Biercocktails tijdens het mooie weer

Biercocktails tijdens het mooie weer

Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur Bier&cO on 19th Jun 2025

Bier is, als meest gedronken alcoholhoudende drank ter wereld, op elk moment een welkome gast. Maar wist je dat je er ook heerlijke cocktails mee bereiden kunt? Voor een feestelijke gelegenheid, of zomaar, omdat het heerlijk weer is. Wij geven je graag wat inspiratie voor smakelijke biercocktails. Deze kun je bijvoorbeeld prima serveren tijdens een zonovergoten barbecue!

Let wel op: biercocktails bereid je altijd door te roeren, nooit door te schudden. De reden ligt misschien voor de hand, maar toch even gezegd: bier bevat koolzuur, Ja, dat laat zich weliswaar goed schudden maar ‘ontploft’ daarna. Dat is toch een domper op de feestvreugde. Jammer, James Bond!

Sommige recepten kunnen evengoed alcoholvrij worden uitgevoerd. Daar waar wij die tip hebben, geven we hem aan.

Bitter Sweet Symphony

FruitAge by Rodenbach, mits geserveerd via de perfect serve, is al bijna een cocktail op zich: veel feestelijker serveer je een bier niet. Maar gebruik het als basis in deze cocktail, zet het gelijknamige nummer van The Verve op, en je zomerdag kan niet meer stuk. Tip: deze biercocktail kun je ook (deels) alcoholvrij maken, door FruitAge by Rodenbach 0.0 te gebruiken.

Deze aperitiefcocktail geeft een mooie balans tussen bitter en zoet. Rode vermouth (zoals Martini Rosso), een beetje Campari, afgemaakt met Rodenbach FruitAge.

Schenk 4 cl rode vermouth en 2 cl Campari rechtstreeks in een longdrink glas, gevuld met ijs. Roer lichtjes en vul aan met Rodenbach FruitAge. Roer opnieuw, voorzichtig - geniet! Je kunt het glas nog versieren met wat rood fruit of een stukje sinaasappelschil.

In een alcoholarme variant vervang je simpelweg de Rodenbach FruitAge door de 0.0 variant. Je kunt ook volledig alcoholvrij gaan: vervang de Martini Rosso door een alcoholloos alternatief als Abstinence Blood Orange Aperitif, en Campari door een alcoholloos alternatief als Monin Bitter Siroop. Natuurlijk gebruik je dan Rodenbach FruitAge 0.0. Het recept is verder identiek!

Spiked Michelada

Voorbereiden: pers een limoen uit in een kommetje, en strijk iets van het sap op de rand van een tumbler of vaasje. Doe een theelepel zout op een schotel en doop de natte glasrand daarin zodat je een zoutrand aan het glas krijgt. Vul het glas met ijsklontjes, voeg 15 ml Tequilla toe en het resterende limoensap. Rustig roeren en aanvullen met pils: Jever Pils voor als het lekker pittig mag, of Swinckels Superior voor een milde variant. Voor een nog mildere variant gebruik je een Blond.

Afmaken: scheutje Worcestershire saus en garneren met een schijf limoen of citroen.

Barista Bastard (voor twee)

Zet 25 ml espresso, laat afkoelen en meng met 25 ml koffielikeur. Goed roeren en verder laten koelen in de koelkast; zet er twee dunne bierglazen naast. Na een half uur een fles stout over beide glazen uitschenken, daarna voorzichtig de koffiemix toevoegen. Meteen serveren. Onze tips: Dupont Monk’s Stout, DAVO Darkness of BrewDog Rocky Road voor een iets zoetere variant.

Bananenheizen

Te simpel voor woorden maar een topcombi, ook eenvoudig alcoholarm/ vrij te maken.

Schenk in een hoog, recht glas 33 cl Weihenstephaner Hefeweizen, of de alcoholarme variant en 4 cl bananensap.

The Weizen Sling

Neem 10 ml limoen siroop, 20 ml citroensap, 40 ml Gin en 90 ml Weihenstephan Hefeweissbier. Doe siroop, sap en gin in een cocktailshaker, voeg veel ijs toe en schud tot de shaker beslaat. Schenk in een gekoelde flûte en top af met witbier. Garneer met een stuk citroenschil.

Je kunt deze alcoholarm maken door een alcoholvrije gin en Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei te gebruiken.