Bier aan de kerstdis – vijf smakelijke suggesties
Geplaatst door Rick Kempen, bierambassadeur Bier&cO on 1st Dec 2025
De kerstdis is hét hoogtepunt van Kerstmis – toch? Daar kun je wijn bij schenken, maar uitgerekend bij ‘speciale’ kerstgerechten doet bier het misschien wel beter. Dare to Drink Different geeft jou er dan ook graag tips en trucs voor!
Voorgerecht
Een feestelijker entree tot het kerstdiner ken ik niet: een goede garnalencocktail zet de smaakpapillen in de hoogste versnelling. Mijn favoriet: klassieke garnalencocktail met gerookte zalm. Daar schenk ik graag een droog, kruidig bier bij, zoals de klassieker Saison Dupont van de gelijknamige brouwerij uit Henegouwen. Het droge karakter ondersteunt de zilte, vlezige smaak; koolzuur verfrist de smaakpapillen. En andere, geweldige optie is ‘het stadswater van Roeselare’. De Rodenbach Classic is een traditionele combinatie met grijze garnaaltjes; de uitgesprokener variant Rodenbach Grand Cru heeft net dàt tikje extra om tegen de complexere smaken van de garnalencocktail op te boksen.
Vlees in de kuip
Witvlees, rood vlees of wild – bier past als een handschoen. Bij varkens- of kalfsvlees schuilt het geheim in de zachte moutzoetheid, dat met een fruitige tot bittere toets aansluit bij de lichtzoete vleessmaak. Het koolzuur neutraliseert eventuele vetten. Denk dan aan tripel, zoals La Trappe Tripel. Extra feestelijk aan de kerstdis is natuurlijk dat deze ook in een 75 cl. fles komt: dat schenkt groots! Een andere tripel-in-grote-fles is die van Omer Vander Ghinste: LeFort Tripel, net zo vol en gelaagd als de trappisten-tripel.
Voor rood vlees (rund) en wild (alles eigenlijk wel) zit de kracht van de combinatie in de Maillardreactie. Bij de bereiding ondergaan vlees en mout ditzelfde proces: eiwitten en natuurlijke suikers veranderen van kleur en smaak, veroorzaakt door verhitting. Denk dan aan donkere bieren zoals dubbel, bockbier of gerstewijn/ quadrupel. Bij een stoverij, hazenpeper of een chateaubriand: bieren zoals La Trappe Dubbel, Omer Vander Ghinste LeFort Bruin, Weihenstephaner Korbinian Doppelbock, Brasserie Dupont Moinette Bruin, St. Bernardus Abt 12 en Vicaris Generaal klaren deze lus fluitend!
Van simpel tot geraffineerd, alles is wel mogelijk. Een favoriet van mij is Varkenshaas met ham en paddenstoelen, zeker als dat wordt begeleid door Uiltje Brewing Bird of Prey – de hop doet er hier nog een smakelijk schepje bovenop!
Rijk dessert
De ‘grande finale’! Kiezen tussen een riante kaasplank of een zoet dessert kan ik niet: voor beide een tip. Bier complementeert de natuurlijke kaassmaken en neutraliseert romige vetheid. Bij een plankje met Brie de Meaux, abdijkaas, blauwader en een loperige Époisses de Époisse schenk ik een barley wine zoals Uiltje Royal Oak. Helemaal feestelijk wordt het als je nog een van de laatste flessen De Molen Balcones Edition 2023 Barley Wine weet te scoren: je tafelgenoten zullen gek worden van geluk!
Bij zoete desserts schenk ik Imperial Stout. Donkere mout heeft van zichzelf tonen van chocolade, dus het hoeft niet te verbazen dat dit als een dolle combineert met Hemelse Modder. De moutzoetheid harmonieert dan weer met bitterzoete cacao- en koffiesmaken. Een klassieker zoals De Molen Hel & Verdoemenis, in mooie grote fles, maakt het feest compleet. Of probeer eens Uiltje F*ck de Kerstboom staat in de Fik! bij een Cappuccino Spongecake met chocolademousse: veel mooier dan dit wordt het niet!
Geniet met je geliefden en blijf ontdekken!