Andere bierstjilen uit Donker & Rijk
Wat is dubbel bier?
Donker bier is meestal een abdijbier dat ‘dubbel’ bier wordt genoemd. Die naam komt van een oud gebruik. Veel brouwerijmedewerkers konden vroeger helemaal niet lezen. Om hen toch te laten weten welk bier er in een vat zat, werden er kruisen op gezet. Drie kruisen voor het zwaarste (tripel), twee voor ‘dubbel’ en één kruis voor ‘enkel’ of tafelbier. Waarom dubbel? Grofweg gebruikt men dubbel zoveel grondstof (mout) per liter water. Dubbel bier heeft een donkere kleur: van lichtbruin tot donkerblond. De smaak is karamelachtig tot fruitig-zoetig, met een dapper bittertje.
Langzaam gerijpte bouwkunst
Vroeger had elk klooster zijn eigen bakkerijen, slagerijen, moestuintjes – en een brouwerij. De producten die overbleven na eigen consumptie werden verkocht. Er is zelfs een tijd geweest dat het alleen aan kloosters was toegestaan bier te brouwen voor de vrije verkoop. Door de intensieve beoefening van de brouwkunst ontdekten de monniken vele principes die tot op de dag van vandaag in gebruik zijn bij brouwerijen. Eén daarvan is de nagisting. Dit is bedoeld om het bier zich verder te laten ontwikkelen en een nog mooiere smaak te laten verkrijgen. Hoewel het proces relatief simpel is, vereist het zeker vakmanschap: een klein foutje kan noodlottige gevolgen hebben!
De kracht van nagisting #1: in de brouwerij
Nagisting kan op twee manieren gebeuren. Allereerst in de brouwerij, als het bier gelagerd heeft maar nog kleine foutjes vertoont. Door een beetje extra gist toe te voegen, worden de aanwezige restsuikers opgestookt en de plooien in het bier glad gestreken. Zeker in de Middeleeuwen vertoonde het bier nogal eens afwijkingen. Waarschijnlijk smaakte het elke keer flink anders. Om het donkere, wat vlokkerige bier zo goed mogelijk af te werken liet men een tweede gisting plaatsvinden.
De kracht van nagisting #2: in de fles
Een tweede mogelijkheid is nagisting op de fles. Als het bier in de brouwerij voldoende heeft gelagerd en op fles is afgevuld, doet men er nog een beetje suiker (soms kandijsuiker) en wat gist bij, zodat er een nieuwe gisting optreedt. Deze nagisting of hergisting kan geen foutjes meer verdoezelen, maar wél extra smaak geven en zorgen voor een natuurlijke carbonisatie van het bier. Hier schuilt meteen een groot gevaar: wordt er te veel gist of suiker toegevoegd, dan kan er zoveel koolzuurgas ontstaan dat de fles uiteindelijk explodeert (het Exota effect).
Bruin bier / Dubbel bier - Foodpairing tips
Wil jij de lekkerste hapjes of gerechten combineren met Bruin/ Dubbel bieren? Wij doen alvast enkele suggesties:
- BBQ
- Stoofvlees
- Steak
- Extra pure chocolade
- Blauwaderkaas
Donker bier, meer heb je niet nodig!
In de Middeleeuwen begon men het principe van vergisting wel te begrijpen, maar helemaal onder de knie hadden ze het nog niet. Het gevolg: in veel bieren bleven grote hoeveelheden restsuiker achter, die eenvoudigweg niet kon vergisten. Het bier was daardoor wél bijzonder rijk aan voedingsstoffen. Dat verklaart waarom de monniken er altijd zo weldoorvoed uitzagen in die tijd!