met onze bierpakketten wordt het genieten van bier in de herfst een onvergetelijke ervaring!