Stout bier

Andere bierstijlen uit Intens & Uitdagend

Wat is het verschil tussen een stout en een porter bier?

Je kunt eindeloos experimenteren in deze donkere, rijke wereld vol smaken van koffie, chocolade en vanille… Maar eh, wat is nou eigenlijk een stout en wat is een porter? Lastige vraag, want die namen worden vaak door elkaar heen gebruikt. Wat we in ieder geval weten is dat Guinness de term stout ooit introduceerde om aan te geven dat het om een zwaardere versie van zijn porter ging; de stout porter.

 

Vandaag is een stout vaak droog en overwegend bitter, terwijl porter juist wat zoeter is, met tonen van chocolade. Beide zijn spannende bierstijlen en je valt van de ene smaaksensatie in de andere. De zwaarste versie, de Russian Imperial Stout heeft alcoholpercentages tot wel 12%. Niet voor tere zieltjes, wel voor jou. Do you dare?

Ga mee naar het Londen van de 18e eeuw

Stel je even voor: het Londen van Jack the Ripper. Donkere steegjes, veel regen en bedompte pubs. In deze setting is de porter ontstaan. Het is een uit pure donkere mout gebrouwen bier van hoge gisting met een voor die tijd stevig alcoholpercentage van zo rond de 6,5 procent. Dat het nog steviger kon, bewezen de ‘stout porters’. Stout staat voor fors of heftig. Voor je het weet gaat zo’n toevoeging een eigen leven leiden en heb je een nieuwe bierstijl.

Stout & Porter bierpakket

Als je van donker houdt, word je heel gelukkig van dit gitzwarte verrassingspakket. Duister als de nacht, dik en stroperig, precies zoals jij je bier graag hebt.

 

Dit pakket is nu verkrijgbaar in een 12, 18 of 24-pack. Speciaal voor de liefhebber samengesteld die van donkere bieren houdt. Do you Dare? 

Foodpairing tips

Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met Stout bieren? Wij doen alvast enkele suggesties:

  • Chocolade
  • BBQ
  • Gegrilde gerechten
  • Oesters
  • Chocolade desserts

De Tsaar lust er wel pap van

De stout heeft over de hele wereld volgelingen gevonden, met name in de Baltische staten en Rusland was het jarenlang het meest gedronken biertype. Engelse brouwers hebben voor deze regio’s zelfs een extreem stevige en robuuste variant bedacht: de Imperial of Russian Imperial Stouts en Porters. Tot aan het hof van de Tsaren en Tsarina’s genoten ze ervan. Men keek hier vast niet op een slokje meer of minder. Bij alcoholpercentages ver boven de 10% kun je je voorstellen hoe het eraan toe ging.

 

Stout en porter vind je tegenwoordig in veel verschillende uitvoeringen, van kleine en grote brouwerijen. Nederlands trots Brouwerij De Molen is wereldwijd beroemd om haar speciale stouts, zoals Hel & Verdoemenis. Als je het lef hebt, moet je daar maar eens voor gaan zitten!